“Een percentage? Ongeveer 35 procent. Club is niet favoriet, maar een mirakel is evenmin nodig”

Het is 31 jaar geleden dat ons land nog een Europese finalist had. Antwerp op Wembley in 1993. Er is niet eens een wonder nodig om dat opnieuw waar te maken. Komaan, Club Brugge, laat de Belgische voetbalfan nog eens genieten.

Ludo Vandewalle in Firenze

Zij die er gevoelig voor zijn, vergeef het ons. Maar we vinden het heerlijk dat we deze inleiding na al die jaren met beperkte Europese vooruitzichten nog eens boven een artikel kunnen zetten. We weten het, de kans dat er op 29 mei in Athene met Club Brugge nog eens een Belgische club in de finale van een Europese beker staat, is op dit moment niet groter dan dat het Fiorentina zal zijn. U wil een percentage? We schatten het op 35 procent. Club is niet favoriet maar een mirakel is evenmin nodig.

Fiorentina maakte geen onklopbare indruk in de groepsduels tegen KRC Genk maar daar schuilt net het gevaar

In de cultureel en intellectueel vooraanstaande Toscaanse hoofdstad is Fiorentina de tegenstander. Ook qua schoonheid vecht het woensdag spijtig genoeg regenachtige Firenze met het eveneens idyllische Brugge om de hoofdprijs. In het oude centrum is het een wirwar van tot de verbeelding sprekende pleinen en straten met de middeleeuwse kathedraal Santa Maria del Fuore, kortweg Duomo of Dom, de Uffizi Galerij en Ponte Vecchio over de rivier Arno als prachtige hoogtepunten. Laten we zeggen dat ook hier Firenze lichtjes in het voordeel is.

Nemen Hans Vanaken en Igor Thiago Club Brugge weer bij de hand?© Isosport

Niet onklopbaar

In de witmarmeren trofeeënkamer in het Stadio Artemio Franchi - genoemd naar een ex-voorzitter van de UEFA toen dat nog geen geldmachine was - staan niet ongelooflijk veel bekers uitgestald. Twee Italiaanse titels, zes bekers, één supercup en één beker voor bekerwinnaars uit 1961. De laatste prijs dateert uit 2001. En toch is het een club met naam en faam, vorig jaar nog nipt verliezend finalist van West Ham in de Conference League. Fiorentina is er altijd geweest en zal er altijd zijn. Alleen Inter, AC Milan, Juventus en AS Roma hebben meer jaren in de Serie A gespeeld.

Fiorentina maakte geen onklopbare indruk in de groepsduels tegen KRC Genk (2-2 en 2-1 winst) maar daar schuilt net het gevaar. Het is een Italiaanse club van het type dat de tegenstander de indruk kan geven beter te zijn om dan ongenadig toe te slaan. Niet dat de Florentijnen stug en defensief ingesteld zijn, wel dat ze razend efficiënt uit de hoek kunnen komen. Pas achtste in de Serie A, speelt Fiorentina ook voor een Europees ticket volgend seizoen.

Club Brugge won zijn jongste zeven wedstrijden en niet tegen Janneke en Mieke. Het zit in de flow

Een achtste succes op rij voor Nicky Hayen?© BELGA

In de flow

Club Brugge is dé club in vorm. Het dendert als een TGV door de Champions’ Play-offs en heeft zo’n brede kern – iedereen is fit! – dat deze 58ste wedstrijd van het seizoen fysiek geen probleem zal zijn. Mentaal kunnen de Bruggelingen zich ook nauwelijks beter voelen. Zelfs de vrouwen van Club YLA gaan mee in die flow. Die wonnen gisteren, met voorzitter Bart Verhaeghe in de tribune, verrassend de bekerfinale van OHL.

De mannen wonnen hun jongste zeven wedstrijden en dat was niet tegen Janneke en Mieke. Het zit in de flow. Wat we de jongste weken van Club Brugge zagen, was het beste wat het de voorbije twee seizoenen in de Jupiler Pro League bracht. Dat is een hoopvolle troef voor blauw-zwart.

Dit Club Brugge heeft de inhoud om op Europees vlak te vlammen. Het heeft een zeer kwaliteitsvolle groep die elke tegenstander pijn kan doen, zoals het vorig seizoen in de Champions League bewees. Kan het nog een keer, zo’n stunt(je)?