Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Roken en rijden? Niet met een kind aan boord

Roken en rijden? Niet met een kind aan boord
Beeld Thinkstock

De Waalse regering wil roken verbieden in wagens waarin kinderen zitten. Wie wordt betrapt, krijgt een boete van 150 euro. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) 'overweegt een eigen initiatief'.

De Waalse regering buigt zich morgen in een eerste lezing over een wet die onder meer een verbod invoert voor roken in de wagen in aanwezigheid van minderjarigen. Dat kondigde Waals minister van Leefmilieu Carlo Di Antonio (cdH) aan op de commerciële radiozender Bel RTL.

De nieuwe milieu-inbreuk zal worden bestraft met een boete van 150 euro. De tekst staat wel nog maar in de kinderschoenen. De definitieve goedkeuring door het kabinet zal pas midden volgend jaar gebeuren, waarna het ontwerp naar het Waals Parlement kan worden gestuurd. Minister Di Antonio hoopt dat het rookverbod in auto's met kinderen eind volgend jaar van kracht gaat.

16 of 18?

En hoe zit het in Vlaanderen? Vorig jaar nog pleitte minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voor een rookverbod in wagens in aanwezigheid van kinderen onder 16. Ze rekende op het parlement om dat te realiseren. In Vlaanderen heeft de partij vorig jaar nog een wetsvoorstel ingediend, waarover tot nu toe nog niet werd gestemd. En er bestaat discussie, onder meer met CD&V, over de leeftijdsgrens: 16 of 18. N-VA heeft alvast laten weten geen voorstander te zijn. 

"Het is niet dat wij daar tegen zijn, maar het is een symboolmaatregel", zegt Yoleen Van Camp (N-VA). "Als die deel uitmaakt van een globaal pakket van maatregelen die het aantal rokers ook effectief kunnen doen dalen, willen wij dat wel steunen." Ze verwijst naar een wetsvoorstel van haar eigen partijgenote Renate Hufkens, dat de leeftijdsgrens voor het roken van een sigaret optrekt van 16 naar 18 jaar, maar daar is Open Vld dan weer tegen. "Nochtans is dat in de hele EU het geval en zien ook tabaksfabrikanten geen bezwaar", zegt Van Hoof.

De meerderheid wil dus een akkoord over alle antitabaksmaatregelen. Die voorstellen zijn nu al anderhalf jaar hangende in de commissie-Volksgezondheid. Wallonië wacht niet meer, maar wat met onze Vlaamse regering? "Als de regeling op federaal niveau blijft aanslepen, overweeg ik zelf een initiatief te nemen", zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). "Er bestaan in Vlaanderen al vergelijkbare decreten rond het binnenklimaat in gebouwen." Schauvliege werkt momenteel aan een nieuw luchtkwaliteitsplan, waarin zo'n voorstel gerust kan passen. 

Een auto waarin wordt gerookt, bevat 27 keer meer kankerverwekkende stoffen dan een huis
Nationale Coalitie tegen Tabak

Een rookverbod in auto’s met minderjarigen bestaat al in verschillende landen. Binnen Europa is roken in een auto in het bijzijn van een minderjarige verboden in Frankrijk, Ierland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Litouwen, Malta en Slovenië. Ook buiten Europa is het rookverbod uitgebreid naar auto’s. In een aantal Amerikaanse staten en provincies in Canada is het al van kracht. Ook in Australië en Zuid-Afrika is roken in een auto met minderjarigen verboden. 

93 procent

Er zijn trouwens al heel wat rokers die niet langer een sigaret opsteken in de auto in het bijzijn van kinderen. Dat blijkt nog uit een onderzoek van de Stichting tegen Kanker. Zo staat 93 procent van de Belgen achter het verbod. Bij de rokers gaat het om 88 procent van de ondervraagden. Een auto waarin wordt gerookt, bevat 27 keer meer kankerverwekkende stoffen dan een huis, zegt de Nationale Coalitie tegen Tabak.