© Getty Images

‘Sinterklaas’ krijgt twee jaar cel voor aanranden minderjarige zwarte piet

Tessenderlo -

Een 61-jarige Looienaar is vrijdag in Hasselt veroordeeld tot twee jaar cel het aanranden van een 15-jarige. De twee kenden elkaar van hun bijbaantje als Sinterklaas en zwarte piet. “Beklaagde maakte misbruik van zijn gezag en hun vertrouwensrelatie”, aldus de rechter in het vonnis.

Geert Houben

Het slachtoffer lag al enige tijd met zichzelf in de knoop. Hij sukkelde met psychische problemen, wegloopgedrag en had twijfels over zijn identiteit en geaardheid. Zijn stiefmoeder vond het een goed plan om hem een gesprek te laten aanknopen bij de verdachte. Er was sprake van een vertrouwensrelatie door een studentenjob als zwarte piet bij de zestiger. “Alleen is dat gesprek helemaal anders afgelopen dan dat ze beoogd had”, sprak de procureur op het proces

Seksueel getinte filmpjes

Op 23 mei 2023 legde de Sint zijn hand op de broek op het geslachtsdeel van de jongen. Beklaagde vroeg vervolgens om te ‘spelen’. Even voordien had de Looienaar nog filmpjes van seksuele handelingen tussen twee mannen naar de minderjarige gestuurd. Het slachtoffer vluchtte uit de woning, belde op de fiets in paniek om hulp en snelde naar zijn grootmoeder die in de buurt woonde. Onderzoek toonde aan dat het DNA van de verdachte op de broek en de rits van het slachtoffer zat. De procureur had het over aantasting van de seksuele integriteit. En dat er sprake was van grooming of het winnen van het vertrouwen bij een slachtoffer om hem dan seksueel te misbruiken.

“Er is niet veel gebeurd”, claimde de Looienaar. “We hadden een gesprek over zijn school en zijn geaardheid. Ik weet niet wat er in zijn hoofd heeft gespeeld om dit allemaal te vertellen. Verder dan mijn hand op zijn dij leggen, ben ik niet gegaan.” Het enige wat de man toegaf, was het versturen van de filmpjes. “Dat had ik beter niet gedaan.” De rechter oordeelde dat de man op basis van onder meer het videoverhoor van het slachtoffer dat de zestiger schuldig is aan aanranding. “Beklaagde kon zijn seksuele driften niet onder controle houden. Hij geeft evenmin een zinnige verklaring voor het sturen van seksueel getinte berichten aan de minderjarige.”

Erkenning

Het komt de Looienaar op twee jaar cel effectief te staan. Daarnaast verliest de man voor vijf jaar zijn rechten. Ook mag hij gedurende 20 jaar niet deelnemen aan activiteiten waar minderjarigen bij betrokken zijn. Aan de burgerlijke partijen is de man een vergoeding van ruim 10.000 euro verschuldigd. “De rechtbank geeft met dit vonnis een bijzonder en terecht signaal aan daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag: ‘uw daden zijn ontoelaatbaar, verwerpelijk en zullen niet zonder gevolg zijn’. Wat mij als advocaat van het slachtoffer tevreden stelt, is de erkenning die hiermee aan het slachtoffer wordt gegeven. Hij hoeft zich niet schuldig te voelen noch te schamen, het is de veroordeelde dader die als enige schuld treft”, zegt Francis Mens, advocaat van het slachtoffer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer