Foto: CHASSENET / BSIP

Ziektelast stijgt met 10 procent tegen 2040 (en vrouwen worden harder getroffen), voorspelt Sciensano

Tegen 2040 zal de ziektelast veroorzaakt door een verlies aan levenskwaliteit met 10 procent zijn toegenomen. Dat voorspelt het gezondheidsinstituut Sciensano. De toename doet zich voor omdat het aantal ziektes in België stijgt. In 2021 telde ons land gemiddeld 1 ziekte per inwoner, maar dat kan stijgen naar bijna 1,3 ziektes per inwoner in 2040.

Sciensano maakte voor zijn voorspelling gebruik van ziekteprojecties, waarbij de tendens van de ziektelast in het verleden op de toekomst is geprojecteerd. 

De onderzoekers hielden rekening met 33 serieuze, chronische aandoeningen die de grootste impact hebben op levenskwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan hartproblemen, astma, leverziekte maar even goed lagerugpijn of kankers, gehoor- of gezichtsverlies of mentale aandoeningen zoals dementie of zelfs angststoornissen.   

Meer toename bij vrouwen

De voorspelde toename van de ziektelast zal zich vooral bij vrouwen laten voelen. “Onze cijfers geven aan dat het aantal ziekten met 18 procent toeneemt bij vrouwen en met 14 procent bij mannen. De gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen zullen hierdoor alleen maar toenemen”, vertelt Robby De Pauw, onderzoeker bij Sciensano.

De projecties tonen een groei in het aantal gerapporteerde ziektes van 1 ziekte per persoon in 2021 naar 1,3 in 2040. De vergrijzing speelt een grote rol in de minder goede cijfers, maar uit de projecties van Sciensano blijkt dat ook een algemene toename qua ziektelast te verwachten is.

Zelfs als we de vergrijzing uit de resultaten filteren, is er een toename

Onderzoeker Robbe De Pauw van Sciensano

"Dat de vergrijzing een belangrijke rol speelt, is geen verrassing. We zien de voorbije 10 jaar al een toename. Maar het gaat sneller dan we dachten. Als we rekening houden met de vergrijzing, en die uit de analyse filteren, komen we toch nog op een toename van 1,2 in plaats van 1,3", zegt De Pauw.  

Wat ook een rol speelt in de slechte prognose, is dat de medische wetenschap vooruitgaat en sterfte daardoor kan worden vermeden of uitgesteld. "We stellen de dood uit, maar daardoor leven mensen ook langer met een bepaalde ziekte."

Toch is daarmee nog niet alles verklaard: mogelijk spelen ook andere factoren mee. Een verdere verbetering van de geneeskunde, bijvoorbeeld voor het genezen van bepaalde ziektes, is niet meegerekend. 

Impact op levenskwaliteit

De impact van deze ziekten op de levenskwaliteit zal bij vrouwen dus sterker stijgen dan bij mannen. Dat is voornamelijk toe te schrijven aan een toename in ziekten met een grote impact op de levenskwaliteit, zoals longkanker. 

Voorts verwacht Sciensano dat mentale gezondheid, musculoskeletale klachten (zoals lagerugpijn, nekpijn of artrose) en chronische respiratoire klachten "de grootste uitdagingen blijven" tegen 2040. 

Ook angststoornissen, migraine en chronische nierziekten zullen toenemen. Depressie blijft wel helemaal bovenaan staan.

Vlaams Gewest doet het beter

Geografisch gezien blijft het huidige beeld behouden, want in de drie gewesten zal de ziektelast ongeveer in dezelfde mate toenemen. De bestaande regionale verschillen zetten zich dus door, met de hoogste vatbaarheid voor ziekten in het Waalse Gewest, gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Vlaamse Gewest.

Meer weten? Klik hier om de interactieve grafiek op Sciensano te raadplegen

Thema

Meer Binnenland, Technologie & Wetenschap of Gezondheid?

Download de app om geen nieuws over dit thema te missen.

Meest gelezen