Israëlische tanks namen de grensovergang van Rafah in.
Foto: X Israëlisch leger

Israëlische leger neemt grensovergang Rafah in, Israëlische delegatie is in Caïro aangekomen voor besprekingen over staakt-het-vuren

Het Israëlische leger heeft vanmorgen de controle overgenomen over de Palestijnse kant van de grensovergang in Rafah. Israëlische troepen zijn ook actief in het oosten van de stad. Terwijl het offensief voortgaat, is een Israëlische delegatie in de Egyptische hoofdstad Caïro aangekomen.

Het lijkt er sterk op dat het Israëlische leger aan een offensief bezig is in de stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Of het enkel om de "beperkte operatie" gaat die het leger gisteren aankondigde of de voorbode van een alomvattend grondoffensief, is nog niet duidelijk. Het leger heeft het op X over een "gerichte antiterreuroperatie".

Het Israëlische leger heeft in elk geval de Palestijnse kant van de grensovergang in Rafah onder controle genomen. Eerder vannacht meldden ooggetuigen dat Israëlische tanks tot op 200 meter van de grensovergang waren genaderd. Volgens het leger wezen inlichtingen er op dat de grenspost "gebruikt werd voor terroristische doeleinden". De aanval op de grensovergang van Kerem Shalom, waarbij 4 Israëlische militairen gedood werden, zou volgens het leger vandaaruit uitgevoerd zijn. 

Bekijk: Israëlische leger geeft beelden vrij van inname grensovergang

Videospeler inladen...

De grensovergang is nu gesloten aan Palestijnse kant, waardoor er geen humanitaire hulp meer binnen kan, zeggen meerdere bronnen binnen de humanitaire hulpverlening. De nood aan humanitaire hulp is nochtans bijzonder hoog in de Gazastrook. Ook de grensovergang van Kerem Shalom is afgesloten, om veiligheidsredenen, zegt het leger. 

Israëlische troepen zouden nu de omgeving van de grensovergang in Rafah doorzoeken en zich voorbereiden op bijkomende missies, stelt het leger in een verklaring. Ook in "specifieke delen" van het oosten van de stad zijn Israëlische troepen sinds gisteravond actief.

Het leger meldt voorts dat het afgelopen nacht ongeveer 20 gewapende Palestijnen heeft gedood. Het leger zou ook 3 belangrijke kokers naar tunnels vernield hebben.

Bombardementen

"De hele westerse zone van Rafah is nu het toneel van Israëlische operaties geworden", reageert een woordvoerder van de Palestijnse Grensautoriteit. Want naast het oprukken van de tanks, voerde het Israëlische leger gisteravond laat en vanmorgen vroeg ook opnieuw bombardementen uit op de stad. 

Bij een aanval op een huis in het oosten van de stad zouden 4 mensen gedood zijn. Bij 2 verschillende aanvallen op 2 huizen in het westen van de stad zouden samen 8 mensen gedood zijn, onder wie een kind.

Het Israëlische leger zegt dat het afgelopen nacht tientallen doelwitten van Hamas heeft aangevallen. Naast de bombardementen waren er ook meldingen van artilleriegeschut in de stad en omgeving. Ook elders in de Gazastrook zou er met artillerie geschoten zijn.

Druk op onderhandelingen?

De gevechten van afgelopen nacht en het oprukken van het Israëlische leger komen er nadat Hamas gisteravond een voorstel van Egypte en Qatar voor een staakt-het-vuren heeft goedgekeurd. Volgens Hamas zelf zou het gaan om een staakt-het-vuren in verschillende fases van ongeveer 6 weken. Tijdens elke fase zou Hamas een aantal gijzelaars vrijlaten, in ruil voor eerst een gedeeltelijke en vervolgens een volledige troepenterugtrekking van het Israëlische leger. Op het einde zou ook de blokkade van de Gazastrook volledig opgeheven moeten worden.

Meerdere Arabische en andere leiders reageerden al positief op de goedkeuring door Hamas, maar Israël zegt dat het voorstel te veel afwijkt van de oorspronkelijke eisen die het gesteld had. Israël zegt wel dat het voort wil onderhandelen.

Vandaag trekt een delegatie van Hamas opnieuw naar Caïro, in Egypte. Ook een Israëlische delegatie is in Caïro aangekomen, liet premier Netanyahu vanavond weten. De voorbije dagen onderhandelde Israël van op afstand. Aangezien de delegatie niet bestaat uit Israëls belangrijkste onderhandelaars, zal het team het voorstel bespreken, maar niet onderhandelen.

In een persbericht zegt Netanyahu dat hij de delegatie heeft opgedragen "te blijven vasthouden aan de vereisten voor de vrijlating van de gijzelaars die sinds 7 oktober in de Gazastrook worden vastgehouden". Ook "mag ze niet inbinden op de essentiële voorwaarden om de veiligheid van Israël te garanderen." 

Intussen heeft het Israëlische oorlogskabinet gisteravond wel unaniem toestemming gegeven om de militaire operatie in Rafah voort te zetten. De gevechten van vannacht en vanmorgen zijn daar een bewijs van. Volgens correspondente Nasrah Habiballah probeert Israël mogelijk op die manier de druk op Hamas aan de onderhandelingstafel op te voeren.

Gistermorgen gaf het Israëlische leger aan 100.000 mensen in het oosten van de stad het bevel om te evacueren, als onderdeel van een "beperkte operatie" tegen Hamas. Het leger meldde vanmorgen dat "de grote meerderheid" van de inwoners die in de evacuatiezone verbleven, vertrokken zouden zijn.

Wereldleiders en internationale organisaties vrezen voor een bloedbad in Rafah en roepen Israël op om geen grondoffensief uit te voeren. Volgens VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zou zo'n invasie "ondraaglijk" zijn. De Verenigde Staten van hun kant proberen Israël te overtuigen om het bij een "beperkte" operatie te houden.

Meest gelezen