Direct naar artikelinhoud
Liveblog Eurovisiesongfestival

Live - Artiesten van Litouwen en Ierland halen fel uit naar organisatie van Songfestival • Joost Klein niet met delegatie naar Nederland, geen persmoment

Live - Artiesten van Litouwen en Ierland halen fel uit naar organisatie van Songfestival • Joost Klein niet met delegatie naar Nederland, geen persmoment
Beeld AP

De Zwitserse artiest Nemo wint de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival met het nummer ‘The Code’. De overwinning is de apotheose van een spannende finale waarin deelnemers en publiek naar subtiele manieren zochten om tegen de Israëlische kandidaat te protesteren. Een finale zonder de gediskwalificeerde Nederlandse kandidaat Joost Klein, bovendien. Herlees de liveblog hieronder.

• Bellen met Laurens Bervoets. ‘De EBU heeft haar geloofwaardigheid verloren. Er zullen koppen moeten rollen’: onze journalist over het Songfestival

• Interview. Joost Klein op het Songfestival: ‘Vergeet niet dat ik drie minuten in het Nederlands sta te ‘ouwehoeren’ op dat podium’

Live

  1. Artiesten van Litouwen en Ierland halen fel uit naar organisatie van Songfestival

    Een dag na de finale van het 68ste Songfestival zijn de gemoederen nog steeds niet bedaard. Verschillende deelnemers hebben intussen van zich laten horen en hun verhalen zijn niet altijd even positief voor de organisatie. Zo laat Silvester Belt, de Litouwse inzending, op X van zich horen. Hij is duidelijk boos op de organisatie over de onrust in de zaal toen hij moest optreden. Belt moest na Israël aan de bak, en dat optreden werd verstoord door veel gejouw en boegeroep van het publiek. “Dat ik moest optreden na dat land, met zoveel rumoer in het publiek, was een van de vreselijkste dingen die ik ooit moest meemaken”, schrijft Belt op X. “Ik deed echt het beste dat ik in deze situatie kon. Maar het was een traumatische ervaring. Ik wou dat ik de finale niet had gehaald.”

    Silvester Belt.Beeld ANP / EPA

    Ook de Ierse Bambie Thug toonde zich erg hard voor de organisatie. De artiest sprak zich in de nacht van zaterdag op zondag ferm uit nadat hun non-binaire collega Nemo uit Zwitserland de wedstrijd won. “Het is achter de schermen zo zwaar en zo vreselijk geweest”, aldus Bambie Thug. “De EBU is niet wat het Eurovisie Songfestival is. Fuck de EBU. Het songfestival is de kandidaten, de gemeenschap achter de zangers. Die liefde en die kracht en die steun. De queers komen eraan!”

    Bambie Thug.Beeld AFP

    Bambie Thug botste de afgelopen dagen met de organisatie toen zij zich uitsprak tegen Israël. De artiest riep op tot een diskwalificatie van Israël. Hen hield zaterdag tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival een pro-Palestijns teken in de lucht. De artiest zwaaide met een stuk watermeloen, dat symbool staat voor solidariteit met de Palestijnse kwestie.

    Er klonk de afgelopen dagen veel kritiek op de EBU. De grote baas van de organisatie werd meerdere malen uitgejouwd tijdens de concerten. Ook was er veel kritiek op het besluit Joost Klein te diskwalificeren. Cornald Maas, commentator en lid van de Nederlandse selectiecommissie, zei toen ook “fuck you EBU”.

  2. Joost Klein niet met delegatie naar Nederland, geen persmoment

    Joost Klein reist zondag niet met de rest van de Nederlandse delegatie van het Zweedse Malmö naar Nederland, meldt AVROTROS. Ook is er geen persmoment in Malmö of op Schiphol.

    Klein werd zaterdag gediskwalificeerd voor het Eurovisie Songfestival omdat hij een cameravrouw van het songfestival zou hebben bedreigd. Volgens AVROTROS maakte Klein een "dreigende beweging naar de camera". De Zweedse politie stelde een onderzoek in en de European Broadcasting Union (EBU), die het songfestival organiseert, besloot Klein uit te sluiten.

  3. ‘De zevende dag’ onderbroken met vakbondspancarte tijdens interview over songfestival

    Vakbondsactie bij VRT: "Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël"Beeld Yorick Dupon

    Zondagochtend werd uitzending van 'de zevende dag' opnieuw onderbroken met de vakbondspancarte waarop de “schendingen van de mensenrechten door de staat Israël” worden veroordeeld. Tijdens de uitzending werd verslag gedaan van de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival. Hiervoor werd via een videoverbinding gesproken met de concertorganisator Marilyn Ambach, een Vlaamse die in Israël woont.

    Wanneer Ambach haar antwoord gaf, verscheen de pancarte van ACOD-VRT. Hierop staat te lezen: “Dit is een vakbondsactie – Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël. Bovendien vernietigt de staat Israël de persvrijheid. Daarom onderbreken we even het beeld. #CeasefireNow #StopGenocide”.

    De boodschap werd ook getoond tijdens de halve finale en finale van het festival. Het beeld gingen viraal, en leidde internationaal tot zowel steun als kritiek.

  4. Zweedse politie zegt niets over camerabeelden in onderzoek naar Klein

    Joost Klein.Beeld ANP

    De politie in Zweden wil niet ingaan op de vraag of zij camerabeelden heeft gekregen van het incident waarbij de Nederlandse zanger Joost Klein donderdagavond betrokken was. Dat laat een woordvoerder zondag weten. "Die vraag maakt deel uit van het onderzoek", aldus een woordvoerder.

    Klein werd zaterdag gediskwalificeerd voor het Eurovisie Songfestival omdat hij een cameravrouw van het songfestival zou hebben bedreigd. Volgens AVROTROS keek Klein dreigend nadat hij meerdere malen had gevraagd of ze wilden stoppen met filmen. EBU, die het songfestival organiseert, besloot Klein vanwege de aanklacht van de vrouw uit te sluiten van deelname.

    De politie in Zweden heeft het onderzoek inhoudelijk afgerond en draagt het dossier op korte termijn over aan het Openbaar Ministerie, aldus de politie op zondagochtend. Daar moet dan worden besloten of er verder actie wordt ondernomen tegen Klein. Dit kan nog weken duren, aldus de politie en het OM. De politie meldt dat Klein ondertussen Zweden gewoon mag verlaten. "Hij wordt op geen enkele manier belemmerd in zijn bewegingen", stelt een zegsman.

    AVROTROS en de NPO hebben protest aangetekend tegen de diskwalificatie. De cameravrouw wilde niet met Klein in gesprek. Volgens EBU heeft de cameravrouw een andere visie op wat er gebeurd is, maar de organisatie heeft vooralsnog geen details gedeeld over die visie.

    Het is niet duidelijk of Klein nog in Zweden is.

  5. Ierse Bambie Thug haalt hard uit naar EBU: 'fuck you'

    De Ierse Bambie Thug.Beeld AFP

    De Ierse songfestivalkandidaat Bambie Thug heeft heel hard uitgehaald naar EBU, de organisatie achter het Eurovisie Songfestival. De artiest sprak zich in de nacht van zaterdag op zondag uit nadat diens non-binaire collega Nemo uit Zwitserland de wedstrijd won.

    "Het is achter de schermen zo zwaar en zo vreselijk geweest", aldus Bambie Thug. "De EBU is niet wat het Eurovisie Songfestival is. Fuck de EBU. Het songfestival is de kandidaten, de gemeenschap achter de zangers. Die liefde en die kracht en die steun. De queers komen eraan!"

    Bambie Thug botste de afgelopen dagen met de organisatie toen zij zich uitsprak tegen Israël. De artiest riep op tot een diskwalificatie van Israël. Hen hield zaterdag tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival een pro-Palestijns teken in de lucht. De artiest zwaaide met een stuk watermeloen, dat symbool staat voor solidariteit met de Palestijnse kwestie.

    Er klonk de afgelopen dagen veel kritiek op de EBU. De grote baas van de organisatie werd meerdere malen uitgejouwd tijdens de concerten. Ook was er veel kritiek op het besluit Joost Klein te diskwalificeren. Cornald Maas, commentator en lid van de Nederlandse selectiecommissie, zei toen ook "fuck you EBU".

  6. Nemo bij vier hoogste songfestivalscores ooit

    Met 591 punten heeft de Zwitser Nemo een van de hoogste scores ooit op het Eurovisie Songfestival neergezet. Slechts drie inzendingen deden het nog beter.

    Salvador Sobral won in 2017 met een recordaantal van 758 punten en in datzelfde jaar werd Kristian Kostov voor Bulgarije tweede met 615 punten. De Oekraïense groep Kalush Orchestra zegevierde twee jaar geleden met 631 punten.

    Vorig jaar schreef de Zweedse Loreen met 583 punten het songfestival voor de tweede keer op haar naam; zij zakt nu een plekje in het recordoverzicht.

    Baby Lasagna, die dit jaar namens Kroatië tweede is geworden, is nu de nieuwe nummer zes met 547 punten.

  7. Fijne nacht

    Alle punten zijn uitgedeeld, maar bij veel mensen zal de finale van het Eurovisiesongfestival nog lang nazinderen. We sluiten de liveblog voorlopig af, vanaf zondagochtend volgen we het Songfestivalnieuws weer op.

  8. Belgische kijker gaf Israël 12 punten

    De Israëlische deelnemer Eden Golan werd een hele avond lang op boegeroep getrakteerd, maar Belgische kijkers lieten dat niet aan hun hart komen. Israël kreeg 12 punten van Belgische fans, de hoogst mogelijke score. Hieronder kan u het volledige en definitieve scorebord van de finale zien.

    De definitieve ranking bij de finale van het Eurovisiesongfestival. Beeld Eurovision
  9. Bekijk hier het winnende optreden van Nemo

    "Ik hoop dat deze wedstrijd verder voor vrede en waardigheid voor iedereen kan staan", zei Nemo toen die de trofee overhandigd kreeg. Hieronder kan u hun winnende act 'The Code' nog een keer bekijken. Dat Zwitserland als uitgesproken neutraal land met de overwinning aan de haal gaat, is misschien ook niet slecht voor de toekomst van het Songfestival. Er werden de voorbije weken heel wat scherven gemaakt, de European Broadcasting Union moet op zoek naar manieren om die weer te lijmen.

  10. Zwitserland wint het Eurovisiesongfestival

    De bookmakers voorspelden een overwinning voor Kroatië, maar het mocht niet zijn. De jonge Zwitser Nemo wint het Songfestival met het nummer 'The Code'. De artiest behaalde 591 punten, Kroatië eindt op de tweede plek met 547 punten. De derde plaats is voor Oekraïne met 453 punten. Israël eindigt dankzij een genereuze score van het publiek op de vijfde plek, goed voor 475 punten.

    Nemo gaat met goud aan de haal in Malmö.Beeld REUTERS
  11. Israël krijgt 323 punten van het publiek

    Het publiek weet de Israëlische inzending duidelijk beter te smaken dan de vakjury. Eden Golan en haar 'Hurricane' gaan met 323 punten aan de haal. Daarmee komt het land op een voorlopige eerste plaats terecht, al moeten er nog veel punten uitgedeeld worden.

  12. De helft van de punten is uitgedeeld

    Als het aan de Europese vakjury's ligt, gaat de Zwitserse kandidaat Nemo straks aan de haal met Songfestivalgoud. Zijn nummer 'The Code' kreeg 365 punten van de jury en ligt daarmee comfortabel op kop. Frankrijk en Kroatië staan op de tweede en derde plek met respectievelijk 218 en 210 punten. Zometeen krijgen we ook te horen hoe het publiek gestemd heeft, de race is nog niet voorbij. Israël eindigt met 52 punten voorlopig op de twaalfde plek.

  13. België geeft 12 punten aan Frankrijk

    Het feest voor Mustii was afgelopen voor het goed en wel begonnen was, maar ons land geeft toch punten aan landen die wel doorstootten naar de finale. Frankrijk krijgt 12 punten, Zwitserland krijgt een zilveren medaille van onze vakjury.

  14. Zwitserland neemt een vroege voorsprong

    De eerste landen delen de punten van hun vakjury's uit en de Zwitserse zanger Nemo voelt zich alvast erg goed in hun vel. Die staat met hun nummer 'The Code' comfortabel op kop, al kan er nog veel gebeuren. Opmerkelijk is dat Israël het bij de jury vooralsnog een stuk slechter doet dan de bookmakers voorspelden. Nadat acht landen hun scores gaven, strandt het land voorlopig op 3 punten. Goed voor de op drie na laatste plek.

  15. Boegeroep voor Martin Österdahl

    De Israëlische artiest Eden Golan werd vandaag uitgejouwd, maar het luidste boegeroep is voor Songfestivalbaas Martin Österdahl. Hij is de man die wekenlang de beslissing  verdedigde om Israël toe te laten en die mee de beslissing over Joost Klein nam. Een groot deel van het publiek laat voelen dat het zijn beleid niet lust en dit is ongetwijfeld een domper op de feestvreugde voor hem.

  16. Wie wint het Eurovisiesongfestival?

    De lijnen zijn nu gesloten en de punten van de vakjury worden zometeen bekendgemaakt. Dat proces duurt wel even, maar de bookmakers zetten hun geld voorlopig in op Kroatië. De top drie wordt verder ingenomen door Israël en Zwitserland.

    Kroatië zal volgens de bookmakers als winnaar uit de bus komen vanavond.Beeld Eurovisionworld
  17. ABBA houdt digitale reünie

    50 jaar geleden won ABBA het Eurovisiesongfestival en de Zweedse popgroep houdt voor die gelegenheid een eenmalige reünie. Hun stemmen worden daarvoor aan hun virtuele evenbeelden in de ABBA Arena in Londen gekoppeld. De avatars nemen het woord, waardoor het lijkt alsof de Zweedse popgroep even weer samen op het podium staat. Ze zingen het winnende lied 'Waterloo' en worden vanuit Malmö onder meer bijgestaan door Conchita Wurst, die het Songfestival won in 2014. Ook ex-winnaressen Carola en Charlotte Perrell zingen mee. Dichter bij een heropleving van ABBA zullen we voorlopig niet komen.


    Enkele ex-winnaars van het Songfestival zingen mee met 'Waterloo' tijdens een digitale reünie van ABBA.Beeld AP
  18. De lijnen zijn nog even open

    Verschillende ingewijden vreesden de afgelopen uren dat de finale van het Songfestival in chaos zou uitmonden, maar voorlopig kleurt iedereen binnen de lijntjes. Alle deelnemers zongen hun nummer zoals afgesproken en er waren slechts enkele vage verwijzingen naar 'vrede die alles overwint'. Bambie Thug, de Ierse artiest, hield wel een knuffel van een watermeloen vast. Die staat symbool voor de Palestijnse vlag.

    Het is nog even afwachten of de woordvoerders die de punten van de vakjury straks bekendmaken zich even makkelijk laten temmen. Stemmen kan nog even.

    Het is nog even mogelijk om op uw favoriete kandidaat in het Eurovisiesongfestival te stemmen.Beeld Eurovision
  19. Oostenrijk treedt als laatste op: 'Een wat onfortuinlijk einde'

    Kaleen - 'We Will Rave'

    Op papier lijkt Kaleen een ideale kandidaat om deel te nemen aan het Songfestival. Ze won honderden danswedstrijden en vorig jaar hielp ze andere deelnemende landen bij de ontwikkeling van hun acts voor de competitie. Dit jaar staat ze zelf op het podium, al laat 'We Will Rave' haar niet meteen toe om haar talenten te etaleren. In het nummer beschrijft ze hoe dans haar helpt om aan haar demonen te ontkomen terwijl ze de meest ongeïnspireerde choreografie brengt die het Songfestival in een lange tijd gezien heeft. Het is een gemiste kans want charisma heeft Kaleen wel. Het raven tijdens de volgende editie van het Songfestival zal alleszins niet op Oostenrijkse bodem gebeuren. Een wat onfortuinlijk einde van de reeks optredens. (PN)

  20. Frankrijk: 'Deze chanson zou het verschil kunnen maken'

    Slimane - 'Mon Amour'

    Een Franse chanson voor Frankrijk – nog nooit eerder vertoond, horen we u al met de ogenrollend denken. En toch: deze zou het verschil kunnen maken. Niet omdat het u ongetwijfeld doet terugdenken aan het succesvolle 'Voilá' van Barbara Pravi, wel omdat Slimane het vernieuwende in het simplistische zoekt. Hij kiest ervoor om tijdens zijn lied 'Mon Amour' van de microfoon weg te stappen en de arena a capella toe te zingen. Genoeg om Europa en Australië te overtuigen? Volgens ons wel. Al blijft de vraag of er na de Olympische spelen nog voldoende budget vrijgemaakt kan worden voor een nieuwe monsterproductie zoals het Eurovisiesongfestival. (LB)

    Opvallend is dat de Slimane tijdens de generale repetitie nog een uitgebreid statement tegen de Israëlische deelname maakte. Nu zingt hij het nummer gewoon zoals het geschreven is. Aan het eind volgt nog een korte leuze over vrede, maar erg diepgravend of uitgesproken is het niet.

  21. Georgië: 'Deze act verdient meer erkenning'

    Nutsa Buzaladze - 'Firefighter'

    Nutsa Buzaladze heeft niet meteen een artiestennaam die makkelijk in het oor ligt, maar de kans is groot dat u zich haar stem nog dagen zal herinneren. De Georgische zangeres nam niet onverdienstelijk deel aan American Idol, zong een duet met Kylie Minogue en is een ster in haar thuisland. Haar stem is krachtig en tilt een wat vlakke song naar een hoger niveau. 'Firefighter' serveert dezelfde afgeleefde songteksten en dansers in lederen outfits als heel wat andere landen, maar doet dat met zoveel enthousiasme dat het geheel net heel fris aanvoelt. Georgië heeft vanavond moeite om het tegen zwaargewichten als Zwitserland of Kroatië op te nemen, maar de act verdient meer erkenning dan ze van bookmakers en sommige fans krijgt. (PN)

  22. Kroatië: ‘We wanen ons bijna op een soloconcert’

    Baby Lasagna - ‘Rim Tim Tagi Dim’

    Laat je niet misleiden door de kitscherige naam. Baby Lasagna is met voorsprong de favoriet van de wedkantoren. En hoewel het geld vaak verkeerd zit, heeft ‘Rim Tim Tagi Dim’ wel degelijk alles in huis om het Songfestvial voor het eerst naar Kroatië te brengen. Bezieler Marko Purišić bewijst dat vanavond nogmaals door het dak van de Malmö Arena te blazen. Bijna wanen we onszelf op een soloconcert van Baby Lasagna, in plaats van op een omstreden finale van Eurovision. Tussen alle vlammenwerpers, meekwelende fans door, legt Baby Lasagna ook nog eens een nationale crisis bloot over de Kroatische jeugd die het land verlaat.

    De vinger op de wonde leggen en ondertussen heel Europa laten dansen en headbangen? Baby Lasagna is een culminatie van Eurovision, of had dat kunnen zijn tenminste, als er geen andere wolken boven de avond hingen. (KL)

  23. Joost Klein reageert op diskwalificatie

    De Nederlandse zanger Joost Klein heeft een bewogen dag achter de rug. Hij werd gediskwalificeerd nadat een cameravrouw een klacht tegen hem indiende. Op Instagram deelt hij nu een enigszins cryptische reactie, een video op de tonen van Who let the dogs out. Iets om over na te denken.

    Twitter bericht wordt geladen...

  24. Slovenië: ‘Ze heeft blijkbaar goed naar Loreen gekeken’

    Raiven - ‘Veronika’

    Even de grootste verwarring al uit de wereld helpen: Veronika is de naam van het nummer, Raiven die van de zangeres. De song baadt in een onheilspellende, mysterieuze sfeer en dat klopt dan weer helemaal met de inhoud. Veronika was in 1425 de eerste vrouw die in Slovenië terechtgesteld werd voor hekserij. Zingen doet Raiven overigens in het Sloveens, aangezien ze een mezzosopraan is kan ze ook zingen, één van haar dansers komt dan weer uit Sint-Gillis-Waas. Geven we u nog even mee, mocht u enkel deze blog volgen en verstoken zijn van bewegende beelden: Raiven heeft blijkbaar goed gekeken naar Loreen, de winnares van vorig jaar. Ook haar act speelt zich grotendeels kronkelend op de grond af. (AVB)

  25. Zwitserland: ‘Een van de beste stemmen die u vanavond zal horen’

    Nemo - ‘The Code’

    Spits uw oren, want de jonge Nemo Mettler heeft een van de beste stemmen die u vanavond zal horen. De Zwitserse artiest staat helemaal alleen op het podium, maar compenseert het gebrek aan visuele bombarie met een veelzijdige en intrigerende persoonlijkheid. 'The Code' begint als een vrij klassiek popnummer en schakelt vervolgens over naar rap om ten slotte iedereen omver te blazen met een finale die invloeden uit de opera haalt. Nemo Mettler zingt loepzuiver en het is meteen duidelijk waarom Zwitserland vanavond tot de topfavorieten behoort. De muzikant zou de code voor Songfestivalgoud zomaar eens gekraakt kunnen hebben. (PN)

    Nemo Mettler is een van de vocale uitschieters van de avond.Beeld REUTERS
  26. Cyprus: ‘Zelfzekerheid is adembenemend’

    Silia Kapsis - ‘Liar’

    De in Sydney geboren en getogen Silia Kapsis schiet wat mompelend uit de startblokken maar rekent al snel af met allerhande leugenaars en bedriegers. Want ondanks die prille '17' op haar identiteitskaart, torst ze tonnen ervaring in de sector met zich mee. Nog voor ze aan vermenigvuldigingen en breuken begon op de schoolbanken, zong en danste ze al op hoog niveau. De zelfzekerheid en stabiliteit waarmee ze haar eigen boyband hier van het podium danst terwijl ze foutloos alle leugenaars voor de bus zingt, is adembenemend - en ondergetekende vraagt dan ook nederig om tips van Silia voor cardio en gezondheid.

    Winnen gaat Cyprus niet doen, maar ze heeft dan toch maar een dikke “L” kunnen maken naar iedereen die het verdient vanavond. (KL)

  27. Armenië: 'De blokfluit hadden ze thuis mogen laten'

     LADANIVA - ‘Jako’

    Er waren jaren waarin het Engels domineerde op het Songfestival, maar sinds kort zingen deelnemers weer vaker in hun moedertaal. Er worden lange essays gepand over de manier waarop die tendens samenhangt met nationalisme en een omarming van de eigen culturele identiteit, al kan het ook gewoon een strategie zijn om te verbergen hoe suf veel liedteksten zijn. In 'Jako' zingt een jonge vrouw dat ze wil dansen en dat iedereen vooral moet toekijken. Het heeft misschien weinig om het lijf, maar het geheel is wel entertainend. De muzikanten leven zich uit en het publiek geniet van een opzwepende trip. De blokfluit hadden ze thuis mogen laten, dat dan weer wel. Kan dat geen nieuwe regel worden in het toch al uitgebreide Songfestival-reglement? (PN)

  28. Portugal: ‘Dit kan alleen maar van Portugal zijn’

    Iolanda - 'Grito'

    54 keer deed Portugal al mee aan het Eurovisiesongfestival en liefst vier keer eindigde het op de allerlaatste plaats - wat nog steeds vier keer minder is dan België. Wat beide landen wél gemeen hebben: allebei wonnen ze ook welgeteld één keer. Portugal deed dat in 2017 met het intimistische 'Amar pelos dois' van Salvador Sobral. Iolanda staat met iets meer volk op het podium, maar ook zij weert te overvloedige toeters en bellen. De Portugese begint zelfs a capella en haar nummer past perfect in de fadotraditie van haar land. Over veel songs kan perfect een andere vlag gedrapeerd worden, maar 'Grito' kan alleen maar van Portugal zijn. (AVB)

    Aan het eind van het nummer volgt Iolanda het voorbeeld van haar Ierse collega Bambie Thug met een goedbedoelde maar vage boodschap. "De vrede zal zegevieren", roept ze naar het publiek.

  29. Finland: ‘Een inzending die je moet zien om te geloven’

    Windows95man - ‘No Rules!’

    We vallen in herhaling, maar ook dit jaar is de Finse inzending er een die je moet zien om te geloven. Windows95man kon klaarblijkelijk zijn ei letterlijk niet kwijt en dus bracht hij het mee naar Malmö. Het publiek kan het alleszins wel smaken, ook wanneer hij als een behaarde zeemeermin uit het ei breekt en halfnaakt over het podium huppelt. Het tv-publiek wordt voortdurend net niet getrakteerd op zijn vleeskleurige slipje dankzij de occasionele cameraman of rookpluim die net op de juiste plaats op het juiste moment is. Het is maar een voorbode van de absoluut waanzinnige show die erop volgt.

    Een recept voor de eerste plaats is ‘No Rules!’ niet, maar Windows95man is er wel met verve in geslaagd om mensen te laten lachen en de gedachten even te laten verzetten. Ook dat is een overwinning. (KL)

  30. Servië: ‘Niet gespeend van een stevige portie drama’

    TEYA DORA - ‘RAMONDA’

    Iedere Songfestivaleditie heeft zo zijn eigen trends en de rots is er dit jaar duidelijk eentje. Songs met als titel een meisjesnaam eveneens. Maar kijk, Teya Dora blijkt hier geen vrouw te bezingen, wel een lilakleurig bloemetje dat in de negentiende eeuw in Servië ontdekt werd en bekend staat om ook in extreem barre weersomstandigheden te overleven. Zo’n lokale specilaiteit moest natuurlijk in de eigen taal bezongen worden en dat is precies wat de Servische zangeres doet. In goede Eurovisietraditie is de act niet gespeend van een stevige portie drama en daar heeft Teya Dora een goede reden voor, zingt ze. De wereld staat immers in brand, gebeden brengen geen soelaas, en zelfs de lila ramonda’s zijn verdwenen. (AVB)

    Teya Dora draagt haar steentje bij aan de finale van het Eurovisiesongfestival.Beeld AP
  31. Italië: ‘Haar troon staat alvast klaar’

    Angelina Mango - ‘La Noia’

    Artieste Angelina Mango werd verkozen via nationale voorronde San Remo. Daar was de act zeer sereen en simpel, in groot contrast met alle patronen die zonet op uw scherm verschenen. Met ‘La Noia' wil Angelina zichzelf tot de winnares van de avond kronen, haar troon staat alvast klaar. Maar die mag ze hoogstwaarschijnlijk weer gewoon mee naar huis nemen. Alhoewel: met Italië weet je nooit. Het land eindigt al zes jaar onafgebroken in de top tien, met een winst voor Måneskin in 2021. Maar het mag bij die ene recente winst blijven, want de Italiaanse organisatie van het festival is bij menig fan nog niet verteerd. (LB)

  32. Noorwegen: ‘Een act die eruitziet als een LSD-trip’

    Gåte - ‘Ulveham’

    De Noorse deelnemers zien er misschien uit alsof ze al enkele jaren in een commune aan de rand van de maatschappij leven, maar in eigen land is de groep bijzonder populair. Op het Songfestival brengen ze een vrij zeurderig nummer over een meisje dat vervloekt wordt door haar boze stiefmoeder en in een wolf verandert. Het is een wat bizarre insteek en de act ziet eruit als een LSD-trip. Gåte speelt zonder veel vuur, al is het intrigerend om even meegenomen te worden in hun sprookjesbos des duivels. (PN)

    De Noorse deelnemers halen hun innerlijke bosnimf boven in een poging om goud binnen te halen.Beeld ANP / EPA
  33. Geen grote incidenten in eerste helft

    De eerste 12 kandidaten hebben opgetreden, er komen nog 13 artiesten aan de beurt. De show is halfweg en in een Zweedse regiekamer wordt mogelijk al even opgelucht ademgehaald. In de eerste helft van de uitzending waren er geen grote zichtbare acties van pro-Palestijnse activisten. De Israëlische kandidaat Eden Golan werd wel uitgejouwd door het publiek, maar dat was in de zaal beter te horen dan op televisie.

    Twitter bericht wordt geladen...

  34. Verenigd Koninkrijk: ‘Geen uppercut’

    Olly Alexander - ‘Dizzy’

    Op papier de grootste ster van de avond en wie hem ooit op Rock Werchter of Pukkelpop bezig zag met Years & Years, weet dat Olly Alexander zich op het podium als een rode bus in de straten van Londen voelt. In een draaiende kooi ensceneert hij met zijn dansers de kleedkamer van een boksclub, en vooral wat daar dan gebeurt als iemand een zeepblok laat vallen en de rest er zin in heeft. Alleen is ‘Dizzy’ geen uppercut, hoogstens een halfslappe veeg richting Pet Shop Boys en ander eightiesvertier. Niks om laatste mee te worden, zoals de Britten de voorbije twee decennia vier keer hebben gedaan, maar ook niks to rule the waves. London calling, ‘t is weer niks.  (JVL)

  35. Griekenland: ‘Moderne beats met een klassiek Balkangeluid’

    Marina Satti - ‘ZARI’

    “Laat gebeuren wat moet gebeuren”, klinkt het in de liedtekst van de Griekse inzending dit jaar. Het is een mooi motto voor deze ongewone editie van het Songfestival, maar ook een advies voor wie naar ZARI luistert. Het nummer mixt moderne beats met elementen uit muzikale Balkantradities en dat levert een behoorlijk eigenzinnig resultaat op. Tijdens de opening van het lied lijkt het alsof Marina Satti een TikTokvideo filmt terwijl ze een klassiek Grieks lied brengt, later brengt ze een choreografie die niet in een hippe club zou misstaan om dan plots weer met witte zakdoeken te zwaaien. Op vocaal vlak worden er weinig potten gebroken, maar het nummer is behoorlijk aanstekelijk. Soms is dat genoeg om een plek in de finale van het Songfestival te verzilveren. (PN)

  36. Letland: ‘Weinig sporen van nervositeit te bespeuren’

    Dons - ‘Hollow’

    De Letse artiest Dons bevindt zich vanavond in een wat penibele situatie. De bookmakers verwachten dat hij straks op de laatste plaats zal eindigen en dat moet een zwaar kruis zijn om te dragen. Nochtans zijn er in zijn optreden weinig sporen van nervositeit te bespeuren. Zijn warme stem raakt alle noten en de finale van zijn lied is erg innemend. Het is allemaal prima en misschien is dat net het probleem. Dons weet op geen enkel moment te verrassen en belandt zo in de categorie met acts die al voor het eind van de avond vergeten zijn. Een pluim voor de inspanning, maar het moet toch mogelijk zijn om op een wereldpodium iets verder te springen. (PN)

  37. Ierland: ‘Niet voor doetjes, wel voor pacifisten’

    Bambie Thug - ‘Doomsday Blue’

    Monstermetal, sinds Lordi hoort het bij Eurovisie als powerballads, douze points en natte kinderkapsels in de zetel. Slim hoe Bambie Thug wat donkere pop in de mix gooit, voor de fans van Billie Eilish, en zich met pluimen, tandstukken en een gewei heeft getooid, voor de fans van Sneeuwwitjes boze stiefmoeder. De artiest tekent een pentagram, kaarsen stijgen ten hemel en op het einde spellen de doornige letters op de videomuur ‘crown the witch’. Niet voor doetjes, wel voor pacifisten: tijdens de halve finale liet Bambie Thug ‘staakt-het-vuren' en ‘bevrijd Palestina’ op hun lichaam schrijven, in Oud-Ierse tekens, en zelfs dat moest er weer af van de EBU. Verhoudt zich tot de Nobelprijs voor de Vrede zoals tot de zege op het Songfestival: op een verre outsiderplaats.  (JVL)

    Het leek er ook lang op dat Bambie Thug niet zou optreden uit onvrede met opmerkingen van een Israëlische commentator. Aan het eind van hun optreden lijkt de artiest nog kort op die hetze terug te komen. "Love will always triumph hate", roept die naar het publiek. Het is zo expliciet als een slogan op een 'apolitieke' wedstrijd mag worden.

    De Ierse Bambie Thug biedt de jongste kijkers vanavond iets om van wakker te liggen.Beeld REUTERS
  38. Estland: ‘Een act die bedacht werd door zatte nonkels’

    5MIINUST x Puuluup - ‘(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi’

    Muzikale samenwerkingen kunnen artiesten naar een hoger niveau tillen, maar de Estse inzending bewijst dat het geen garantie op succes is. 5MIINUST is een popgroep, de heren van Puuluup creëren dan weer een verschrikking die ze zelf als ‘zombiefolk’ omschrijven. Wie graag wil weten hoe dat klinkt en niet te bezorgd is over mogelijke gehoorschade, is bij het eloquent getitelde ‘(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi’ aan het juiste adres. Een act die eruitziet alsof ze bedacht werd door zatte nonkels die een weddenschap afsloten met een lied dat zo vals gezongen wordt dat het zoeken is naar de bedoelde melodie. Drie minuten kunnen lang zijn, weet iedereen die deze Estse farce heeft doorstaan. (PN)

  39. Spanje: ‘De zang laat het afweten’

    Nebulossa - ‘ZORRA’

    Sommige landen halen hun inspiratie graag bij bekend werk. Spanje doet dat dit jaar bij de Moulin Rouge. De titel ‘Zorra’ sluit daarbij aan, die verwijst in het Spaans naar enkele gewaagde woorden die we dienen te censureren. Laat ons stellen dat het duo, Nebulossa, geen probleem heeft met vrouwen die het aantal bedpartners niet meer kunnen bijhouden. Het levert Spanje alvast een fan favorite op, de zaal brult luidkeels mee. Daar zitten de mannelijke dansers in korset ook voor iets tussen. De zang laat het alleszins afweten. Zangeres Maria José Bas Arguijo is in het dagelijkse leven schoonheidsspecialiste, dat verklaart een heleboel. (LB)

  40. Litouwen: ‘Een lichtpunt’

    Silvester Belt - ‘Luktelk’

    Silvester Belt sleurt het publiek meteen mee naar elke Oost-Europese nachtclub ooit met een opzwepende cocktail van fistpumps en drama. Zelf gooit hij ook de benen los, al wijkt hij geen seconde af van zijn vierkante meter op het podium. Dat zal misschien ook het punt zijn. Silvester heeft het in ‘Luktelk’, oftewel ‘wacht’, namelijk over een leven waarin je amper bestaat. Een verwijzing naar zijn eigen jeugd in een homofobe omgeving.

    Hij is overigens de eerste openlijke lgbtq+-artiest die voor Litouwen op het Songfestival  staat. Een van de lichtpunten in deze verder overschaduwde editie van het Songfestival. (KL)

  41. Protest buiten Malmö Arena woedt voort

    Terwijl Eden Golan haar nummer brengt, wordt buiten de arena geprotesteerd tegen de Israëlische deelname. Beelden tonen hoe pro-Palestijnse activisten in aanvaring komen met agenten.

    Twitter bericht wordt geladen...

  42. Israël: ‘Songfestivalgeschiedenis, maar niet op de goede manier’

    Eden Golan - ‘Hurricane’

    Het Eurovisiesongfestival schermt graag met het motto dat muziek verbindt, maar elke slogan stoot ooit op zijn limieten. In hun ambitie om neutraal en tolerant te zijn, beknotten de organisatoren al weken de vrijheid van meningsuiting van andere deelnemende landen en het publiek. Eden Golan is een sterke zangeres en de melodie van ‘Hurricane’ blijft hangen, maar wat baat het als het allemaal ter glorie is van een land dat iedere dag bommen op onschuldige burgers dropt? Het is onmogelijk om deze act te recenseren zonder rekening te houden met de context waarin hij tot stand kwam. Dit is Songfestivalgeschiedenis, en niet op de goede manier. Tijdens de halve finale slaagden de producenten er nog in om het boegeroep uit de geluidsmix te filteren, dit keer klinkt het luid in het begin van het nummer. (PN)

  43. Luxemburg: ‘Of je met haar naar de oorlog kan? Eerder naar een schoolfeest'

     TALI - ‘Fighter’

    Luxemburg is klein, heeft een aartshertog en het is er fijn bankrekeningen verstoppen, maar de muziek? Groothertog Henri mag het weten, en die weet het waarschijnlijk ook wel, maar voor ons zegt het veel dat het land ooit vijf keer won, maar nooit met iemand uit Luxemburg. TALI komt ook niet uit Luxemburg, wel uit Israël, maar dat betekent niet dat ze zal winnen. Oriëntaalse buikdanspop à la Sertab en Ruslana, in het Engels en het Frans, als het maar helpt. ‘I will never let you down,’ zingt ze, ‘I know you're a fighter,’ maar of je met haar naar de oorlog kan? Eerder naar een schoolfeest, thema duizend-en-één-nacht.  (JVL)

    TALI verdedigt de Luxemburgse eer tijdens de finale van het Songfestival in Malmö.Beeld AP
  44. Duitsland: ‘Een nummer voor een lange autorit’

     ISAAK - ‘Always On The Run’

    Duitsland stuurt dit jaar de ISAAK het podium op, een artiest met een hoge aaibaarheidsfactor. Geflankeerd door vuur, heel veel vuur. Hoewel hij ‘Always on the run’ is, blijft hij lekker zitten. Zo heet wordt het dan toch niet onder zijn voeten. Dat kan misschien wel kloppen: met deze act moet het land afscheid kunnen nemen van hun zo geliefde positie als hekkensluiter in de finale. De voorbije tien edities strandde het land vier keer als laatste en drie keer als voorlaatste in de wedstrijd. Not this time! Tijd voor een feestje dus, denken de vier achtergrondzangers die lastminute het podium opspringen. Maar voor ons blijft het eerder een nummer voor een lange autorit, al voert die ons niet naar Berlijn in 2025. (LB) 

  45. Oekraïne: ‘Catchy en loepzuiver gezongen'

    Alyona Alyona & Jerry Heil - ‘Teresa & Maria’

    U ziet twee vrouwen op het podium, maar in feite zijn ze met vier. Rapster Alyona Alyona en zangeres Jerry Heil, twee absolute beroemdheden in Oekraïne hebben we ons laten vertellen, brengen namelijk een ode aan Moeder Teresa en de Maagd Maria. Hadden we dat niet kunnen afleiden uit de titel van de song, zouden we ons geld zonder enige twijfel gezet hebben op een krijgslied. Jerry Heil zingt de pannen van het dak als een moderne Minerva, Romeinse godin van de oorlog, en Alyona Alyona lijkt onder handen genomen door een stilist met een voorliefde voor Japanse vechtkunst. Maar het gaat over het nummer en dat is absoluut catchy, loepzuiver gezongen bovendien en de twee vrouwen zetten een simpele maar krachtige performance neer die rust brengt tussen al het drukke geweld. (AVB)

  46. Zweden bijt de spits af

    Marcus & Martinus, ‘Unforgettable’

    Als gastland is Zweden dit jaar automatisch geplaatst voor de finale en dat spaart Marcus en Martinus misschien wel gezichtsverlies. De popzangers openen de show met een nummer dat klinkt alsof het gecomponeerd werd door een AI-systeem dat alle afgewezen demo’s van Justin Timberlake als input kreeg. De vroege jaren 2000 zijn terug en dat is niet enkel te merken aan de synthetische beat die 'Unforgettable' aanvuurt. De handschoenen zonder vingertoppen stonden duidelijk in uitverkoop en de visuals zien eruit alsof de dotcombubbel net gebarsten is. Het is allemaal wat mager voor een land dat met ABBA en Loreen al bewees dat het perfect weet hoe een goede Songfestivalact eruitziet. (PN)

  47. De lijnen zijn geopend

    De eerste deelnemer moet nog optreden, maar stemmen kan nu al.

    De lijnen zijn geopend, u kan nu stemmen voor de winnaar van het Eurovisiesongfestival.Beeld Eurovision
  48. Deelnemers komen de arena binnen

    De vlaggenparade wordt op gang getrapt en alle deelnemers presenteren zich voor het eerst vanavond aan het publiek. De Israëlische Eden Golan is de meest omstreden kandidaat van de wedstrijd, maar de bookmakers verwachten dat zij straks op de tweede plaats strandt. Bij haar opkomst is alvast boegeroep te horen. 

    Eden Golan loopt het podium van de Malmö Arena op.Beeld REUTERS
  49. VRT-vakbond onderbreekt uitzending

    Net als eerder deze week gaat de uitzending van de finale op VRT1 van start met een boodschap van de vakbonden. "Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël. Bovendien vernietigt de staat Israël de persvrijheid. Daarom onderbreken we even het beeld", leest een pancarte die net voor de finale getoond wordt.

  50. De Morgen houdt u op de hoogte

    Goedenavond en welkom bij de liveblog over het Eurovisiesongfestival van De Morgen. De finale is begonnen en het belooft de apotheose van een zeer onrustige week te worden. Ondanks de schendingen van de mensenrechten in Gaza mag Israël deelnemen aan de wedstrijd en in de afgelopen uren spraken verschillende artiesten zich daarover uit. De Ierse Bambie Thug trad uit onvrede zelfs niet op tijdens de generale repetitie. Het blijft afwachten hoe dat protest de finale zal beïnvloeden en of deelnemers iets over de diskwalificatie van Nederlander Joost Klein zullen zeggen.

    De Morgen houdt u de hele avond op de hoogte van het verloop van de show. Naast besprekingen van iedere act besteden we aandacht aan het protest binnen en buiten de Malmö Arena.