Direct naar artikelinhoud
Loch Ness

Wetenschappers onderwerpen Loch Ness aan DNA-test

Wetenschappers onderwerpen Loch Ness aan DNA-test
Beeld rv

De kans bestaat dat er ergens in het diepe water van Loch Ness een diersoort leeft die de wetenschap nog niet kent. De soort kan zich verstoppen voor sonars en duikers, maar niet langer voor DNA-tests. Maar Nessie is het alvast niet.

Een groep wetenschappers meent dat het deze onbekende diersoort, met dank aan moderne genetica, kan vinden en identificeren. Is dit dan het langverwachte bewijs dat er dan toch echt een ‘Monster van Loch Ness’ bestaat? De voorstanders van deze theorie, die nu op het puntje van hun stoel zitten, mogen opnieuw gaan zitten want het antwoord is: nee. Het zal volgens de onderzoekers hoogstwaarschijnlijk gaan om een bacteriesoort.

Volgende maand zal een team van wetenschappers Loch Ness doorzoeken, in de hoop DNA-sporen van dieren te vinden. Met nieuwe technieken is het nu mogelijk om dit DNA te identificeren. “Telkens als een wezen door zijn omgeving beweegt, laat het kleine sporen DNA achter in de vorm van huid, schubben, veren, vacht en uitwerpselen”, vertelt professor Neil Gemmel van Universiteit van Otago uit Nieuw-Zeeland. 

'Het DNA kan gebruikt worden om het wezen te identificeren'

“Dat DNA kan nu gebruikt worden om het wezen te identificeren, door de achtergelaten sporen te vergelijken met honderdduizenden organismen uit onze database. Als we geen exacte match vinden, dan kunnen we meestal wel uitvogelen waar de soort in de stamboom thuishoort.”