Direct naar artikelinhoud
Culinair

Gezellige trend: met z'n allen rond een goed stuk vlees op zondagmiddag

Het zondags gebraad is terug! Alleen heet het nu 'Sunday roast'
Beeld Kevin Faingnaert

Tik ‘How to make the perfect Sunday roast’ in op Google, en de BBC, The Guardian en Jamie Oliver schieten je meteen te hulp als je deze Britse traditie van geroosterd vlees op zondag wil verderzetten.

Van een goed stuk malse picanha, ­varkensbuik, lamsschouder of een kippenborst, The Sunday roast is een copieus gebruik waarbij het vlees de ster van het hele gebeuren is. Geserveerd in het midden van de tafel en ter plaatse aangesneden door de pater familias. Daarbij komt een grote schaal aardappelen, mee geroosterd in de gravy – het very British woord voor jus – van het vlees. De rest van de tafel komt vol te staan met luchtige Yorkshire puddings, een soort cakejes, perfect om de jus op te doppen, en een resem herfst- en wintergroenten, zoals wortels, pastinaak, broccoli en ­spruitjes. Op zondag geldt: hoe vettiger, hoe prettiger. 

In Groot-Brittannië is het een bijna heilig gebeuren en iets wat de harten beroert. De traditie wilde vroeger dat het gebraad na de kerkdienst werd geserveerd. Voor vertrek werd de roast in de oven geschoven en na het gebed kon de familie aan tafel.

Wie bij Sail & Anchor van een feestelijke roast komt genieten, moet relaxed weer buiten gaan.Beeld Kevin Faingnaert

Michael Yates, chef van Sail & Anchor in Antwerpen, heeft Britse roots. “The Sunday roast is onlosmakelijk verbonden met onze cultuur. Iedereen, van onder tot boven in het klassensysteem, doet het. Met eigen middelen. Het is het moment waarop vrienden en familie samen aan een grote tafel gaan zitten en alle problemen, ­beslommeringen en andere stressfactoren aan de kant schuiven. Sunday roast is ­eigenlijk een heel uitgebreid etentje dat vooral om gezelligheid en comfortfood draait. Je kunt het vergelijken met jullie ­kerstdiners. Alleen doen wij het elke week.”

'Sunday roast is ­eigenlijk een heel uitgebreid etentje dat vooral om gezelligheid en comfortfood draait. Je kunt het vergelijken met jullie ­kerstdiners. Alleen doen wij het elke week'
Michael Yates, chef van Sail & Anchor

Ouderwets

Wie een instant indigestie krijgt, alleen al door eraan te denken, is niet alleen. Michael en zijn vrouw Marijke runnen intussen twee jaar hun restaurant. Zij waren de eersten in ons land die een wekelijkse Sunday roast ­serveerden. Voor hem was het de logica zelf. De Belg leek echter niet onmiddellijk warm te lopen voor een stevig kerstmenu elke ­zondag. “De eerste zes maanden kregen wij constant te horen dat een concept als dit niet zou werken in België. Te veel, te zwaar. Belgen eten koffiekoeken, brood en eitjes op een zondagse brunch. We hebben vol­gehouden. En geleidelijk aan is het een hit geworden. Nu zitten we elke week vol en zijn andere chefs gevolgd.”

Michael Yates heeft Britse roots. The Sunday roast ligt hem na aan het hart.Beeld Kevin Faingnaert

Inderdaad. Vandaag staat er Sunday roast op het menu bij Graanmarkt 13, Black Smoke en Coffeelabs in Antwerpen. In Gent stond het op de kaart bij Kantien, waar ze momenteel werken aan een vernieuwde versie. In Brussel kun je er eentje proberen bij Pranzo della Domenica in Hotel Amigo. Een vast stramien voor de roast is er niet. Allemaal ­pakken ze het geroosterd vlees op hun eigen manier aan. Sail & Anchor kiest voor de ­traditionele uitvoering, terwijl bij Graanmarkt 13 groenten op de voorgrond treden.

'Sunday roast zal een van de grootste trends van de komende twee jaar worden. Net zoals alles wat authentiek, klassiek en ouderwets is'
Kasper Stuart, chef bij Black Smoke

Bij Black Smoke maken ze er werk van wekelijks een andere versie te serveren. Aan het roer van dat laatste adres staat Kasper Stuart, Antwerps horecavisionair die een groot deel van zijn opleiding in Londen kreeg. “Sunday roast zal een van de grootste trends van de komende twee jaar worden”, zegt Stuart. “Net zoals alles wat authentiek, klassiek en ouderwets is. We gaan terug naar een pure, eenvoudige keuken van goede kwaliteit. De complexiteit van gerechten met twaalf ingrediënten is interessant, maar het hoeft niet altijd zo ingewikkeld te zijn. We moeten al over zo veel dingen nadenken. Dan is het fijn om op zondag gewoon te genieten. The Sunday roast is de perfecte ­synthese. What you see, is what you get. Niets is te verdoezelen. Eerlijker dan dit wordt het niet.”

Black Smoke is een van de Belgische restaurants met een Sunday roast op het menu.Beeld Kevin Faingnaert

Alle regels overboord

En wat met de calorieën? “Dat de Sunday roast niet suiker-, gluten- en vetvrij is, is een deel van zijn populariteit”, legt Stuart uit. “Het is goed dat we bezig zijn met wat we eten, maar we moeten ook kunnen genieten. Tijdens de week volgen we allerlei diëten en leven we al gezond en strak genoeg. Op ­zondag komt het hedonistische kantje van de mens bovendrijven. Dan worden regels overboord gegooid en mag het even feest zijn. Zondag is verwendag.” 

Porchetta à la Black Smoke.Beeld Kevin Faingnaert

Michael beaamt. “Belgen zijn stilaan overstag gegaan voor een beetje ­overindulgence, overvloedige verwennerij. De gezondheidshype is te zwaar ­overslagen naar een extreme kant. Het gezondheids­advies verandert elke week. Daar worden mensen moe van. Natuurlijk is een Sunday roast zware kost, dat is het hele punt. Gewoon eten en zwaar genieten. Gezond voedsel gaat bovendien ook over het gebruik van goede ingrediënten. Kwaliteits­vlees, topolie, goede boter…” 

Alle regels overboord
Beeld Kevin Faingnaert

Het concept ligt gevoelig bij Michael en maakt iets in hem los. “The Sunday roast ligt me na aan het hart. Voor Britten is het iets emotioneels. Het gaat over zoveel meer dan eten. Dat gevoel ­probeer ik over te brengen in ons restaurant. Veel klanten die nog niet vertrouwd zijn met het concept achter zondags gebraad komen een beetje zenuwachtig binnen. Na hun ervaring, want dat is de roast, zijn ze relaxed. Dan ben ik in mijn opzet geslaagd.”

Sail & Anchor, Guldenvliesstraat 60, Antwerpen, sailandanchor.be

Black Smoke, Boomgaardstraat 1, Antwerpen, blacksmoke.be