Direct naar artikelinhoud
Filmrecensie

Wie heeft er superhelden nodig als je een jongen en een paard hebt?

Vijftienjarige Charlie Plummer schittert in 'Lean on Pete'
Beeld rv

Zo puur als Lean on Pete zie je ze zelden: dit onsentimentele verhaal over een eenzame jongen die genegenheid zoekt bij een renpaard, breekt gegarandeerd je hart. De jonge hoofdacteur Charlie Plummer is een absolute revelatie.

Wat is dat tegenwoordig toch met films over jongens en paarden? Na het prachtige The Rider heeft nu ook Lean on Pete ons stevig bij de manen gegrepen. Een eenvoudige, rechtlijnige en bloedeerlijke prent die bewijst dat je echt geen twintig superhelden nodig hebt om een langspeelfilm boeiend te houden. Eén ontwapenende tienerjongen kan meer dan genoeg zijn. Of toch wanneer zijn verhaal verteld wordt door de supergetalenteerde Andrew Haigh (45 Years).

Een zielige jongen en een paard, samen op stap. Klinkt dat nu niet verschrikkelijk melig? Dan kent u regisseur Andrew Haigh niet

Lean on Pete zoomt in op de aangrijpende queeste van de vijftienjarige Charley. Zijn moeder is allang met de noorderzon verdwenen, en ook zijn vader is niet bepaald een toonbeeld van verantwoordelijkheid. Daarom zoekt Charley zijn genegenheid elders. Bij de cynische paardenhandelaar Del (Steve Buscemi) en zijn favoriete jockey Bonnie (Chloë Sevigny) bijvoorbeeld. En vooral bij Lean on Pete, een renpaard op leeftijd. Maar wanneer die tot paardenworst dreigt te worden verwerkt, trekt Charley er met hem op uit.

Lees ook: Tiener schittert in 'Lean on Pete': “Charlie Plummer heeft deze film gered”

Bikkelhard

Wacht eens, een zielige jongen en een paard, samen op stap. Klinkt dat nu niet verschrikkelijk melig? Dan kent u Andrew Haigh niet, de man die met het ijzige 45 Years existentiële rillingen over onze rug stuurde. De man die met Weekend een ontroerend gay liefdesverhaal zonder een spatje sentiment wist te brengen. Nee, melig is Lean on Pete niet. Ontroerend wel. En bikkelhard.

Steve Buscemi is fantastisch als vuilgebekte sjacheraar. Maar mogen we u toch vooral wijzen op Charlie Plummer?

Het paard in kwestie acteert uitstekend (voor een paard), en ook Steve Buscemi is fantastisch als vuilgebekte sjacheraar. Maar mogen we u toch vooral wijzen op Charlie Plummer, de jonge blonde god die met deze film gegarandeerd uw hart doet bloeden? Laten we man en paard noemen: zonder zijn grote bambi-ogen zou deze film niet half zo pakkend zijn.

Bikkelhard
Beeld rv

Lean on Pete speelt nu in de bioscoop.