© Sven Dillen

Rechter klaagt erbarmelijke toestand aan van Genks gerechtsgebouw: "Schrijnende toestanden…"

Asbest, vuil, afgebladderde muren, een lekkende dakkoepel en nu ook een verwarmingsketel die het heeft begeven. Voor Chris Huysmans, voorzitster van de Limburgse vrede- en politierechters en voor politierechter Robert Stas de druppel om de ”schrijnende toestand” aan te klagen van het gebouw dat in Genk het vredegerecht en de politierechtbank huisvest. Door de bureaucratie bij FOD Justitie, Financiën en de Regie der Gebouwen ziet het er niet naar uit dat er snel een definitieve oplossing zal komen. Justitie heeft aan de stad Genk gevraagd om een paar lokalen ter beschikking te stellen.

Geert HOUBEN/Shauni DEFERM/Chris NELIS

Het kwik klom woensdag in Limburg naar 16 graden. Een geluk bij een ongeluk. “Binnen was het net iets warmer, maar wat gaat dat de komende dagen geven als het tien graden kouder is”, zucht politierechter Robert Stas. “Vorige week is de Regie der Gebouwen weer hier geweest voor herstellingswerken voor de ketel die al maanden hapert. Nu heeft hij het definitief begeven. Er is een aanbesteding lopende voor een nieuwe ketel, maar FOD Financiën moet deze nog goedkeuren. En dan nog. Een ketel voor zo’n gebouw heb je niet even in de toonzaal staan en is ook niet snel geplaatst. Dan moeten we maar thuisblijven.”

Opgepast! Asbest!

Volgens Stas is dit slechts een symptoom van de erbarmelijke toestand waarin het gebouw zich bevindt, na bijna vijftig jaar van intens gebruik. Zo zorgt ook asbest voor gevaar voor de gezondheid van rechters, medewerkers en aanwezige partijen. “Het Berlaymontgebouw werd volledig gestript omdat er asbest in de muren zat. Justitie lost dat veel goedkoper op en kleeft een sticker op de muur. ‘Opgepast! Bevat asbest! Inademen is gevaarlijk voor de gezondheid! Volg de veiligheidsinstructies!’, staat er te lezen. Om die zogenoemde veiligheidsinstructies te raadplegen moet je wel eerst naar de griffie lopen.” Ook het uiterlijk vertoon van het gebouw laat volgens Stas te wensen over. “In de 22 jaar dat ik politierechter ben in Genk, is er nog nooit één lik verf op de muren gezet. Daar is geen geld voor. De geboorde gaten zijn ook nooit dicht geplamuurd. We leven dus tussen asbest, stof, vuil en gaten… en dat sinds kort ook nog eens bij zeer koude temperaturen.”

Verontschuldigen

Toch is er de hoop dat er donderdag een wisselstuk zou arriveren wat de koude voeten en handen voorlopig tot een minimum moet beperken. “Zeker morgenvoormiddag zal iedereen nog koud moeten lijden. En net morgen is er een grote zitting gepland naar aanleiding van een ongeval met vluchtmisdrijf begin dit jaar in Bree. Ik verwacht dat er veel volk naartoe komt. Wat moet ik die mensen zeggen? We gaan alles uitstellen, want de verwarming doet het niet? Het enige wat ik kan doen, is me verontschuldigen”, blikt Stas vooruit.

Symbolisch

De herstellingen zijn voor de FOD Justitie, de ketel vervangen is de verantwoordelijkheid van de Regie der Gebouwen en dan moet Financiën de knoop nog doorhakken. Dat maakt alles er niet eenvoudiger op. “De grote vervanging zou gepland zijn op zes december, de dag van Sinterklaas. Meer symbolisch kan bijna niet”, verklaart Huysmans. Dinsdag was het amper 12 graden warm in het gebouw. “Volgens het arbeidsreglement mag men niet werken als het minder dan 18 graden is. Het zijn schrijnende toestanden… Er zijn verhuisplannen, maar daar is nog niet veel van in huis gekomen.”

Bestelling

“Ik kan je bevestigen dat de verwarmingsketel het inderdaad heeft begeven. Er is circa 24.000 euro budget vrijgemaakt en een nieuwe verwarmingsketel is besteld. Deze wordt zo snel mogelijk geplaatst”, zegt een hoopvolle Johan Vanderborght, woordvoerder bij de Regie der Gebouwen.