Erwin en Ria, bewoners van De Sprong, testen een van de zes tuinbanken die de leerlingen van het vierde jaar hout van VTI Zandhoven maakten.© kma

Leerlingen VTI Zandhoven maken chique tuinbanken voor bewoners De Sprong

Sint-Antonius/Zandhoven -

Het zitcomfort op zomerse dagen van de bewoners van de nieuwe studio’s van beschut en betaalbaar wonen in de Emiel Vermeulenstraat in Zoersel is verzekerd. De leerlingen van 4 Hout van het VTI Zandhoven maakten zes stijlvolle tuinbanken, waar ongetwijfeld veel gesprekken op zullen gebeuren.

Kristin Matthyssen

Begin 2022 verhuisden de eerste bewoners naar de splinternieuwe studio’s van beschut wonen De Sprong van Bethanië in de Emiel Vermeulenstraat in Sint-Antonius (Zoersel). Intussen zijn alle 48 studio’s bewoond: 32 voor beschut wonen en 16 voor betaalbaar wonen. Alleen een centrale ontmoetingsplek ontbrak.

Het vierde jaar hout van VTI Zandhoven maakte zes mooie, moderne, strakke zitbanken. Vakleerkracht Niels De Wijngaert en afdelingshoofd hout Dirk Van de Vel waren wel trots dat hun leerlingen mee de inhuldiging wilden bijwonen. “Onze school staakt mee. Er zijn vanmorgen heel wat leerkrachten met de bus naar Antwerpen vertrokken. Zeker in de tweede en de derde graad zijn heel wat leerkrachten afwezig. De leerlingen wisten dat ze niet gesanctioneerd zouden worden als ze vandaag thuisbleven. Maar deze jongens wilden absoluut zien waar hun banken terechtkomen.”

De leerlingen hadden door de staking thuis kunnen blijven, maar wilden met eigen ogen zien waar hun banken komen.© kma

VDL Optiek Sint-Antonius, de familie van een bewoner en ’t Pensioentje (de vereniging met gepensioneerde medewerkers van Bethanië ggz en AZ Voorkempen) sponsorden het hout. Erwin (52) en Ria (60) zijn allebei bewoners van De Sprong. “Ze zitten heel goed”, klonk het. De vroegere groepswoningen van beschut wonen van De Sprong werden gefaseerd de voorbije jaren gesloopt en vervangen door moderne studio’s. Zestien worden via de private huurmarkt aangeboden door Bethanië ggz aan mensen met een psychische kwetsbaarheid.

De bewoners mochten de lintjes doorknippen.© kma

De bewoners mochten de linten doorknippen. “Wij wonen hier in de nieuwe blokken”, vertelt Erwin (52). “Vroeger waren er veel gemeenschappelijke ruimten. Nu zijn het studio’s en heeft iedereen zijn eigen keukentje en badkamer. Dat is beter, zo hebben we meer privacy. Maar de tuinbanken zijn wel gemeenschappelijk.”

Met twee zitten ze ruim, met drie is het nipt, maar ze gaan ongetwijfeld veel gebruikt worden.

Ook Erwin knipte een lintje. Hij woont graag in de nieuwe studio’s.© kma

Voor de jongeren was er chips en cola.© kma

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners