Luister naar

Somber kabinet oordeelt niet over geweld Israël

Nieuws
Het kabinet veroordeelt het optreden van het Israëlische leger aan de grens met Gaza vooralsnog niet. Eerst moet duidelijker worden wat er precies tijdens de Palestijnse protesten is gebeurd.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
maandag 16 april 2018 om 21:21

Den Haag

Dat schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Tijdens Palestijnse protesten aan de grens van Gaza vielen tussen 30 maart en 6 april ten minste 27 doden, allen Palestijnen. Volgens Israël zijn er onder de doden tien leden van de terreurorganisatie Hamas. Organisaties in Gaza melden dat meer dan achthonderd mensen in het ziekenhuis behandeld moesten worden.

Het kabinet is ‘zeer bezorgd’ over het hoge aantal doden en gewonden. Ook vindt het kabinet – net als de Europese Unie (EU) – dat Israël wat uit te leggen heeft over de vraag of het geweld tegen de demonstranten proportioneel was. Toch gaat een veroordeling van de Israëlische actie Blok te ver. ‘Naar mening van het kabinet moeten de feiten echter eerst duidelijker worden, voordat een veroordeling van het Israëlisch optreden aan de orde is.’

In debatten over het Midden-Oostenconflict probeert het kabinet al jaren zo neutraal mogelijk te opereren. Ook nu.

Blok schrijft dat Nederland zowel aan de Israëli’s als de Palestijnen liet weten bezorgd te zijn over escalaties en hoge aantallen slachtoffers. Ook is er bij beide partijen aangedrongen op ‘noodzakelijke stappen om slachtoffers te voorkomen’. Israël moet alle schietpartijen onderzoeken. Maar: ‘Tegelijkertijd heeft Nederland eerdere incidenten waarbij Gazanen, soms gewapend, Israël binnendrongen, veroordeeld.’

somber

Later deze week debatteert de Tweede Kamer opnieuw over dit gevoelige thema. Blok is somber gestemd, schrijft hij in een andere brief aan het parlement. ‘Helaas moet geconstateerd worden dat de tweestatenoplossing steeds meer onder druk is komen te staan.’ En: ‘Er worden weinig positieve stappen gezet door beide partijen.’

Zo groeien de Israëlische nederzettingen hard. Sinds oktober vorig jaar zijn er concrete plannen voor 6742 nieuwe woningen gemaakt. Het aantal inwoners van de nederzettingen in betwist gebied is gegroeid met 3,4 procent, terwijl de Israëlische bevolking als geheel ‘slechts’ 1,8 procent groeide.

Het kabinet is principieel tegen het uitbreiden van de nederzettingen, schrijft Blok. Het probleem is echter dat Nederland en de EU hierin een belangrijke steun nagenoeg kwijt zijn: de Verenigde Staten. Want hoewel de regering-Trump Israël gewaarschuwd heeft terughoudend te zijn, ‘is de mate van kritiek merkbaar lager dan onder voorgaande Amerikaanse regeringen’.

dramatisch

Aan de andere kant zijn de Palestijnen tot op het bot verdeeld, analyseert de bewindsman. Hamas strijdt met harde hand tegen Israël, de Palestijnse Autoriteit heeft steeds minder aanhang onder de bevolking – maar kritiek wordt niet getolereerd. Israël en Egypte houden de grenzen gesloten voor Palestijnen. En na een periode van relatieve stilte schieten gewapende groepen weer vaker raketten naar Israël.

Dit alles zorgt voor een dramatische humanitaire situatie in de Palestijnse gebieden, zoals Gaza. ‘De werkloosheid is nu 44 procent, onder de jeugd zelfs boven de 60 procent. Niet alleen hebben inwoners maar vijf uur per dag stroom, ook is het grondwater voor 95 procent ongeschikt voor menselijke consumptie. Nederland roept alle partijen op de belangen van de burgers voorop te stellen bij hun beleid ten aanzien van Gaza.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.