Luister naar

In memoriam: Dik Wessels 1946-2017

Nieuws
De Overijsselse ondernemer en miljardair Dik Wessels is op 71-jarige leeftijd overleden. Hij groeide op in een streng bevindelijk-gereformeerd milieu, maar dreef later van het geloof af.
redactie nd
woensdag 22 november 2017 om 03:00
In memoriam: Dik Wessels 1946-2017
In memoriam: Dik Wessels 1946-2017 anp / Robert Hoetink

Wessels is de man achter het bouwbedrijf VolkerWessels. Hij was naar verluidt al enige tijd ziek. Hij volgde in 1968 zijn vader op in de leiding van het familiebedrijf. Hij was er tot zijn overlijden actief als commissaris. Met een geschat vermogen van vier miljard euro was de ondernemer volgens zakenblad Quote dit jaar de op twee na rijkste Nederlander.

‘Dat de dominee bepaalde wat je wel en niet mocht doen en dat je blind achter die mensen aan moest lopen, ging er bij mij maar moeilijk in’, zei hij een jaar geleden tegen Quote, pratend over zijn ervaring in het kerkelijke Rijssen. Zijn dochter werd door een medische fout op jonge leeftijd doof. ‘Da’s menselijk, maar de dominee zei: “Dat komt door de tv die je thuis hebt staan.” Ja, sorry, dan vind ik dat je anders mag denken.’

De christelijke normen en waarden die hij meekreeg, hebben hem mede zo ver gebracht, was zijn voorzichtige conclusie. ‘Al was dat wellicht ook gebeurd als ze niet gelovig waren. Toevallig was daar het christendom met de tien geboden, waar ik niet altijd naar kon leven in de zakenwereld. Uiteindelijk zit het zo: ik leef wel als christen, maar ik ga niet naar de kerk.’

Meer nog dan een bouwondernemer was Wessels een succesvol investeerder. In 1990 bracht hij het familiebedrijf naar de beurs via een fusie met het beursgenoteerde IBB-Kondor. Hij verkocht direct een deel van zijn aandelen in het fusiebedrijf. De opbrengst werd via beleggingsvehikel ­Reggeborgh elders geïnvesteerd. Wessels besloot in 2003 zijn bouwbedrijf, dat inmiddels VolkerWessels heette, voor ruim 700 miljoen euro van de beurs te halen. Toen de familie eerder dit jaar ruim een derde van de aandelen terugbracht naar de beurs, kwam er een prijskaartje van 1,8 miljard euro aan de onderneming te hangen. Wessels was verder de drijvende kracht achter de groep geldschieters die vorig jaar voetbalclub FC Twente van de ondergang wisten te redden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.