energie

Winststijging Belgische kerncentrales mildert verlies van Engie

Tihange.© Jimmy Kets

De Belgische kerncentrales hebben dankzij een winstbijdrage van bijna een half miljard euro tijdens het eerste kwartaal de dalende winst bij Engie fors getemperd. De beurskoers van het Franse energiebedrijf reageerde negatief op de kwartaalresultaten.

Pascal Sertyn

Engie heeft de eerste drie maanden van 2024 afgesloten met een terugval van de brutowinst met 1,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat die daling beperkt is gebleven, komt door de bijdrage van de Belgische kerncentrales. De top van Engie beschouwt de kernenergie in ons land niet meer als zijn corebusiness, en wil zich toespitsen op hernieuwbare energie, de energiehandel en uitbating van stroom en gasnetten. Maar de kerncentrales hebben alvast tijdens het eerste kwartaal gemaakt dat het financieel plaatje er een stuk rooskleuriger uitzag.

Als je de Belgische kernenergie niet meerekent, daalde de brutowinst van het Franse moederbedrijf van Electrabel tijdens het eerste kwartaal met 3,2 procent. Met de kerncentrales erbij kwam de winstteller van Engie uit op 4,17 miljard euro, zonder op 3,71 miljard euro. Een verschil van bijna een half miljard. De brutowinst van de Belgische kerncentrales lag tijdens het eerste kwartaal van 2024 bijna 19 procent hoger dan tijdens dezelfde periode in 2023.

Energiebesparing consument

De kwartaalomzet van Engie daalde heel wat meer dan de winst. Die ging met 24,6 procent achteruit tot 22 miljard euro. Volgens het Franse energieconcern komt dat door de warmere winter in Frankrijk en elders in Europa, waardoor de vraag naar aardgas kleiner was en de elektriciteitsprijzen lager waren. Tegelijk stelt Engie dat de volgehouden energiebesparingen van de consument de energieverkoop drukken.

Na de bekendmaking van de kwartaalresultaten kalfde de beurswaarde van Engie beetje bij beetje af. Het aandeel stond tegen de middag al op een verlies van 2,5 procent. Dat was een pak meer dan het verlies van de Franse sterindex, CAC40, die de grootste beursgenoteerde bedrijven van Frankrijk groepeert. Het ziet ernaar uit dat de beleggers niet warmlopen voor de resultaten van de activiteiten die Engie bestempelt als de wissels op de toekomst.

Over het eind vorig jaar ondertekende akkoord met de Belgische regering over de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 zegt Engie weinig in zijn kwartaalrapport. Het houdt het bij de melding dat de twee reactoren tien jaar langer kunnen openblijven en volgend jaar dus niet afgeschakeld worden.