© Karel Hemerijckx

Veerle Heeren mocht foto koningin Mathilde niet gebruiken in verkiezingsfolder

Tot groot ongenoegen van het Koninklijk Paleis dook deze week onverwachts een foto van koningin Mathilde op in de verkiezingsfolder van Truiens burgemeester en lijstduwer voor de Kamer Veerle Heeren (CD&V). “Dit is niet conform de regels van het koningshuis, maar ophalen is een onmogelijke opgave”, klinkt het plechtig.

Laura MASSOELS/Jozef CROUGHS

Op de foto prijkt koningin Mathilde aan de zijde van Veerle Heeren in Sint-Truiden. “De foto werd genomen tijdens een publieke activiteit van de koningin in 2016”, zegt woordvoerster van het Koninklijk Paleis Rafike Yilmaz. “Koningin Mathilde bracht ter ere van de ‘Dag van De Zorg’ een bezoek aan Sint-Truiden, waar burgemeester Veerle Heeren toen aanwezig was. Wij zijn echter niet gecontacteerd in verband met het gebruik van deze foto voor politieke doeleinden.”

Volgens Yilmaz zijn de verkiezingsfolders van Heeren niet conform de regels. “De regel is uiteraard dat leden van de koninklijke familie zich neutraal moeten opstellen ten opzichte van politieke partijen. Wanneer organisaties ons vragen om foto’s van het koningspaar op te nemen in brochures, weigeren wij dit steeds omdat dat niet overeenkomt met die vooropgestelde regel. Wij hebben contact opgenomen met de entourage van mevrouw Heeren en hen gewezen op deze regel.”

© hbvl

Excuses aangeboden

Veerle Heeren bevestigt het contact met het Koninklijk Paleis. “Naar aanleiding van de commotie die ontstaan was rond de verkiezingsfolder heb ik vandaag zelf contact opgenomen met het paleis”, klinkt het. “Ik heb mij geëxcuseerd en aangegeven dat ik niet op de hoogte was dat er een foto van de koningin gebruikt was. Mensen uit mijn omgeving hebben dit beeld geselecteerd omdat ze dat gepast vonden in functie van mijn bevoegdheid als burgemeester. Wij waren er ons niet van bewust dat het fout was.”

Het Koninklijk Paleis stuurde vervolgens een “vriendelijke mail” om Heerens excuses te aanvaarden. “De bewuste folder is intussen bedeeld in groot Sint-Truiden. Deze terug ophalen bij de bewoners zou een onmogelijke opgave zijn, maar ik heb het zeker voorgesteld aan de verantwoordelijke van het paleis. Het Hof had echter begrip voor de situatie en heeft ingestemd om het nu zo te laten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer