Katerine Avgoustakis (39) won 19 jaar geleden ‘Star Academy’: “Mijn lief stond niet achter mijn deelname. Toen leerde ik Pim kennen...”

Hoe zou het nog zijn met Katerine Avgoustakis (39), de winnares van de eerste en enige editie van Star Academy in ons land? Ooit stond de Limburgse elke week in Joepie en andere boekjes, vandaag is ze blij met de rust in haar leven. “Ik ben me er vanaf dag één heel bewust van geweest dat die bekendheid tijdelijk was.” Maar na 19 jaar waagt Katerine haar kans opnieuw in het nieuwe VTM-programma Sing Again samen met heel wat andere oud-deelnemers van jaren geleden.

Eline Debie

“Hoe het leven er vandaag uitziet? Veel balletjes in de lucht houden”, antwoordt een vrolijke Katerine aan de telefoon. “Ik heb heel wat functies te vervullen: mama, plusmama, vrouw, dochter, zus, werkneemster en af en toe nog zangeres. En dat gebeurt – heel eerlijk gezegd – met vallen en opstaan. Maar op zich gaat het prima.”

Die verschillende balletjes zijn de reden waarom Katerine haar podiumtijd fel terugschroefde. Ze was jarenlang zangeres bij Level 6, de coverband van acteur Jo Hens. “In de eerste lockdown merkte ik dat het een verademing was om in het weekend gewoon thuis te zijn. Eigenlijk was ik een fulltime job aan het combineren met bijna fulltime zingen, en dat op heel onregelmatige uren.” Katerine besluit de mannen van de band te laten weten dat ze het rustiger aan wil doen, en dat ze een vervangster mogen zoeken. “Ik zei hen dat ik met veel plezier zou inspringen als ze iemand vonden die af en toe niet kan. Zo is het nu. Lisa (Michels, bekend van ‘K3 zoekt K3’) doet het supergoed, maar af en toe laat haar agenda het niet toe en dan mag ik nog eens met Jo het podium op kruipen. Het is heel, heel fijn dat het op die manier kan. Optreden met Level 6 is de perfecte uitlaatklep voor mij.”

Van grijze muis tot vlinder

20 juni 2005: Katerine wint de finale van Star Academy, een nieuwe talentenjacht op VTM. In de tweeënhalf maand die naar haar overwinning toe leiden, is de Lummense volledig afgesloten van de buitenwereld. Tegelijkertijd zijn zij en haar collega-‘studenten’ elke dag te zien op tv. “Star Academy was eigenlijk een soort Big Brother. Maar dan zonder camera’s in de wc’s en douches”, lacht de Limburgse. De kandidaten wonen samen in een huis vol camera’s en worden opgeleid tot ‘sterren’. Ze kregen les van onder meer de broers Kolacny (zang) en Ann Ceurvels (drama). “We hadden al die weken geen contact met familie en vrienden. En we wisten totaal niet wat er gebeurde in de wereld. Een heel speciale ervaring.”

‘Star Academy’-finalisten Katy, Katerine, Pïm en Afi.© MARC HERREMANS -VUM

In de media wordt winnares Katerine, die meer stemmen krijgt dan runner-up Afi, beschreven als “de grijze muis die zich ontpopte tot een vlinder”, herinnert ze zich. “Ik vond dat een compliment. Ik was van nature nogal verlegen en onzeker. Helemaal geen geboren podiumbeest, in tegenstelling tot mijn dochter Olivia”, lacht ze. “Zij springt ongegeneerd bij mij op het podium en is er amper af te krijgen.”

Verliefd voor heel Vlaanderen

Ondanks de wat tegenvallende kijkcijfers, is Star Academy een enorme hype bij jongeren. Vooral Katerine en Pim zijn erg populair, omdat ze voor het oog van de camera verliefd worden. “Toen ik mijn toenmalig lief vertelde dat ik me wou inschrijven voor Star Academy, vond hij dat helemaal geen goed idee”, blikt Katerine terug. “Hij was het er niet mee eens. Uiteraard schreef ik me toch gewoon in (lacht). En toen leerde ik Pim kennen...”

Katerine en Pim in ‘Star Academy’.© VTM

Het is grote liefde. Een maand na de finale maken de twee bekend dat ze officieel samen zijn. Ze worden gebombardeerd tot it-koppel van Vlaanderen. “In die tijd hebben we héél veel in de boekjes gestaan”, vertelt Katerine. “Ik had daar totaal geen behoefte aan, maar Pim had dat voor zijn carrière wel iets meer nodig. Naast zijn muziek presenteerde hij ook en was hij bezig op tv. Voor mij heeft de muziek altijd geprimeerd. Al ging het in interviews als ik een single uitbracht natuurlijk ook over hem.”

LEES OOK. Bijna 20 jaar geleden kreeg Vlaanderen een nieuw meisjesidool, vandaag staat Pim Symoens (39) ver weg van showbizz

Na anderhalf jaar zetten de twee een punt achter de relatie. Pim doet nog een smeekbede in een interview met Het Laatste Nieuws - “Ik hou ziélsveel van je, Katerine” - maar het mag niet zijn. “We zaten in andere fases van ons leven”, zegt de Limburgse. “We waren mekaar een beetje ontgroeid.” Contact heeft ze niet meer met Pim. Met niemand van Star Academy overigens, behalve Katia Berlingieri. “Zij is ook zangeres bij een coverband, Les Truttes”, legt Katerine uit. “Hun pianist is ook de pianist van Level 6. Katia hoor ik nog regelmatig.”

Monsterhit

Na de breuk met Pim houdt Katerine haar muziek en haar privéleven gescheiden. Maar makkelijker wordt het er niet op. Na New Day en Here Come All The Boys in 2005 scoort de Lummense amper nog een hit in Vlaanderen. In 2008 heeft ze nog een knaller te pakken met Shut Your Mouth, maar daarna lukt het niet meer in eigen land. “Ik kijk met een positief gevoel terug op die periode”, zegt Katerine. “Ik ben heel goed omringd geweest, mocht altijd mezelf zijn, ben nooit slecht behandeld. Maar zoals veel Vlaamse artiesten, vond ik het heel jammer dat sommige radiozenders zo weinig airplay geven aan lokale muziek...”

In het buitenland scoort ze wél nog. Shut Your Mouth en Ultrasonic zijn hits in Canada, en dankzij een cover van Ayo Technology spendeert ze weekend na weekend in Polen, in alle uithoeken van het land. “Ik heb in Polen op een festival voor 100.000 man gespeeld. Wanneer Ayo Technology ingezet werd, begon het publiek enorm luid te schreeuwen. Ze zongen alles van a tot z mee. Ik dacht echt: wat gebeurt hier? Het was een monsterhit.”

Nog niet toonvast

In 2012 heeft Katerine er plots genoeg van. “Het was goed geweest. Ik werd heel onrustig van de onzekerheid die bij een muziekcarrière komt kijken. Ik wilde zo graag stabiliteit. Toen heb ik tegen de platenmaatschappij gezegd: we gaan de samenwerking stopzetten. We zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan. Ik ben blij dat ik die keuze toen zelf gemaakt heb.”

Drie jaar later trouwt Katerine met Claudio. Samen met zijn zoon (12) en hun dochter Olivia (5) vormen ze een samengesteld gezin. Katerine heeft een doodgewone job bij een start-up, waar ze een team leidt. Of ze ooit nog muziek zou uitbrengen? Ze vindt het een moeilijke vraag. “Zeg nooit nooit, maar ik heb die ambitie op dit moment helemaal niet. Het gewone leventje en de rust die erbij hoort, bevallen me. Ik ben me er vanaf dag één heel bewust van geweest dat die bekendheid tijdelijk was.” Misschien kan dochter Olivia voor opvolging zorgen? “Ze zou heel graag willen, maar de toonvastheid is er nog niet (lacht).”