Milan Donie liet opnieuw zien dat hij een klimgeit pur sang is.© Flèche Ardennaise

Wielrennen Beloften

Remco, Tadej en Mathieu achterna! Milan Donie stuift in Ardense Pijl met solo van 90 kilometer (!) naar eerste UCI-zege: “Dit was wel niet het plan”

Kortrijk -

Eerstejaarsbelofte Milan Donie bewees zondag in de Ardense Pijl dat hij van een apart kaliber is. Hij rondde een solo van liefst 90 kilometer af. “Pas in de slotfase begon ik er echt in te geloven.”

Michel Vanden Heede

Milan Donie kende een bewogen start in de Ardense Pijl, want al na drie minuten moest de klimmer van Lotto Dstny Development Team van fiets wisselen. “Een collega reed in mijn versnellingsapparaat, waardoor ik niet verder kon”, vertelt de Kortrijkzaan. “Na de wissel probeerde ik meteen naar voren te rijden en aan te vallen. Iets wat ook lukte, want met drie man sloegen we een kloof. Even later kregen we versterking van een groep, maar de samenwerking stokte. Ik heb me toen op kop gezet om de concurrenten die zich afzijdig hielden eraf te rijden. Bij die actie had ik plots een gaatje, waarna ploegmaat Jarno Widar me toeriep om door te gaan. Nee, het was heus niet mijn plan om de rest van de koers alleen op kop te rijden (lacht). Mijn voorsprong liep op tot ruim twee minuten, maar na de slotklim had ik nog maar 40 seconden over. Door die spannende finale was de ontlading des te groter. Jarno Widar, die perfect afstopte voor mij, maakte met zijn tweede plaats ons ploegsucces compleet. Het was een mooie dag voor ons allemaal.”

“Door die spannende finale was de ontlading des te groter”

Milan Donie

Lotto Dstny Development Team

In de Ronde de l’Isard waren de rollen nog omgekeerd. Daar werkte Milan Donie voluit voor zijn ploegmaat. “Ik werd zevende in de eindstand, maar er zat meer in. In de afdalingen verloor ik echter kostbare tijd. Sinds mijn valpartij tijdens een winterse stage zit ik soms met schrik op de fiets. Samen met psycholoog Jens Van Lier probeer ik die angst te overwinnen.”

Zondag rijdt de Kortrijkzaan de Gran Premio New York City, een eendagswedstrijd van tweede categorie, maar zijn volgende grote doel is de Alpes Isère Tour (22-26 mei). “Eigenlijk liggen lange beklimmingen me beter dan Ardennenhellingen. Ook van de Giro Next Gen verwacht ik veel. Tussen beide rittenkoersen ga ik trainen in de Vogezen”, besluit Milan Donie, die vorig jaar al van zich spreken liet als klimmer met podiumplaatsen in Luik-Bastenaken-Luik en de Classique des Alpes voor junioren. Bovendien reed hij tijdens de jaarlijkse klimtest van de wielerbond ene Remco Evenepoel van de tabellen op de Ballon d’Alsace.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer