Luister naar

Zorgen over grote bank Suriname

Nieuws
In Suriname bestaat onzekerheid over de positie van de grootste particuliere bank van het land, De Surinaamsche Bank (DSB).
Kees Broere redactie vk
woensdag 22 november 2017 om 03:00
De Surinaamsche Bank heeft zo’n veertig procent van alle particuliere klanten in het land. Vorig jaar bedroeg de overheidsschuld aan de bank omgerekend zo’n zestig miljoen euro.
De Surinaamsche Bank heeft zo’n veertig procent van alle particuliere klanten in het land. Vorig jaar bedroeg de overheidsschuld aan de bank omgerekend zo’n zestig miljoen euro. wikipedia

Paramaribo

Werkgevers en werknemers hebben ieder apart laten weten dat de bank niet op omvallen staat. Maar de achterliggende zorgen, over de financieel-economische situatie van het land, zijn niet weggenomen.

Het afgelopen weekeinde klonken op sociale media in Suriname oproepen aan klanten om hun geld bij DSB weg te halen. De onrust werd versterkt door berichtgeving in lokale en Nederlandse media, volgens welke DSB in problemen zou zijn gekomen door grote leningen aan de overheid, die niet terugbetaald worden.

Volgens de berichten bedroeg eind vorig jaar de overheidsschuld aan DSB, die zo’n veertig procent van alle particuliere klanten in het land heeft, omgerekend zo’n zestig miljoen euro. Het jaarlijkse bruto binnenlands product van Suriname is circa 4,2 miljard euro. Maar de bank zelf zegt in 2017 juist weer een bescheiden winst te hebben gemaakt.

‘De tegoeden zijn veilig’, zei maandag Hanna Lieuw Hie-Gonesh, waarnemend DSB-directeur. De werknemersorganisatie stelt dat een ‘herstelplan’ vruchten begint af te werpen. Ook de Centrale Bank van Suriname zegt dat er geen reden tot zorg is.

Van een ‘bank-run’ is vooralsnog geen sprake. Maar de solvabiliteit van de bank in 2016, de financiële buffers ten aanzien van uitstaande leningen, zou met 0,67 procent gevaarlijk laag zijn. De Centrale Bank immers hanteert een aanvaardbaar minimum van 6 procent

kwaadwilligen

Inmiddels is de bankkwestie ook onderwerp van discussie in de Surinaamse politiek. De minister van Financiën, Gillmore Hoefraad, noemt de negatieve publiciteit het werk van ‘kwaadwilligen die een chaos willen creëren.’ Van ‘monetaire financiering van DSB naar de Staat’ is geen sprake, aldus de minister in een dinsdag uitgegeven verklaring.

Maar volgens Asiskumar Gajadien van de oppositiepartij VHP is het echte probleem voor Suriname het feit dat de regering van president Desi Bouterse leningen blijft aangaan, terwijl het land veel te weinig produceert om die terug te betalen. Sinds 2010 heeft het bewind-Bouterse veel overheidsgeld gestoken in sociale projecten, zoals subsidies voor de volkswoningbouw. Maar vooral de afgelopen drie jaar zijn de inkomsten voor de Surinaamse economie uit olie en goud gedaald.

De economische crisis die hiervan het gevolg is, raakt het land al enige tijd op gebieden als gezondheidszorg en onderwijs. De Surinaamse dollar, de SRD, is ook flink in waarde afgenomen. Als hierbij nog een bankencrisis zou komen, wordt het voor de regering bijzonder precair. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’