'Als alles goed gaat, is Antwerpse Ring tegen ochtendspits vrij'

De resultaten van de tweede test op de silicone die de Antwerpse ring richting Nederland al sinds gisteren gedeeltelijk blokkeert, zijn positief. Het wegdek zou tegen de ochtendspits van donderdag volledig vrij kunnen zijn. Vanavond blijven tijdens de avondspits nog steeds twee rijvakken dicht, wat voor grote verkeershinder zorgt.

Jef Poppelmonde, Myrte De Decker

De laatste informatie over de file vindt u op de website van het Verkeerscentrum.

De testen van het Agentschap Wegen en Verkeer zijn positief. 'De doorsijpeling van het product in het betonnen wegdek is minimaal’, klinkt het. ‘Op basis van deze gegevens lijkt een diepgaande en langdurige herstelling van het wegdek niet noodzakelijk. Als alles goed gaat hopen we tegen de ochtendspits van donderdag de volledige weg terug vrij te kunnen maken', zegt de woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) Antwerpen, Jef Schoenmaeckers.

Eerst werd de freestechniek getest op een strook van 100 meter. De resultaten zijn positief, daarom zal vannacht de overige kilometer gefreesd worden. Nadien wordt het wegdek schoongeveegd en worden de wegmarkeringen opnieuw aangebracht. 'We hopen voor de ochtendspits om 6 uur klaar te zijn', zegt Schoenmaeckers.

De weg laten zoals hij was ging niet: de silicone heeft hem tot een ware ijspiste herschapen. De stof creëerde een glad oppervlak, waarop rijden levensgevaarlijk is – zelfs nu het nog niet geregend heeft.

Grote verkeersdrukte

De verkeershinder tijdens de Antwerpse avondspits is vanavond weer erg groot. De twee versperde rijstroken op de Ring richting Nederland blijven ook tijdens de avondspits afgesloten. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert nieuwe tests uit, maar kan nog niet inschatten wanneer de hinder afgelopen is.

Hele nacht in de weer

Een vrachtwagen van transportbedrijf Essers verloor gisteravond een deel van zijn lading vloeibare siliconen, terwijl hij over de Antwerpse Ring reed. 'Het gaat om waterafstotend materiaal, dat onder meer gebruikt wordt om gevels volledig waterdicht te maken', zegt woordvoerster Jasmien O van de Antwerpse brandweer. 'Een goedje dat zich niet eenvoudig laat opruimen, dus. Het is volledig in het beton getrokken en heeft zich daar vastgezet.'

In samenwerking met de Civiele Bescherming is de brandweer de hele nacht in de weer geweest om de weg weer vrij te maken. Maar nog steeds blijven de linker- en de rechterrijstrook afgesloten. De verkeershinder tijdens de Antwerpse avondspits lijkt in ieder geval erg groot te worden.

'Geen wonderoplossing'

Die eerste was vanmorgen nochtans een tijdlang opnieuw beschikbaar. We konden hem openen door er een laag absorberende korrels over te gooien', zegt O. 'Maar die werden weggereden en hadden niet het gewenste effect. De weg werd al snel opnieuw heel glad - té glad - om er auto's over te laten rijden.' Daarom werd de strook weer gesloten.

'We hebben al verschillende methodes uitgeprobeerd, maar niets werkt', zegt O. 'Vanuit Nederland zijn vannacht vijf speciale stoomreinigers onder politiebegeleiding naar Antwerpen gekomen. Die hadden niet het verhoopte effect.'

'Daarna hebben we hogedrukreinigers laten komen met een enorme capaciteit, in de hoop dat die alle losse deeltjes zou wegspuiten. Dat heeft een beetje gewerkt, maar niet voldoende.'

Een zuur gebruiken om de siliconen te verwijderen, zoals je in je badkamer doet met azijn, is ook geen optie. 'Bij een vloeistof werkt dat niet', aldus O.

De bodem wegschrapen dan maar? 'Geen optie, dat kan enkel met asfalt en daar ligt beton.'