© atv

Laatste deel Zuidpark op voormalige Gedempte Zuiderdokken geopend

Antwerpen -

Met de opening vrijdag van het derde gedeelte van het Zuidpark, tegen de Scheldestraat, is het nieuwe park bijna volledig aangelegd. De opening werd gevierd met een groot feest, met tal van activiteiten voor jong en oud.

Niels Delport

Het op vrijdag geopende stuk is het gebied tussen de Schelde- en de Wapenstraat bovenop het voormalige Kooldok. De stad en AG Vespa legden er drie nieuwe speeltuinen aan, een speelfontein op het Museumplein, en een hondenloopzone. En op de kop, aan de Scheldestraat prijkt een voormalige hangar van de Scheldekaaien. Die doet dienst als pergola met plaats voor een buitenklas.

Net zoals de twee andere delen van het park, is het laatste deel ongeveer zo groot als de Groenplaats. Het volledige park is in totaal zeven hectare groot. De komende weken doet de aannemer nog de laatste afwerkingen aan de speeltuinen en de speelfontein, en plaatst hij nog extra zitmeubilair.

Een van de speeltuinen.© nd

“In 1969 gooide men de Zuiderdokken dicht en kwam er een gigantisch stenen plein”, vertelt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). “55 jaar later openen we hier in het hart van de stad een volledig nieuw park. Dit Zuidpark is met 450 nieuwe bomen, 110.000 nieuwe planten, grote grasvelden, regenwaterbuffers en een regenwaterput van 1,5 miljoen kubieke meter het perfecte voorbeeld van de vergroening en verblauwing die we met elk stadsontwikkelingsproject nastreven.”

Wateroverlast

Tegelijkertijd liggen sommige delen van het park er al maanden zompig bij en klagen buurtbewoners over plassen waar die niet horen te zijn en geen water waar dat wel zou moeten zijn. “Met man en macht zijn we bezig om dat probleem op te lossen. We hebben de ondergrond doorboord en gevuld met lucht, maar ook met meststoffen en zelfs wormen. Dit najaar evalueren we of het heeft gewerkt. Indien dat niet het geval is, zullen we volgend voorjaar nieuwe grasmatten plaatsen”, zegt De Ridder.

Naast water en veel groen is er ook veel plaats voor sport, spel en ontmoeting in het park: met 5 speeltuinen, 2 samentuinen van 270 m², stilteplekken, een sportveld, een buitenklas onder de pergola, en drie pleinen met ruimte voor evenementen: het Waterpoortplein, het Museumplein en het Scheldeplein.

© nd

© nd

© nd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV