CO₂-uitstoot Belgische industrie en luchtvaart nooit zo laag, met dank aan de crisis

Themabeeld.© Philippe Clément

De CO₂-uitstoot van de grote ­industrie en de luchtvaart in ons land is vorig jaar met meer dan 10 procent gezakt, de grootste daling sinds de financiële crisis. Dat komt vooral door de ­malaise in de industrie, schrijft De Tijd vrijdag.

Bron: BELGA

De grote, energie-intensieve bedrijven in ons land hebben vorig jaar 4,26 miljoen ton broeikasgassen minder uitgestoten dan een jaar eerder, een daling met 10,5 procent. Het cijfer is gemeten in CO₂-equi­valenten, een maat die de impact van alle broeikasgassen samen omrekent naar de impact in CO₂. Op Europees niveau was de daling nog meer uitgesproken, met 15,5 procent.

De cijfers slaan op de bedrijven die binnen het Europese emissiehandelssysteem (ETS) vallen. Dat zijn de grote cement- en staalproducenten, chemie-installaties, raffinaderijen, elektriciteitscentrales en vliegtuigmaatschappijen voor intra-Europese vluchten. Die moeten voor elke ton die ze uitstoten een emissierecht kunnen voorleggen. Dat wordt ­bijgehouden in het register voor broeikasgassen. De cijfers komen uit de jaarlijkse update van die data.

In België vallen ruim 280 industriële installaties en energiecentrales onder de emissiehandel. Samen met de intra-Europese vluchten vertegenwoordigen ze zowat 40 procent van alle CO₂-uitstoot in ons land.

Productie teruggeschroefd

Een en ander komt vooral door de malaise in de industrie. Door de hoge energieprijzen en een zwakke vraag schroefden veel industriële bedrijven hun productie terug. Illustratief is de daling van de benutte productiecapaciteit in de chemiesector. Die zakte naar het laagste niveau ooit en schommelde over heel 2023 tussen 65 en 73 procent, blijkt uit cijfers van de koepelorganisatie Essenscia. 

Daarnaast is de industrie energie-efficiënter gaan produceren. Terwijl de productie in de chemie-, kunststoffen- en farmasector sinds 2004 met 77 procent toenam, bleef de uitstoot van broeikasgassen stabiel. Tot slot lagen vorig jaar twee grote industriële installaties stil voor onderhoudswerken, geeft het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap aan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen