© AFP

UCI schudt veldritkalender fors door elkaar: geen Wereldbeker meer in Amerika, dubbele weekends en één nieuwe cross

Geen Amerikaanse Wereldbekercrossen meer, de eerste wedstrijd pas eind november, vier ‘beschermde’ crossen en ‘dubbele weekends’ om de wereldtoppers meer kansen te geven. De UCI maakte vrijdag de nieuwe Wereldbekerkalender bekend, en die ziet er na de kritiek afgelopen winter helemaal anders uit.

Vincent Van Genechten en Wim Vos

Minder Wereldbekercrossen, vervelende verplaatsingen vermijden en een latere startdatum. Meer dan een crosser die er de voorbije jaren om vroeg. Vandaag vindt hun smeekbede gehoor bij de UCI. In vergelijking met vorig jaar verdwijnen de crossen in het Amerikaanse Waterloo, het Franse Troyes en Flamanville en het Italiaanse Val di Sole uit de kalender. Die telt nu nog twaalf Wereldbekercrossen. Dat zijn er twee minder dan de voorbije winter en liefst vier minder dan drie jaar geleden. Tegelijk staat er één nieuwkomer op het programma: op 8 december van dit jaar trekken Iserbyt en co naar Oristano in Sardinië - al moet dit nog wel definitief bevestigd worden door de organisatie. Nog een nieuwigheidje: Dublin, Oristano, Hulst en Besançon krijgen de recent in het leven geroepen status van ‘beschermde’ Wereldbekercrossen. In die weekends mogen er geen andere internationale crossen op de kalender georganiseerd worden. Een weekend met op zaterdag een topwedstrijd in Kortrijk en zondag een in Dublin, zoals afgelopen winter nog op het menu, wordt onmogelijk. Dit om te vermijden dat de betere veldrijders een buitenlandse Wereldbekercross op zondag overslaan om een dag eerder in een Belgische wedstrijd te kunnen starten. De Wereldbeker start ook pas op 24 november in Antwerpen, waardoor de volledige Wereldbeker in een tijdsbestek van precies twee maanden wordt afgewerkt. De voorbije jaren begon de Wereldbeker telkens al in oktober in de VS. De UCI hoopt op die manier toppers als Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock te verleiden om een groter aantal manches af te werken waardoor ze opnieuw in aanmerking komen voor het eindklassement. Ook de dubbele Wereldbekerweekends eind december en eind januari - pal voor het WK - moeten in dat licht gezien worden. Vorig jaar waren de eindzeges in de Wereldbeker voor Eli Iserbyt, bij de mannen, en Ceylin del Carmen Alvarado, bij de vrouwen.

Eerder besliste de UCI al dat vanaf volgend seizoen profteams verplicht zijn om met minstens 3 renners, bij de mannen of vrouwen elite, deel te nemen aan alle WB-crossen, dat de top 20 van de UCI-ranking bij de mannen en vrouwen elite alleen nog mag deelnemen aan nationale crossen en dat de eerste twee startrijen in Wereldbekercrossen voorbehouden worden voor de hoogst gerangschikte renners in de tussenstand van de Wereldbeker.

Met al deze grondige hervorming probeert de UCI de status van de Wereldbeker opnieuw op te krikken. Vooral afgelopen winter kozen enkele topveldrijders als Thibau Nys en Lars van der Haar er meermaals voor een Wereldbekerwedstrijd over te slaan. Dat tot ergernis Peter Van den Abeele, Directeur Sport bij de UCI. “Ik heb respect voor renners die ervoor kiezen om rust te nemen”, aldus Van Den Abeele in november 2023. “Maar als de Wereldbeker als een speeltje wordt gezien, dan hebben we een probleem.”

Het WK veldrijden gaat volgend seizoen door in het Franse Liévin (31 januari-2 februari).

De kalender:

© UCI

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer