Het Maximiliaanhek verplaatst het probleem alleen maar

Rond het Maximiliaanpark moet een hek komen zoals er vandaag al een is rond het Warandepark, meent schepen Courtois. © pn

Iedereen, van de burgemeester tot de minister, raakt vandaag bij gebrek aan een echte oplossing niet verder dan pogingen om het migrantenprobleem uit zijn achtertuin houden. Nu is er ook een idee om rond het Maximiliaanpark een hek te bouwen.

Christof Vanschoubroek

De Brusselse schepen Alain Courtois (MR) stelt voor om het Maximiliaanpark af te sluiten met een hek. ‘Alle Brusselse parken zijn afgesloten met een hek en gaan om acht uur dicht’, zegt Courtois. ‘We moeten het park teruggeven aan de mensen.’ Courtois, die zijn voorstel bekendmaakte in Het Laatste Nieuws, krijgt de steun van Open VLD-schepen Els Ampe. Ze delen samen de lijst bij de komende verkiezingen. Verkiezingskoorts leidt wellicht tot dit soort voorstellen, die weinig oplossen.

‘Wat levert dat op?’, vraagt ook Mehdi Kassou van het Brussels Burgerplatform zich af. ‘Dan verplaats je het probleem toch maar een paar honderd meter. Waarom dan geen hek zetten rond Brussel of rond België.’

‘Dit is een zwaktebod en niet realistisch’, zegt Johan Van den Driessche (N-VA). ‘Wat ga je doen als je het park ’s avonds wil sluiten? Dan moet je met een politieactie het park leegmaken. De openbare orde laten herstellen door de politie is de enige oplossing.’

Het doel: geen tentenkampen

© belga

‘Geen commentaar’, laat Brussels PS-burgemeester Philippe Close weten. In zijn omgeving valt te horen dat hij het idee absurd vindt. Ook op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vallen ze uit de lucht. ‘We zijn momenteel met Close in nauw overleg om een methodische politieaanpak uit te werken voor het Maximiliaanpark’, luidt het op het kabinet-Jambon.

Veel meer wil hij daarover nog niet kwijt. Het blijft opvallen dat Jambon en Close wel goed kunnen samenwerken, terwijl staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en Close elkaar de huid vol schelden. ‘Het ene is beleid, het andere is politiek’, klinkt het dan.

Maar ook dat overleg heeft als belangrijkste doel te vermijden dat in het park tentenkampen ontstaan. Waar de migranten dan wel naartoe gaan, is een probleem van tweede orde. Politici doen er vandaag eerst en vooral alles aan om het probleem uit hun achtertuin te houden. ‘Vlaanderen stuurt zijn migranten maar naar Brussel’, bekritiseerde Close het negenpuntenplan van Francken en Jambon om de kwestie met de transmigranten aan de pakken. Dat kwam er omdat de burgemeesters een na een hun snelwegparking hadden gesloten na problemen met transmigranten.

Laat België links liggen!

Ook het verzet van Close tegen een nieuw asielcentrum in Neder-Over-Heembeek past helemaal in die discussie. De federale regering wil daar een nieuw centrum openen en het hopeloos verouderde Klein Kasteeltje sluiten. Neder-Over-Heembeek is Brussels grondgebied. Coalitiepartner MR ziet zo’n centrum liever verrijzen in de oude gebouwen van de Navo, die niet in Brussel-stad liggen.

De Gentse burgemeester Daniël Termont (SP.A) stelt zelfs voor om de transmigranten te helpen met hun tocht naar Groot-Brittannië. Als we er maar vanaf zijn.

Net zoals elke burgemeester de problemen van zijn lokale grondgebied probeert te houden, probeert de minister het Belgische grondgebied te vrijwaren. ‘Het uiteindelijke doel is om de mensensmokkelaars het leven zo zuur mogelijk te maken dat ze ons land links laten liggen’, klinkt het op het kabinet-Jambon. ‘Zij kiezen nu eenmaal de weg van de minste weerstand.’

Maar het migratieprobleem op zich krijgt geen oplossing. Die kan eigenlijk alleen van het hopeloos verdeelde Europa komen.