Luister naar

Invallen bij firma’s achter datingsites

Nieuws
Datingsites misleiden mogelijk kwetsbare klanten met nepprofielen die worden beheerd door medewerkers. De Autoriteit Consument & Markt heeft deze week invallen gedaan bij bedrijven achter zulke websites.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
zaterdag 21 april 2018 om 03:00
Bij sommige datingsites moeten leden per verzonden bericht betalen.
Bij sommige datingsites moeten leden per verzonden bericht betalen. anp / Roos Koole

Den Haag

‘De Monitor kwam dinsdag met een uitzending over deze praktijken. Daarin ging het over een man die 13.000 euro was kwijtgeraakt aan een datingsite. Desondanks had hij aan het eind van de rit dus geen date.’ Volgens Jeroen Nugteren, woordvoerder bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), kan nog niets gezegd worden over de omvang van vergelijkbare misstanden. ‘Maar om zulke grote bedragen kan het blijkbaar gaan.’

De ACM doet al langer kritisch onderzoek naar de bedrijven achter diverse datingsites waarbij leden per verzonden bericht betalen. Terwijl de gebruikers denken in gesprek te zijn met een potentiële geliefde, zit er vaak een ingehuurde medewerker achter de aardige of verleidelijke reacties.

De vraag of zo’n bedrijfsstrategie juridisch strafbaar is, maakt deel uit van het ACM-onderzoek. ‘We zoeken uit of er sprake is van misleiding. Dat is zo als er met opzet verkeerde verwachtingen worden gewekt. Hoewel er in de kleine lettertjes van websites staat dat er fictieve profielen zijn, verwachten mensen misschien toch daadwerkelijk een afspraakje te kunnen regelen’, aldus Nugteren.

Het onderzoeksjournalistieke programma De Monitor onthulde dat ondernemer Julius Krechting achter minstens tweeduizend datingsites met nepprofielen zou zitten. Opvallend genoeg publiceerde Krechting juist deze maand een nieuwe gedragscode voor zijn chatmedewerkers, waarin nadrukkelijk wordt aangegeven dat zij geheimhoudingsplicht hebben en klanten wel mogen verleiden, maar niet mogen misleiden.

kwetsbare mannen

Naast datingsites die per bericht rekenen, zijn er ook datingsites die een vast bedrag per periode rekenen. Het populaire, christelijke Funky Fish heeft bijvoorbeeld abonnementstarieven per maand, kwartaal en jaar. ‘Bij websites met zo’n verdienmodel is de kans op uitbuiting door nepprofielen al veel kleiner’, geeft Nugteren aan. De bedrijven erachter hebben immers niet direct baat bij frequente berichtenwisseling met de klant.

De ACM deelt naast het nieuws over de invallen nog weinig details. ‘Dat zou de voortgang van het onderzoek kunnen belemmeren,’ zegt de woordvoerder. ‘Dat we dit nu toch al naar buiten brengen, is omdat we consumenten alert willen maken. Het gaat om een kwetsbare doelgroep, die vooral bestaat uit eenzame, oudere mannen.’ <

aandachtspunten voor het gebruik

Bekijk of de datingsite vermeldt dat de profielen nep kunnen zijn.

Googel of er klachten zijn over de datingsite. Zoek op de naam van de website in combinatie met het woord ‘klacht’.

Krijg je in korte tijd veel reacties, wees dan alert. Vooral als bijna elk bericht een vraag bevat, die uitlokt dat je die beantwoordt.

Als een reactie of profiel te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook zo.

Let op wanneer de ander contact via een andere kanaal (mail, telefoon of WhatsApp) afhoudt en afspraakjes steeds uitstelt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?

Niet alleen de verkoop valt tegen, de productie van wijn is vorig jaar ook teruggevallen.

Zwaar wijnjaar: tegenvallende oogsten door extreem weer, consument afgeschrikt door hoge prijs

Er is in 27 jaar niet zo weinig wijn gedronken als vorig jaar. Wereldwijd ging er 221 miljoen hectoliter doorheen. De prijzen zijn flink gestegen en in veel wijnlanden viel de oogst tegen.