Noorwegen, Spanje en Ierland gaan Palestina erkennen als onafhankelijke staat: “Enige alternatief voor conflict levend houden”

Noorwegen gaat Palestina officieel erkennen als onafhankelijk land. Dat heeft de Noorse premier Jonas Gahr Store bevestigd. Ook Spanje en Ierland maakten even later bekend dat ze een onafhankelijke Palestijnse staat zullen erkennen.

jvh

“De erkenning van een Palestijnse staat is een middel om de gematigde stemmen in dit aanhoudende en brutale conflict te ondersteunen”, maakte Store woensdagochtend bekend op een persconferentie. “We moeten het enige alternatief dat een politieke oplossing voor het conflict biedt, levend houden: twee staten die zij aan zij leven, in vrede en veiligheid”.

“De aanhoudende oorlog in Gaza heeft heel duidelijk gemaakt dat vrede en stabiliteit bereiken pas kan mits een oplossing voor het Palestijnse vraagstuk”, aldus Store. “Dat zou het finaal mogelijk kunnen maken om het proces naar een tweestatenoplossing te kunnen hervatten en nieuw momentum te geven. We zijn ervan overtuigd dat die oplossing ook het beste is voor Israël.”

“Voorbeeld voor andere landen”

De erkenning zal plaatsvinden op dinsdag 28 mei. “Dit is ook een sterk signaal naar andere landen om het voorbeeld van Noorwegen en enkele andere Europese landen te volgen en de Palestijnse Staat te erkennen”, aldus Store.

Ierland en Spanje maakten even later ook bekend dat ze Palestina zullen erkennen, Slovenië zou dat volgende maand van plan zijn. De betrokken landen hadden die intentie in maart al aangekondigd op een Europese top. Ook Malta liet toen weten dat het bereid is tot een erkenning.

Bulgarije, Polen, Tsjechië, Roemenië, Slovakije, Hongarije, Griekenland en Zweden erkennen Palestina nu al als een onafhankelijk land.

En België?

De Belgische overheid heeft voorlopig geen plannen in die richting, zegt een woordvoerder van premier Alexander De Croo. De kwestie zou later vandaag wel op de agenda van het kernkabinet staan, die om 12.30 uur samenkomt.

De vergadering van het kernkabinet was eerder al gepland over de situatie in Gaza, maar onder meer Groen heeft aangekondigd om daar ook de erkenning van Palestina op tafel te zullen leggen. Zo laat vicepremier Petra De Sutter op Twitter weten dat “België moet volgen”. Ook andere regeringspartijen zullen zich daar vermoedelijk bij aansluiten. De verwachting is dat vooral MR zich daartegen zal blijven verzetten.

LEES OOK. LIVE GAZA. Volg hier het nieuws over de oorlog in de Gazastrook en spanningen in het Midden-Oosten