Direct naar artikelinhoud
Lijst Dedecker

Dedecker raadt aan om niet op te komen onder LDD-vlag: "Werkt contraproductief"

Jean-Marie Dedecker wil bij de lokale verkiezingen van oktober de temperatuur opmeten. Als het meevalt, neemt LDD in 2019 mogelijk ook deel aan de parlementsverkiezingen.Beeld BELGA

Lijst Dedecker (LDD) plant om in oktober in verschillende gemeenten deel te nemen aan de verkiezingen. Al raadt voorzitter Jean-Marie Dedecker zijn partijgenoten af om dat onder LDD-vlag te doen. 

Dedecker, die in 2014 niet herverkozen raakte in de Kamer, hoopt op een rentree in het parlement in 2019. Bij de lokale verkiezingen van oktober wil hij op verschillende plaatsen al eens de temperatuur opnemen. In Middelkerke, waar LDD op dit moment de grootste oppositiepartij is, zal hij zelf de lijst trekken. 

Zaterdag, op de nieuwjaarsreceptie van de partij, zal Dedecker nog meer lokale lijsten bekendmaken. Eerder raakte al bekend dat LDD al zeker in Brasschaat, Oud-Turnhout, Antwerpen, Kortrijk, Gent, Brugge, Oostende en Glabbeek zal opkomen. "We komen enkel en alleen op waar we kans maken", zegt Dedecker.

Opvallend is dat die lokale lijsten niet noodzakelijk onder de naam Lijst Dedecker aan de verkiezingen zullen deelnemen. Peter Reekmans is bijvoorbeeld sinds 2013 burgemeester van Glabbeek, maar is dat namens de Dorpspartij. "Peter komt in oktober gewoon op met zijn Dorpspartij. Het gaat over lokale verkiezingen, onder de kerktoren. De naam Lijst Dedecker werkt soms contraproductief. In Sint-Truiden heb ik zelfs afgeraden om onder LDD op te komen. Ze moeten zelf met figuren komen, die de naam Dedecker overstijgen." (DBA)