Luister naar

Boer ligt vaak wakker door zorg om bedrijf

Nieuws
De landbouw moet een groenere koers varen. De huidige trend van voortdurende schaalvergroting is een doodlopende weg, vinden boeren zelf. Intussen maken ze zich zorgen over hun bedrijf. De helft kan er regelmatig niet van slapen, bleek dinsdag uit onderzoek in opdracht van Trouw.
Tiemen Roos rd
woensdag 20 juni 2018 om 03:00
Graanoogst in Flevoland, een grootschalig akkerbouwgebied.
Graanoogst in Flevoland, een grootschalig akkerbouwgebied. anp / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam

Jan Overeem uit Putten, voorzitter van de vereniging Contact Christen Agrariërs (CCA), kijkt niet vreemd op van de uitkomsten. De voormalige varkenshouder geeft tegenwoordig les aan Aeres MBO in Barneveld, waar toekomstige boeren en dierverzorgers worden opgeleid. ‘Boeren hebben oog voor de maatschappelijke ontwikkelingen. Het modewoord is natuurinclusieve landbouw. Dat is een wat vaag begrip, maar het valt mij wel op dat de sector veel meer dan vroeger aandacht heeft voor bodemgezondheid, biodiversiteit en kringlopen. Terecht, denk ik. We hebben in Nederland te veel vee in verhouding tot de beschikbare grond.’

De hoofdstroom van de landbouw is nu nog gericht op export en schaalvergroting. Van de bijna 2300 ondervraagde boeren – volgens de krant het grootste opinieonderzoek in de sector ooit – denkt 55 procent dat deze koers niet houdbaar is. Zeven van de tien boeren vinden het niet acceptabel dat de natuur onder druk staat door het streven naar steeds hogere productie. Consumenten hebben daardoor goedkoop voedsel, maar de boeren zelf profiteren er te weinig van: bijna 60 procent vindt het eigen inkomen te laag.

Een overstap naar een groenere bedrijfsvoering biedt hun bedrijf meer perspectief, verwachten acht op de tien boeren. Hoever boeren daarin willen gaan, blijft in het onderzoek onduidelijk. De meest verregaande vorm van verduurzaming, een overstap naar biologische landbouw, lijkt niet de eerste keus. Slechts 6 procent van de ondervraagden boert op dit moment biologisch.

Zorg over de toekomst houdt bijna de helft van de boeren regelmatig uit hun slaap en 52 procent is vanwege zijn bedrijf weleens een tijdje neerslachtig geweest. Veel boeren, ruim 53 procent, denken dat het familiebedrijf over 25 jaar niet meer bestaat.

Volgens CCA-voorzitter Overeem kampen de boeren vooral met onzekerheid. ‘De regelgeving verandert voortdurend. Dat zie je bijvoorbeeld bij de fosfaatwetgeving in de melkveehouderij. Boeren die een paar jaar geleden volkomen legaal besloten een nieuwe stal te bouwen, moeten achteraf hun veestapel verkleinen.’

geestelijke vragen

CCA biedt boeren pastorale coaching aan. Volgens Overeem neemt de vraag naar hulp toe. ‘Boeren worstelen met de overdracht van het bedrijf aan de volgende generatie of lopen vast met de financiering. Anderen kampen met psychische problemen, die zijn in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Er zijn ook boeren die met geestelijke vragen zitten: kan ik voor God verantwoorden wat ik aan het doen ben? Onze vrijwilligers bieden een luisterend oor. Als het nodig is, verwijzen we door naar professionele hulp.’ <

wel trots, niet gewaardeerd

Hoewel vrijwel alle boeren trots zijn op hun beroep, voelen ze zich vaak in de hoek gezet. Burgers kijken veel te negatief naar hun sector, vindt 80 procent van de respondenten. Actiegroepen stellen boeren onterecht in een kwaad daglicht en in de media krijgen zij ‘altijd de schuld’. De politiek en ook de eigen landbouworganisaties laten hen in de steek, vinden de boeren.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Geelen Consultancy. Trouw wil ermee de aanzet geven tot een nationaal debat over de toekomst van de landbouw.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’