Conservatieve HDZ blijft grootste partij in Kroatië, maar geen meerderheid

Premier Plenkovic viert de overwinning.© AFP

De conservatieve partij HDZ van premier Andrej Plenkovic blijft de grootste partij in Kroatië, maar haalt onvoldoende zetels om alleen te regeren. Dat blijkt in de nacht van woensdag op donderdag met bijna alle stemmen van de parlementsverkiezingen geteld.

Bron: BELGA

De partij HDZ (Kroatische Democratische Unie), die al sinds 2016 aan de macht is, haalt 61 van de 151 parlementszetels binnen. Bij de vorige verkiezingen, vier jaar geleden, veroverde HDZ nog 66 zetels.

De op een na grootste partij, de sociaaldemocratische SDP, komt uit op 42 zitjes. 

“HDZ heeft meer mandaten binnengehaald dan verzameld links, wat een uitstekend resultaat is”, zei ontslagnemend vicepremier Davor Bozinovic daarover. 

“Niet wat we gehoopt hadden”

“Dit zijn niet de resultaten waarop we gehoopt hadden”, gaf SDP-voorzitter Pedja Grbin kort voor middernacht toe.”Maar we hebben nu dagen, weken, misschien maanden van onderhandelingen voor de boeg. Onderhandelingen die de verandering teweeg zullen brengen die van Kroatië een corruptievrij land zal maken”, zei hij.

(Lees verder onder de foto)

Pedja Grbin spreekt de SDP-aanhangers toe.© AFP

Ver achter de grootste twee partijen eindigt Homeland, een rechts-nationalistische beweging, met 13 zetels. De ultraconservatieven van Most, die een tijdlang samen met HDZ geregeerd hebben, eindigen op 11 zetels en de groen-linkse partij Mozemo op 10.

Moeilijke onderhandelingen

Politiek analisten verwachten moeilijke regeringsonderhandelingen, na een bijzonder gespannen campagne die uitdraaide op een persoonlijke strijd tussen de premier (HDZ) en de president (SDP), al jarenlang politieke rivalen die nu aan de onderhandelingstafel zullen moeten gaan.

De opkomst lag met meer dan 60 procent alvast een stuk hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2020. Toen kwam slechts 46,9 procent stemmen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen