dinsdag 22 augustus 2017 - Economie
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

In dergelijke elektrische racewagens zullen scholen het tegen elkaar opnemen. HBvl

Economie

Ecologische start-up wil schooljaar afsluiten met elektrische race

Greenpower laat scholen elektrische auto bouwen

Houthalen-HelchterenMiddelbare scholieren zelf een elektrische racewagen laten bouwen. Dat is de doelstelling van een project van de Limburgse start-up Greenpower Benelux dat dezer dagen van start gaat. “Zodat scholieren spelenderwijs kennismaken met de technologie van de toekomst”, aldus initiatiefnemer Dieter Vanswijgenhoven.

Guido CLOOSTERMANS

Greenpower is een kleine onderneming die activiteiten organiseert rond ecologie en duurzame mobiliteit en sinds eind vorig jaar actief is. Eerder dit jaar organiseerde initiatiefnemer Dieter Vanswijgenhoven aan Kinepolis Hasselt de Evo Days, een evenement rond ecologische voertuigen en duurzame mobiliteit waar scholen, onderzoeksinstellingen en bedrijven hun creaties konden laten zien aan een breed en jeugdig publiek. “Met onze activiteiten willen we jongeren warm maken voor een technische opleiding”, legt Dieter Van-swijgenhoven uit.

Greenpower start dezer dagen met een nieuw project voor scholen. “Het is de bedoeling dat middelbare scholen, zowel technische als algemene secundaire scholen, in de loop van het schooljaar een eigen elektrische racewagen bouwen”, aldus Vanswijgenhoven.

Een en ander vindt plaats in het kader een zogenoemd STEM-project. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics en wil jongeren aanzetten om een opleiding te kiezen in de wetenschappen en technologie. “Als je scholieren kan tonen dat ze door hun handen te gebruiken iets kunnen realiseren, zijn ze misschien eerder geneigd om een technologische opleiding te volgen”, denkt Dieter Vanswijgenhoven.

Betaalbaar

Als je scholieren kan tonen dat ze door hun handen te gebruiken iets kunnen realiseren, zijn ze misschien eerder geneigd om een technologische opleiding te volgen Dieter VANSWIJGENHOVEN Greenpower

Volgens de initiatiefnemer is het project toegankelijk voor alle technische en algemeen secundaire scholen. “Voor 450 euro kunnen de scholen zich een elektromotor en een batterij aanschaffen. De school doet dan de rest. De scholieren bouwen een chassis en knutselen zelf een koetswerk in elkaar.”

Scholen die bijvoorbeeld zelf geen lasinfrastructuur hebben, kunnen een beroep doen op andere scholen of op een bedrijf. “In geval van nood kunnen de scholen ook een bouwpakket kopen voor zo’n 3.800 euro”, legt Vanswijgenhoven uit. “In dat geval moeten de scholieren alleen het koetswerk maken, maar het is natuurlijk leuker als ze de hele racewagen zelf bouwen.”

Greenpower Benelux wil dit jaar een twintigtal scholen vinden voor het project. Op het einde van het schooljaar zullen de auto’s, die een topsnelheid halen van 70 kilometer per uur, het tegen elkaar opnemen tijdens een race.

Vanswijgenhoven vond de inspiratie voor het project in Groot-Brittannië. Daar worden elk schooljaar ruim 500 scholen gemobiliseerd. Het werd ook onlangs gelanceerd in Spanje, Polen en de Verenigde Staten.

www.greenpowerbenelux.com

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws