© Karel Hemerijckx

Huurder overleden, maar verhuurder mag appartement niet in: “Mijn belastingen, die mag ik wel blijven betalen"

“Mijn huurder overleed in zijn appartement. Negen maanden lang al mag ik het ook niet verder verhuren, of verkopen. Ik mag er zelfs niet in”, klaagt André Coomans. “Mijn belastingen, die mag ik wel blijven betalen.”

WIE?

Naam: André Coomans (74)

Waar: Kauwplasstraat, Halen

WAT?

Het Huurdecreet legt vanaf 1 januari 2019 nieuwe regels op voor huurders en verhuurders. Hij bevat ook enkele verbeteringen, maar die komen voor André Coomans te laat.

“Ik heb dat appartement in Halen gekocht om er mijn oude dag in door te brengen. Voorlopig verhuur ik het.”

“Mijn laatste huurder woonde er nog maar een paar maanden. Betaalde correct. Maar in maart is hij hoogst ongelukkig in het appartement om het leven gekomen. Nu is het in handen van het gerecht.”

“De nalatenschap wordt geregeld door een notaris. Maar mijn huurder had blijkbaar niets om door te geven, behalve schulden. Alle erfgenamen hebben de erfenis dan ook verworpen.”

“Ik moet wachten. Mag de woning niet betreden, mag zelfs de koelkast niet leegmaken. Ik kan ook de borg niet opvragen, die de huurder bij de bank had gestort.”

“Intussen verlies ik elke maand mijn inkomen uit de verhuring, maar ik moet wel taksen blijven betalen alsof het verhuurd is. Ook voor andere kosten als gas en elektriciteit blijf ik rekeningen krijgen. Als dit nog lang duurt, dan kom ik zelf nog in de problemen.”

Wordt opgelost

Advocate Astrid Clabots, gespecialiseerd in appartementsrecht, herkent de problematiek die André Coomans schetst. Maar er is een oplossing op komst.

“Een overlijden maakt geen einde aan een huurovereenkomst. Wanneer zich geen erfgenaam manifesteert, dan blijft het vermogen van de man, waarin het huurcontract zit, - onbeheerd achter”, stelt meester Clabots.

“De eigenaar kan de rechter verzoeken een curator aan te stellen, om de nalatenschap te beheren. De procureur moet dan wel eerst onderzoeken of het vermogen echt onbeheerd was. Dat is een zoektocht die soms tot een jaar kan duren. De verhuurder staat in dit geval dus voor een calvarietocht...”

“Toevallig is er volgend jaar wel een grote verandering. De huurwetgeving is sinds 2014 overgeheveld van de federale naar de Vlaamse overheid. Vanaf 1 januari wordt een nieuw decreet van kracht, waarin staat dat het overlijden wel degelijk een einde stelt aan de huurovereenkomst. Vanaf 1 januari kan een eigenaar/verhuurder dus wel in zijn woning na het overlijden van zijn huurder. Voor de overlijdens die plaatsvinden voor 2019, blijft de oude wetgeving van kracht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer