© Sven Van Haezendonck

Bart Somers aan het stemlokaal: “Als ik minister zou worden, betekent dat niet dat ik Mechelen verlaat”

Bart Somers (Open Vld) en Kristof Calvo (Groen) vormen in Mechelen een stadslijst, maar vandaag rijden ze elk voor hun eigen programma. Calvo gaf wel al aan dat hij liefst heeft dat zijn liberale partner burgemeester blijft. “Ik waardeer dat, dat is een teken van appreciatie. Ik heb overigens dezelfde appreciatie voor hem”, reageert Somers.

Sven Van Haezendonck

Mechels burgemeester Bart Somers, die voor de liberalen de Vlaamse lijst trekt in de provincie Antwerpen, stemde omstreeks 9.30u in zijn woonplaats Hombeek. “Als wij met de Vld vooruitgaan, is deze dag voor mij geslaagd. We hebben vandaag drie Antwerpse zetels in het Vlaams Parlement. Het zou mooi zijn als dat er vier worden”, zegt hij. Somers gaf in de campagne al aan dat hij een post als Vlaams minister van Samenleving wel ziet zitten. In de Dijlestad zou een andere liberaal hem dan opvolgen als waarnemend burgemeester. De naam van schepen Greet Geypen is degene die het meest valt. “Als ik minister zou worden, betekent dat niet dat ik Mechelen verlaat. Ik blijf sowieso gemeenteraadslid en titelvoerend burgemeester, maar uiteindelijk zal het de kiezer zijn die beslist”, stelt hij.

(Lees verder onder de video)

En wat als hij zelf mag kiezen, het burgemeesterschap of toch minister? “Mijn hart zegt burgemeester, maar anderzijds heb je ook een verantwoordelijkheid. Ik ben 55 jaar, ik ben 18 jaar burgemeester en ik heb heel veel ervaring opgebouwd. We leven vandaag in tijden die verontrustend zijn. Dan moeten mensen hun verantwoordelijkheid opnemen. Als die mogelijkheid er is, wil ik dat doen. Zeker als ik met Open Vld de kans krijg om een goed sociaal-economisch beleid te voeren met een positieve aanpak van de samenlevingsproblemen”, zegt Bart Somers.

Geen paniek zaaien

“Ik denk dat de mensen in de regio weten wat ik waard ben. Als je twintig jaar in het parlement zit en achttien jaar burgemeester bent, dan moet je jezelf niet meer opnieuw uitvinden. Je bent wie je bent en ik denk dat ik op heel veel vlakken heb aangetoond dat ik in staat ben om problemen aan te pakken. Dat doe ik niet door angst te zaaien of door mensen tegen elkaar op te zetten. Wel door goede oplossingen te vinden en een daadkrachtige aanpak”, vertelt hij.

De liberalen vormen in Mechelen onder andere een stadslijst met Groen. Tijdens de campagne waren Bart Somers en Kristof Calvo geregeld kritisch voor elkaar. “Zeker niet voor Kristof zelf en voor onze groene vrienden in Mechelen, want wij werken op lokaal vlak uitstekend samen. Maar Vlaamse en federale verkiezingen zijn van een andere aard. Daar hebben wij op een aantal punten verschillende inzichten en meningen”, geeft Somers aan.

Teken van appreciatie

Vooral sociaal-economisch zijn er volgens de liberaal verschillen. “We zijn een partij die heel sterk inzet op het verlagen van de lasten, op het beschermen van de middenklasse. Mensen die vandaag al zo veel belastingen betalen, moeten we ondersteunen. Ik denk dat daar het grootste verschil zit. Op andere vlakken staan we dan weer heel dicht bij elkaar. Als ik kijk naar samenleven, kunnen wij elkaar gemakkelijk vinden”, legt Somers uit. Calvo gaf wel al aan dat hij liever heeft dat Somers burgemeester blijft. “Ik waardeer dat, dat is een teken van appreciatie. Ik heb overigens dezelfde appreciatie voor hem. Ik vind Kristof een uitstekend politicus en ik werk in Mechelen heel graag met hem samen”, reageert hij.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER