20 juni 2018 om 03:00
Luister naar

Frans Tijssen: Omhoog die lonen!

De Nederlandsche Bank had goed nieuws, afgelopen maandag. Eindelijk begint de loonstijging uit het dal te kruipen. Al een paar jaar werd erover geklaagd dat de loongroei te veel achterbleef bij die van de bedrijfswinsten. Niet alleen de vakbonden maakten hier een punt van, ook economen, de president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot himself en zelfs werkgeversvoorzitter Hans de Boer – al werd die meteen door zijn achterban teruggefloten.

De gemiddelde stijging van de contractlonen gaat van 1,6 procent in 2017, via 2,1 procent in 2018 en 2,6 procent in 2019 naar 3,1 procent in 2020. Wat daarbij opvalt, is dat de lonen als percentage van het bedrijfsinkomen voor het eerst sinds jaren weer toenemen. De zogeheten arbeidsinkomensquote (AIQ) gaat tussen 2017 en 2020 met 2,4 procent omhoog naar 74,8 procent. Daarmee komt de AIQ weer uit boven het langjarig gemiddelde, dat ligt op 74,6 procent (over 1978-2017). Heel wat economische opiniemakers waren er kortgeleden nog bang voor dat de lonen steeds verder zouden achterblijven, terwijl de bedrijfswinsten maar blijven groeien. De nieuwste cijfers laten maar weer eens zien dat je trends in de economie nooit zomaar kunt doortrekken.

gunstig tij

De gunstige loonontwikkeling heeft alles te maken met het economisch tij waarin we momenteel zitten. De economische groei van ons land ging vorig jaar ruim over de 3 procent heen – ook al zo’n cijfer dat een paar jaar geleden niet meer voor mogelijk werd gehouden. Wel vlakt de groei de komende jaren wat af, denkt de Nederlandsche Bank: van 2,5 procent in 2018 naar 1,9 procent in 2020. Maar hier geldt evengoed: voorspellen blijft lastig. Er zijn allerlei factoren, die positief of negatief kunnen uitwerken. Komt het tot een echte handelsoorlog tussen de VS en China en tussen de VS en Europa? Hoe pakt het nieuwe kabinet in Italië uit? En in Spanje? Blijven de spanningen binnen de EU over de migrantenproblematiek beheersbaar? Overleeft het Duitse kabinet de botsing hierover tussen CDU en CSU? En dan hebben we het nog niet gehad over de Brexit.

Voorlopig gaat het met de werkgelegenheid in ons land echt de goede kant op. De Nederlandsche Bank voorziet dat de werkloosheid in 2019 zal uitkomen op het laagste peil in 45 jaar – nou ja, op 2001 na dan. Toen zat 3,1 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Nu is de verwachting dat dit in 2019 3,5 procent zal zijn, oftewel 327.000 personen, tegen 438.000 in 2017.

vaste contracten

Het zal de vakbonden – en veel werkenden – als muziek in de oren klinken dat het aantal vaste contracten weer toeneemt. Na zes jaren van daling kwam er in 2016 een kentering. In het eerste kwartaal van 2018 steeg het aantal werknemers met een vast contract met 124.000 op jaarbasis. Dat is positief, want de Nederlandsche Bank laat zien dat flexwerkers gemiddeld minder verdienen. In 2014 was dat slechts 50 tot 80 procent van het inkomen van collega’s met een vast dienstverband. Ook hebben flexwerkers een zwakkere positie op de arbeidsmarkt, zijn ze minder vaak lid van een vakbond, vormen ze met hun lagere beloning een bedreiging voor werknemers met een vast contract en investeren werkgevers minder in hun kennis en vaardigheden. Dat betekent op den duur een bedreiging voor de kwaliteit van de beroepsbevolking.

Grote bedrijven als Jumbo, Action en Gall&Gall hebben in het afgelopen jaar de vakbonden als contractpartner buiten de deur gezet. Zij hebben gekozen voor een zwakkere partij als onderhandelaar: de ondernemingsraad. Op korte termijn lijkt dat misschien aantrekkelijk, maar een economie die internationaal in de hoogste regionen wil blijven meespelen, moet vooral investeren in gekwalificeerde en goed gemotiveerde medewerkers. Dat bereik je alleen met een goede machts­balans tussen de contractpartijen. Gelukkig belijdt de grootste werkgeversvereniging in ieder geval met de mond dat niet ondernemingsraden, maar vakbonden de gesprekspartner moeten blijven bij het cao-overleg.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.

beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Zijn pake logenstraft het vooroordeel dat de babyboomer enkel klaagt en profiteert, schrijft Mark de Jager. ‘In het samenwerken voor het goede, vallen kerkelijke en culturele verschillen weg.'

Jan Willem Wits

Waarom het een aderlating is als de lutheranen in Nederland zouden uitsterven

Hoelang houden de kwijnende lutherse gemeenten binnen de Protestantse Kerk het nog vol? Wat zou het betekenen als ze van de Nederlandse aardbodem verdwenen? We kunnen de lutheranen niet missen, vindt Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Christenzionist in gesprek met een Palestijns christen. 'Je kunt altijd nog verhuizen'

Stel dat een christenzionist ergens bij Bethlehem de Palestijnse Daoud Nassar ontmoet. Aad Kamsteeg maakt zich een voorstelling van dat gesprek en welke argumenten dan meestal worden gebruikt.

Afbeelding

Het is goed te begrijpen waarom voetballer Cody Gakpo luistert naar de worship van Eline van Dijk

De teksten van een nieuwe generatie Nederlandse worship- en aanbiddingsleiders worden eerlijker valt columnist Gerard ter Horst op. Een sterk voorbeeld vormt Eline van Dijks ‘Levenswoorden’. Cody Gakpo blijkt ook fan.