De jury bij Team Maka dat de kookwedstrijd wonn.© Stijn de Koning

Team Maka kookt het lekkerst op Paviljoenfeesten: “Leren koken op de camping”

Essen -

Voor de 44ste keer organiseerde de Scouts van Essen Heikant de Paviljoenfeesten. Tussen het fuiven door namen jeugdverenigingen het zaterdagnamiddag tegen elkaar op in een ludieke kookwedstrijd. Die werd gewonnen door team Maka.

Stijn de Koning

“We veranderden het concept van de Paviljoenfeesten een beetje, het eerst in vele jaren”, vertelt Victor Fabry, groepsleider van de Scouts van Essen Heikant. “Normaal deden we op vrijdagavond een quiz, maar nu kozen we voor een fuif voor 25+. Zo konden we ook een iets ouder publiek laten feesten. Dat bleek een schot in de roos. Coverband Barking Bruce deed de hele tent uit de bol gaan. Zaterdagavond was er dan onze traditionele grote tentfuif, met een bodega voor wie het wat rustiger wilde houden.”

Iedereen druk in de weer tijdens de kookwedstrijd van de Paviljoenfeesten.© Stijn de Koning

“Op zaterdagnamiddag namen een 20-tal groepen deel aan de kookwedstrijd”, vult Robin Kerremans aan. Zij leidde samen met Nette Buysen en Hannes Bal alles in goede banen. “Tijdens enkele spelletjes zoals een stoelendans of geblinddoekt met een kruiwagen rijden, zamelen de teams zoveel mogelijk ingrediënten in. Wie eerst afvalt, krijgt gehakt en maakt daar bijvoorbeeld spaghetti of hamburgers mee. Teams die het beter deden in de proeven, konden iets klaarmaken met kip of rundsvlees.”

Met alle ingezamelde ingrediënten gaan ze aan de slag en proberen ze de jury – dit jaar schepen van jeugd Arno Aerden (Vooruit) en Gert Raijmaekers, uitbater van zaal Rex – te overtuigen van hun kookkunsten.”

Gert Raijmaekers (links) en Arno Aerden vormden de jury.© Stijn de Koning

“De kunst is om alles goed te proeven maar er niet te veel van te eten, want we moeten aan heel wat tafels passeren”, lachen Arno en Gert terwijl ze samen van een cocktail slurpen. “Nadat we bij alle ploegen gingen proeven, serveerde voor ons ‘Team Maka feat. chef Joppe’ de lekkerste maaltijd. De tweede plaats was voor ‘Ouleh’ en de derde plaats voor ‘Kartelle’.”

“Wij zijn superblij met de overwinning. Onze ploeg heet Team Maka, verwijzend naar camping Maka in Auby sur Semois, tussen Bertrix en Bouillon in de Ardennen. Hier trekken wij als nieuw samengesteld gezin vaak naar toe en daar leerden we koken op een open vuur”, vertelt Iluna Dam.

“Onze tactiek om de jongste twee van de familie in te zetten om tijdens de spelletjes zoveel mogelijk ingrediënten te verzamelen, heeft geloond. Wij kozen als voorgerecht voor gevulde champignons en gevulde kip met aardappel in de schil als hoofdgerecht. Daarna volgde nog pudding met chocoladevlokjes. En dat viel duidelijk in de smaak”, lacht Iluna van Team Maka.

Hans Verheyde nam deel met een team van oud-leiding.© Stijn de Koning

“Uiteraard nemen wij als oud-leiding van de Scouts van Essen Heikant deel aan de kookwedstrijd”, zegt Hans Verheyde terwijl hij in hun potten roert. We stelden twee ploegen samen. Onze groep serveert als hoofdgerecht kip met couscous en een spicy saus van de chef. Als dessert wilden we eerst pudding maken, uiteindelijk kozen we voor pannenkoeken.”

De meiden van Chiro Essen Centrum.© Stijn de Koning

“Wil je ook eens proeven van ons zelfgemaakt flatbread?”, vraagt Maarit Van Tichelen van de leiding van Chiro Essen Centrum. “We maken er een soort bruschetta van. Vervolgens schotelen we de jury vogelnestjes voor met gevulde paprika’s. Bij de spelletjes waren we al redelijk vroeg uitgeschakeld, maar wij tonen hier aan dat je niet veel nodig hebt om lekker te koken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners