Iedereen mocht snel naar huis na gaslek, maar daar dachten deze buurtbewoners anders over

© eva

Zaterdagavond werden een twintigtal bewoners uit de Esserstraat en de Gaversstraat in Zwevegem geëvacueerd door een gaslek. Het duurde anderhalf uur voor het gevaar was geweken en dat de mensen terug naar huis mochten.

eva kvo

Maar ondertussen was er al een spontaan buurtfeestje ontstaan en gingen de meeste geëvacueerden uiteindelijk veel later naar huis.

Het was een bewoner die de brandweer opbelde na het opmerken van de gasgeur. Uit voorzorg stelde de brandweer een perimeter van honderd meter in en werden de zaakvoerders van de bedrijven op de industriezone samen met hun familieleden naar het einde van de Esserstraat geleid. “We hebben aangebeld bij de familie Caluwier of we in afwachting niet bij hen mochten zitten. We hebben een hele warm ontvangst gekregen”, zegt Sophie Castelain van IJspatisserie Patisso.

Film kijken

Terwijl arbeiders van netwerkbeheerder Fluvius het gaslek in de middendrukcabine oplosten, schonken Hedwig Caluwier en zijn echtgenote Tania Santens van Peugeot Caluwier rijkelijk cava uit voor hun buren. “Als buren is het nog het minste wat je kan doen. We gingen eigenlijk naar de film Fifty shades of grey kijken, maar we doen dat later wel eens”, vertelt het koppel.

De twintigtal buurtbewoners hadden het gezellig samen. “Het zijn vreemde omstandigheden, maar zo leert iedereen elkaar eens kennen.” vertelt Sophie.

Na anderhalf uur brachten politie en brandweer de bewoners op de hoogte dat ze terug naar huis mochten. “Maar het is veel te gezellig. We gaan nog eentje drinken op de goede afloop”, klonk het.

De buurtbewoners waren uiteraard dankbaar voor de warme ontvangst, ook de hulpdiensten hadden lof voor de familie Caluwier. “Een evacuatie is toch behoorlijk intens. Op zo'n moment is een goede opvang belangrijk en dat hebben deze mensen zeker gekregen”, aldus luitenant Stefaan Vanneste.