© Jean Pierre Yzermans

Toeristische Dienst zet erfgoed in de etalage

In Het Lemke, een gerenoveerde dorpsboerderij in het centrum van Elen, stelde de toeristische dienst van Dilsen-Stokkem haar nieuw programma voor. De voorstelling was erg markant door de unieke locatie, het grote aantal aanwezigen en de verschillende mogelijkheden die de bezoekers worden aangeboden.

Jean Pierre Yzermans

Schepen Koen Sleypen verwelkomde de mensen uit de toeristische entourage, met name de houders van vakantiekamers en verblijfwoningen, de stads- en de museumgidsen, de producenten van streekproducten en -dranken, plus de inbreng van het teken- en schilderatelier Het zoldertje. Zij zorgen jaarlijks voor langdurige tentoonstellingen in openlucht in het Maaspark.

De schepen maakte een analyse van de toeristische evolutie der laatste jaren. Er waren meer overnachtingen, meer museumbezoekers en wandelaars in het buitengebied. Zo'n resultaat kan alleen maar bereikt worden dankzij het werk van het enthousiast promotieteam en het ruim en gevarieerde aanbod. Uit de lange opsomming mogen we de hoofdpijlers zoals de fluisterbootjes, het dubbelmuseum De Wissen, de smokkelmarkten en de talrijke geleide wandelingen niet over het hoofd zien. "Een groot succes", noemde schepen Koen Sleypen het wandel- en struingebied Negenoord-Kerkenweerd.

Lot Timmermans, hoofd van de stedelijke toeristische dienst en verantwoordelijke voor de organisatie en de werking van het museum, liet de aanwezigen kennismaken met de nieuwe ‘Toeristische ontdekkingsgids’. Niet te veel teksten, maar foto’s van de meest geliefde plekjes. "De bezoekers willen iets beleven en hebben geen nood aan lange teksten", zei Lot. Tijdens de daaropvolgende omgevingswandeling werd een bezoek gebracht aan de gerestaureerde windmolen De Hoop en aan het pittoreske dorpsplein.

Elen is een typisch plattelandsdorp. Lange gevelwoningen en oude boerderijen rond het driehoekig kerkplein bepalen het beeld dat gelinkt kan worden aan de Frankische dorpsplanning. Op de binnenkoer van Het Lemke presenteerden twee plaatselijke wijnboeren hun producten, terwijl De vrienden van het bier hun Witte Kraag Tripel aan de man brachten. In een opbeurende sfeer werd lang nagekaart over de vele mogelijkheden die Dilsen-Stokkem te bieden heeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer