De Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok.© EPA-EFE

Handelde verdachte van moordaanslag op Fico dan toch niet alleen? “Berichten op zijn Facebookpagina geplaatst na arrestatie”

De man die woensdag de Slovaakse premier Robert Fico neerschoot, heeft misschien toch niet alleen gehandeld. Er zijn aanwijzingen daarvoor, zei minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok zondag aan journalisten in Bratislava.

wver
Bron: BELGA

“Wij hebben een onderzoeksteam samengesteld, dat ook de these onder de loep zal nemen dat het niet om een ‘lone wolf’ gaat”, aldus de minister. Een van de aanwijzingen zou zijn dat berichten op de Facebookpagina van de 71-jarige dader online werden geplaatst toen die al was opgepakt door de politie. Hij had op dat moment zelf geen toegang tot zijn Facebookpagina.

Eerder op de dag mellde vicepremier Robert Kalinak al dat Fico niet langer in levensgevaar verkeert. “Er is geen onmiddellijk gevaar meer voor zijn leven, maar zijn toestand blijft ernstig en hij heeft intensieve verzorging nodig”, aldus Kalinak.

LEES OOK. Slovaakse premier Fico niet langer in levensgevaar

De 59-jarige Fico raakte afgelopen week ernstig gewond in de plaats Handlová. Hij liep na een bijeenkomst naar een groep aanhangers en werd toen onder vuur genomen. De verdachte, een 71-jarige man, wordt verdacht van poging tot moord.

De premier werd woensdag vijf uur lang geopereerd en vrijdag volgde een kortere operatie. “We kunnen stellen dat zijn toestand stabiel is en dat de prognose positief is”, verklaarde Kalinak aan het ziekenhuis. “We voelen ons allemaal wat meer ontspannen nu”. Fico blijft voorlopig wel nog in het ziekenhuis.

Fico kwam vorig jaar voor de vierde keer als premier aan de macht na de verkiezingen in september. Hij leidt een populistisch-nationalistische coalitie, met behalve zijn eigen partij Smer ook de sociaaldemocraten van HLAS en de ultranationalistische en pro-Russische SNS. Hij voerde al zeer omstreden maatregelen in. Zo trok hij in januari de militaire hulp aan Oekraïne in en besliste hij om de publieke omroep RTVS op te heffen.

De 59-jarige Fico was eerder de premier van Slovakije tussen 2006 en 2010 en tussen 2012 en 2018. Toen stelde hij zich vaak pragmatisch op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER