© Guy Delforge

Pastoor Patrick keert terug naar Klein-Brabant voor rol tijdens Kasteelfeesten: “Een stuk van mijn hart ligt hier”

Patrick Maervoet, in Klein-Brabant nog steeds bekend als Pastoor Patrick, neemt zondag 16 juni deel aan de Kasteelfeesten in domein d’Ursel. Hij speelt er die dag … een pastoor.

Guy Delforge

“We gaan tijdens de Kasteelfeesten terug naar 1873, naar het doopfeest van graaf Robert d’Ursel”, zegt directeur Koen De Vlieger van kasteel d’Ursel. “Zijn ouders, de hertog en hertogin d’Ursel, ontvangen hun gasten met muziek, dans, een victoriaanse kermis en een nostalgisch circus. De rol van de pastoor is natuurlijk belangrijk en we zijn blij dat Pastoor Patrick daarvoor nog eens haar Hingene komt. Het is niet de eerste keer dat hij als pastoor van dienst is tijdens de Kasteelfeesten, in 2012 was hij bij ons in de rol van bisschop en bezegelde hij een achttiende-eeuws huwelijk.”

“Het was duidelijk dat pastoor Patrick met pijn in het hart afscheid nam van zijn geliefde Klein-Brabant”, zegt Koen De Vlieger. “Dat gebeurde met een groots feest in Fata Morgana-stijl en liet niemand onberoerd. Daarom zijn we ook zo blij dat hij nu terugkeert voor een rol tijdens onze Kasteelfeesten. Pastoor Patrick was onze meest nabije buurman, we missen de momenten dat hij hier op de koffie kwam nog steeds.”

“Thuiskomen in Hingene”

Patrick Maervoet was van 2004 tot 2014 de pastoor van elf parochies in Bornem en Sint-Amands. Hij woonde toen in de pastorie van Hingene die grenst aan het domein d’Ursel. Maervoet verliet Bornem op vraag van bisschop Leon Lemmens voor een ambt als federatiepastoor van Herent, Kampenhout en Kortenberg. Onlangs kreeg hij alweer een nieuwe opdracht en werd hij door kardinaal De Kesel benoemd als regiodeken van de nieuwe pastorale regio Leuven.

“Op dit moment, de asperges”, zegt Patrick Maervoet als je hem vraagt wat hij het meeste mist aan Klein-Brabant. “Toen Koen me vroeg of ik dit wou doen, heb ik meteen toegezegd. Het blijft voor mij thuiskomen in Hingene. Een stuk van mijn hart ligt hier. Ik voelde me zelf ook een beetje kasteelheer, ik noemde het kasteel soms al grappend mijn tuinhuisje, compleet met een prachtig park waar ik zelf niets moest onderhouden. Ik voelde me hier die tien jaar echt thuis en tegelijk heb je hier het gevoel dat je in een vakantieland woont. De streek ademt rust uit en dat is zalig. Ik woon nu in Kortenberg, dat is toch al meer verstedelijkt.”

“Kleren van de zusters”

Hugo Spiessens en Roger Laisnez van de parochie Hingene zijn volop bezig om al het materiaal te verzamelen voor de entourage van de pastoor. “We hebben de kleding voor de priester en de misdienaars wel zelf”, zegt Spiessens, “maar voor de nonnetjes mogen we uitzonderlijk kleren gebruiken van de zusters van Vincentius à Paulo uit Gijzegem. De zusters waren vroeger heel nauw verbonden met het kasteel. De pijen voor de paters halen we in de abdij van Bornem. Zelfs ben ik ‘Suisse’, de kerkwachter. Het kostuum hebben we nog, de steek mogen we gebruiken van Sint-Amands.”

De Kasteelfeesten vinden plaats op zondag 16 juni. Het volledige programma staat op de website van kasteel d’Ursel.

www.kasteeldursel.be