Opschorting voor kunstenaar die uitlegde hoe sporen te blokkeren

© Dirk Vertommen

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen is donderdag Peter Terryn verschenen, die zich moet verantwoorden voor het aanmoedigen van kwaadwillige belemmering van het verkeer en aanmoedigen van het onbruikbaar maken van spoorwegen. De man had aan de vooravond van een nationale stakingsdag in een Facebookpost uitgelegd hoe je sporen moet blokkeren.

De man zegt zelf dat zijn post een artistieke uiting van zijn kritiek op de sociale realiteit was en het geenszins ging om een klassiek pamflet dat verspreid wordt in stations. “De post op Facebook was een voorontwerp van een zeefdruk die nadien op 50 exemplaren werd geproduceerd”, aldus Terryn. “Ik deel de bezorgdheid van Infrabel in verband met veiligheid maar heb me op voorhand geïnformeerd. Personeel noch reizigers waren in gevaar door mijn actie.”

“Gelukkig is er geen gevolg gegeven aan zijn oproep en kunst is oké maar de timing, daags voor een nationale stakingsdag, is niet willekeurig en daar is duidelijk een grens bereikt”, zei de openbare aanklager. “Ik vraag een opschorting, het is een principekwestie.”

Spoornetbeheerder Infrabel had een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend nadat Terryn de post op Facebook had geplaatst. “Volgens mijn cliënt was de bedoeling van beklaagde kwaadwillig en gevaarlijk”, pleitte meester Alice Gruwez die voor Infrabel optreedt. “Dit veiligheidssysteem bestaat er voor het personeel, maar niet voor externen. Infrabel kan dit niet toelaten en vraagt principieel 1 euro schadevergoeding.”

Meester Jos Vander Velpen, die Terryn verdedigt, vroeg de vrijspraak. “Er is geen onderzoek geweest of de actie van mijn cliënt wel schadelijk was, hij heeft het recht zijn mening artistiek te uiten en hedendaagse kunst heeft geen kwaadwillig opzet”, zei hij. “Ik vraag de principiële vrijspraak.”

Vonnis op 10 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen