Rekenhof ontdekt onregelmatigheden bij Brusselse brandweer

Een hoorzitting met het Rekenhof, een bijzondere commissie of zelfs een onderzoekscommissie. Dat waren de vragen vanuit de oppositie na het actualiteitsdebat in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels parlement over de onregelmatigheden die het Rekenhof had vastgesteld bij de Brusselse Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH).

De bevoegde staatssecretaris Cécile Jodogne (DéFI) gaf een zeer omstandig antwoord, waarbij ze benadrukte dat het rapport van het Rekenhof slaat op de periode 2012-2015, terwijl zijzelf pas sinds 2014 in functie is en een hervorming van de DBDMH heeft doorgevoerd die midden 2015 door het parlement werd goedgekeurd, maar pas in maart 2018 volledig operationeel zal zijn.

Vorige week lekte een voorlopig rapport uit van een audit die het Rekenhof op eigen initiatief had doorgevoerd bij de Brusselse brandweer. De audit nam 138 openbare aanbestedingen onder de loep tussen 2012 en 2015, voor een bedrag van 9,2 miljoen euro. Uit het onderzoek bleek dat er bij zestig daarvan een gebrek was aan concurrentie, in vijftig gevallen was daarvoor geen geldige reden. Het rapport wijst ook uit dat grotere aanbestedingen worden opgesplitst. Intussen is echter het definitieve rapport gepubliceerd, waaruit blijkt dat het Rekenhof de rekeningen van 2015 niet kan goedkeuren bij gebrek aan een elementen om de betrouwbaarheid van de cijfers na te gaan.

Onderzoekscommissie

Zowel Annemie Maes (Groen) en Zoé Genot (Ecolo) als Caroline Désir (PS) en René Coppens (Open Vld) vonden dat het Rekenhof kon worden uitgenodigd om meer uitleg te geven. Vincent De Wolf (MR), die aan de oorzaak van het perslek lag, ging verder. Hij vond, net als de groenen, dat het Rekenhof ook de jaren na 2015 moet uitspitten. In een motie dringt hij ook aan op een bijzondere commissie of een onderzoekscommissie.

Dat laatste is ook de wens van N-VA en Vlaams Belang. “Waar was het intern, gewestelijk en politiek toezicht op de administratie van de Brusselse brandweer. Ik vraag een onderzoekscommissie”, stelde N-VA-fractievoorzitter Johan Van den Driessche. Volgens Johan Van den Driessche zijn er geen verzachtende omstandigheden. “De feiten tonen aan dat bepaalde verantwoordelijken niet competent zijn en die vastgestelde inbreuken wijzen erop dat er soms moedwil in het spel kan zijn. Dit gedrag besmeurt trouwens het imago en de geloofwaardigheid van de Brusselse brandweer”. Voor Dominiek Lootens (Vlaams Belang) is het gesjoemel met de aanbestedingen maar het topje van de ijsberg. Volgens hem is er sprake van verregaande normvervaging aan de top van de DBDMH.

Geen kritiek op brandweerlui

Over één punt waren alle fracties in het Brussels parlement het in ieder geval eens: de kritiek op de leiding van de brandweer mag niet op de hals van de brandweerlui zelf terechtkomen. “Zij leveren uitstekend werk,” klinkt het unaniem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen