Direct naar artikelinhoud
Beursnieuws

Waarde van Apple daalt fors na berichten over tegenvallende iPhone-verkoop: "Staat van paniek op Wall Street"

Waarde van Apple daalt fors na berichten over tegenvallende iPhone-verkoop: "Staat van paniek op Wall Street"
Beeld EPA

Het aandeel van Apple Inc daalde gisteren nog eens met bijna 2 procent; in vijf beursdagen verloor de techgigant zo al 80 miljard dollar (65 miljard euro) aan beurswaarde. De zorgen van investeerders over de zwakke vraag naar iPhones blijven toenemen, na waarschuwingen van leveranciers.

De slinkende vraag naar de iPhone verhit de gemoederen in Wall Street. Apple is al dagenlang de grote verliezer op de Amerikaanse beurs. Nadat het bedrijf vrijdag met verlies het weekend inging, zet de dalende trend zich deze week verder. Na vijf handelssessies noteerde het aandeel gecumuleerd 9 procent lager, waarmee het bedrijf 80 miljard dollar aan beurswaarde verloor. 

De daling is te verklaren door onheilsberichten van onderdelenleveranciers. Zo zei de Zuid-Koreaanse chipfabrikant SK Hynix in de marge van zijn kwartaalcijfers te verwachten dat de vraag naar smartphones zal stagneren. 

Apple-CEO Tim Cook.Beeld AP

Het concurrerende Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), een van Apples belangrijkste leveranciers, kwam vorige week al met een gelijkaardige waarschuwing. Een dag later verlaagde de Amerikaanse bank Morgan Stanley haar schatting van 40,5 miljoen geproduceerde iPhones naar 34 miljoen voor het tweede kwartaal van dit jaar, terwijl die productie gemiddeld op bijna 43 miljoen stuks geraamd wordt.

Paniek

AMS, een andere belangrijke leverancier van Apple, gaf gisteren een nog dramatischere waarschuwing voor het tweede kwartaal. AMS, dat optische sensoren voor de iPhone X levert, voorspelde een daling in de verkoop van 50 procent. Zonder de klant bij naam te noemen, had AMS het over een "groot smartphone-programma" waarvoor de productie drastisch gezakt is.

Volgens analist Daniel Ives zorgde dat voor een "staat van complete paniek" op Wall Street. Fred Hickey van High Tech Strategist denkt zelfs dat de teleurstellende prognose de voorbode is van een stevige dip in de chipsector en de aandelenmarkt.