Van zijn oorspronkelijke naam tot zijn eerste woorden: 9 dingen die je nog niet wist over de 90-jarige Mickey Mouse

Twee ronde oortjes, een schuine lach en een typerend wipneusje. Mickey Mouse herken je uit duizenden: het animatiefiguurtje van Walt Disney is een écht icoon. Exact negentig jaar geleden maakte hij voor het eerst wilde avonturen mee in ‘Steamboat Willie’. Tijd om wat opvallende weetjes boven te halen over ’s wereld bekendste muis, één voor elk decennium. Deze negen dingen weten zelfs de grootste fans niet over Mickey Mouse.

Morien Raeymakers

1. Dankzij een ruzie over een konijn

Het begon allemaal met… een ruzie over de rechten op een ander animatiefiguurtje. De allereerste favoriet van Walt Disney was immers geen muis, maar een konijn. Het was Oswald the Lucky Rabbit waar de destijds 26-jarige tekenaar voor vocht met Universal Studios. Uiteindelijk trok Walt Disney aan het kortste einde.

© Walt Disney

Walt Disney kon niet anders dan zijn idee van het konijn opbergen. De tekenaar besloot een nieuw dier te ontwerpen. Op weg met de trein van New York naar Hollywood verzon Walt Disney een muisje, met vier vingertjes en in eerste instantie zonder witte pupillen (die kwamen er pas door animator Fred Moore in 1939). In 1952 volgde de wenkbrauwen en in 2000 trad het muisje binnen in de wereld van de CG.

2. Afgewezen en weggewuifd

Hoe geliefd Mickey Mouse nu ook is, destijds was niet iedereen overtuigd van het succes van de muis. Integendeel. In de lente had Walt Disney ‘Plane Crazy’ afgewerkt en in de zomer stond ‘The Gallopin’ Gaucho’ klaar, maar niemand moest ervan weten. Het bleek bijna een onmogelijke opgave voor de tekenaar om een producent te vinden, die het muisje onder zijn hoede wou nemen.

Het zou de muziek zijn, die uiteindelijk het muisje zou redden van de vergetelheid. Disney plakte - bij wijze van laatste redmiddel - een opgenomen soundtrack onder de bewegende beelden van zijn muis. Het was die baanbrekende vernieuwing, die op 18 november 1928 zou zorgen voor de allereerste verschijning van Mickey in ‘Steamboat Willie’.

3. Donald Duck, Pluto, Goofy en… Mortimer Mouse

De naam ‘Mickey Mouse’ tovert sindsdien een glimlach op het gezicht bij heel wat jonge (en niet zo jonge) fans van Disney. Maar het had niet veel gescheeld of het eerste figuurtje van Walt Disney had anders geheten. In de allereerste prototypes van de bekende muis kreeg het diertje immers de naam Mortimer. Het was Walt Disney’s vrouw die haar man uiteindelijk op andere gedachten bracht, omdat ze die naam te hoogdravend vond.

4. Van Topolino tot Michael Musculus

Niet overal luistert de muis echter naar de naam Mickey Mouse. In het Italiaans hebben ze het over “een klein muisje” met de naam Topolino. Maar ook in andere talen klinkt dat heel anders. In het Duits hebben ze het over Micky Maus, in het Fins over Mikki Hiiri, in het Latijn over Michael Musculus en in het Zweeds over Musse Pigg. In het Nederlandse taalgebied houden we het bij de oorspronkelijke naam.

5. Famous first words

Wie tot 1929 naar Mickey luisterde, hoorde enkel vrolijk gefluit en giechelende kreetjes. Met ‘The Karnival Kid’ sloeg Disney een nieuwe weg in: het muisje mocht zijn eerste woorden zeggen. En die waren… “hot dogs”.

Een bizarre keuze? Misschien, maar zijn eerste woorden gaan in ieder geval wel gepaard met een catchy liedje.

6. Veelstemmig, maar één ziel

De muis mag vandaag dan wel negentig jaar worden, er zijn slechts vijf mannen die zich officieel de stem van Mickey Mouse mogen noemen. Walt Disney, Jimmy Macdonald, Wayne Allwine, Bret Iwan en Chris Diamantopoulos.

Dat Mickey vooral bekend is met de stem van Walt Disney zelf, hoeft niet te verbazen volgens Mickey-tekenaar Frank Thomas. “Mickey is eigenlijk gewoon Walter zijn alter ego. Dat muisje reflecteert Disneys persoonlijkheid, zijn levensvisie en zijn dromen. Wanneer dat muisje zich in een lastige situatie bevindt, dan geeft hij nooit op en zoekt hij altijd een slimme oplossing. Zo werkte Walt ook”, aldus de tekenaar.

7. Oscarwaardig!?

Het befaamde stripfiguurtje komt in maar liefst 121 animatiefilms voor, waarvan maar liefst 118 tussen 1928 en 1953. Straf, want striptekenaar Ub Iwerks moest dat destijds nog met de hand uittekenen. Hij animeerde ze helemaal alleen en zijn record van 700 Mickey Mouse-tekeningen per dag zou niemand meer evenaren.

Slechts drie films van Mickey Mouse kwamen uit na 1953, al verscheen hij wel nog in talloze televisieprogramma’s. In 2003 presenteerde de muis zelfs de Oscars, al mocht hij zelf nooit zo’n beeldje mee naar huis nemen, omdat animatiefiguurtjes zelf niet kunnen winnen. Bezieler Disney won er wel één voor zijn creatie van Mickey in 1932.

8. Een wereldster

Door de jaren heen kan je lijstjes maken met Michael Jackson, Arnold Schwarzenegger, Britney Spears en… Mickey Mouse. De muis lijkt misschien een vreemde eend in de bijt, maar dat is hij helemaal niet. Mickey Mouse geniet internationale faam: kinderen van over de hele wereld herkennen hem. En dat leverde hem als eerste animatiefiguurtje in 1978 een ster op de Walk Of Fame in Hollywood op.

9. Van schrijftablet tot miljoenendeal

Negentig jaar later is Mickey Mouse uitgegroeid tot veel meer dan een animatiefiguurtje of een filmpersonage. Het figuurtje inspireert veel meer. Zo groeide de merchandising van Mickey - vanaf het allereerste schrijftablet in 1930 - uit tot een miljoenenbusiness. Om nog maar te zwijgen van de kunstobjecten, die hij inspireert.

© Disney

Waar je het figuurtje ook ziet, in welke vorm dan ook, er is geen twijfel mogelijk: die twee ronde oortjes met die schuine lach herkent iedereen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen