© BELGA

Nieuwe fabriek voor Van Hool in Tennessee

Busbouwer Van Hool gaat dit jaar een fabriek neerpoten in Tennessee in de staat Verenigde Staten. Daarmee wil het voet aan grond krijgen op de Amerikaanse markt van het openbaar vervoer.

Bert Provoost

Het bedrijf met hoofdzetel in Koningshooikt (Lier) maakte vrijdag bekend dat het in de staat Tennessee, in het zuidoosten van de VS, wil gaan bouwen. “De bouw zal in de tweede helft van 2018 starten. Vanaf 2020 willen we 400 bussen per jaar produceren met zo’n 500 werknemers. Op termijn denken we dat de fabriek zo’n duizend werknemers zal tellen”, zegt de ambitieuze CEO Filip Van Hool.

Het is niet de eerste grote investering van het familiale bedrijf in het buitenland. In 2014 werd in Macedonië al een fabriek geopend waar op dit moment bijna 800 bussen per jaar worden gemaakt. De lagere loonkosten zorgen ervoor dat Van Hool weer kan meespelen om orders binnen te halen waarbij de prijs doorslaggevend is. De touringcars met hoge toegevoegde waarde worden enkel nog in België gemaakt, naast ook veel industriële voertuigen.

“In de VS geldt een Buy American Act, waardoor de openbare besturen enkel bussen mogen kopen die voor het grootste deel in eigen land zijn vervaardigd. Dankzij deze nieuwe fabriek kunnen we daar nu ook aan voldoen en ons richten op de gigantische markt van het openbaar vervoer. Die is nog veel groter dan de private markt van de touringcars, waarvan we ongeveer een derde in handen hebben”, aldus Van Hool.

De invloed op de werkgelegenheid in eigen land, vandaag zo’n 3450 mensen, zou volgens Van Hool miniem zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER