Een groep studenten bezet College De Valk al enkele dagen om een boycot te eisen.
Foto: Bert Van Den Broucke

Protest van Leuvense studenten tegen samenwerking met Israël breidt uit, ook professoren steunen actie

Het protest van de Leuvense studenten en professoren tegen de samenwerking van de KU Leuven met Israëlische universiteiten neemt toe. Een groep studenten bezet College De Valk al enkele dagen om een boycot te eisen. Ondertussen is het tentenkamp uitgebreid naar het plein aan het universiteitsgebouw. "De KU Leuven heeft kleine stappen in de goede richting gezet, maar dat is niet voldoende", klinkt het bij de actievoerders.

De studenten bezetten College De Valk sinds maandagochtend met een tentenkamp. Het begon met een 70-tal studenten, maar ondertussen breidt het protest zich uit naar het plein aan het gebouw. "We gaan door omdat het nog steeds niet heeft geleid tot een verandering in het beleid van de KU Leuven. Er komen steeds meer mensen bij die een tent opzetten om hier te overnachten. Het aantal deelnemers wisselt wel, want we gaan natuurlijk ook naar de les", vertelt actievoerder Niels De Ridder.

Of de studenten het gevoel hebben dat ze gehoord worden? "Er worden zeer kleine stappen in de goede richting gezet. De lijst met Israëlische universiteiten waarmee de KU Leuven samenwerkt, is eindelijk publiek gemaakt. Op de website staat nu meer informatie over die samenwerkingen. We verwelkomen die stap voorwaarts, maar we hopen op meer", zegt De Ridder.

"We blijven druk zetten op de universiteit zolang ze blijft samenwerken met de Israëlische universiteiten en andere organisaties die zich schuldig maken aan genocide en apartheid in Palestina. Een stopzetting van de samenwerkingen is belangrijk voor de integriteit van de universiteit. We willen ook dat de universiteit oproept tot een staakt-het-vuren."    

Ook de steun van professoren neemt toe. Meer dan 350 academische medewerkers, waaronder meer dan 100 professoren, hebben al een statement ondertekend dat de bezetting door de studenten ondersteunt. Zij zijn allemaal uitgenodigd om volgende week donderdag in het kamp te komen overnachten. 

Het protest begon in de inkomhal van universiteitsgebouw De Valk.
Foto: VRT NWS

Meest gelezen