Direct naar artikelinhoud
ReceptVolkskeuken

Volkskeuken: Groentepaëlla met reuzenbonen en artisjokken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag:  Groentepaëlla met reuzenbonen en artisjokken (hoofdgerecht voor een of twee personen)

GroentepaëllaBeeld Pay-Uun Hiu

Eenpersoonspaëlla? Nee zeg, daar doen ze niet aan in restaurant de Parel van Javea, gelegen aan het strand met uitzicht op zee en de berg Montgo. Ja, maar ik ben de enige vegetariër in het gezelschap en als ik in Spanje ben, wil ik paëlla. De ober zucht. Ik moet mee naar de keuken, maar nog voor ik daar kan zeggen dat ik geen animal muerto in mijn eten wil, word ik alweer weggewuifd. Komt in orde, geen probleem, señora. Inderdaad. Ik krijg gewoon een enorme groentepaëlla voor twee personen.

Dan waren ze van de Parel dus nog niet in de Bazar Arenal geweest, een paar kilometer verderop, waar vorig jaar nog een Aldi zat. Daar huist nu een moderne winkel van Sinkel die wordt gerund door een Chinees uit Wenzhou die vloeiend Nederlands spreekt. Voor een habbekrats hebben ze aandoenlijke eenpersoonspaëllapannetjes van 24 cm doorsnee. ‘Raciones 1’, staat er ook op. Met hulp van de paëllabijbel van Alberto Herraiz smul ik van mijn eigen groentepaëlla. En zelfs die krijg ik in mijn eentje niet in één keer op.

Verhit de bouillon, zonder te laten koken. Spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Verhit de olie in de paëllapan op middelhoog vuur. Bak ui, venkel, paprika, wortels en asperges tot ze beginnen te kleuren. Voeg dan de knoflook toe en laat de groenten bakken tot ze zacht worden. Verwarm de saffraandraadjes op een lepel en stamp ze in een vijzel.

Voeg de rijst toe aan de groenten en laat een paar minuten meebakken op zacht vuur. Meng de rijst goed met de olie en de groenten tot de korrels een beetje glazig zijn. Doe de passata, doperwten en ­bonen erbij. Warm goed door. Voeg de pimentón toe, roer, laat even meebakken. Giet de (warme) bouillon ­erbij, laat aan de kook komen en roer de saffraan erdoor. Laat op zachter vuur pruttelen. Zet de ­timer op 17 minuten. Verwarm de oven voor op 150 graden. Proef aan het eind van de kooktijd de bouillon en breng op smaak met zout en peper. Leg de artisjokken op de rijst. Zet 12 minuten in de oven. Laat voor het opdienen 3 minuten rusten.

Groentepaëlla

Hoofdgerecht voor 1 of 2 personen

300 ml groentebouillon

1 blikje reuzenbonen (130 g)

2 eetl. olijfolie

½ zoete ui, gesnipperd

¼ venkelknol, in reepjes

¼ rode paprika, in reepjes

2 à 3 worteltjes, in plakjes

75 g groene asperges, in stukjes

1 teentje knoflook, gesnipperd

½ theel. saffraandraadjes

100 g paëllarijst

100 g passata (gezeefde tomaten)

50 g doperwtjes (diepvries)

1 theel. pimentón (gerookt paprikapoeder)

3 artisjokharten, gehalveerd (blik)

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.