Kreten uit de Wetstraat

Paul Van Tigchelt: “Je kunt de handen in de lucht steken en zeggen: rien ne va plus. Of je kunt de handen uit de mouwen steken”

Paul Van Tigchelt (Open VLD) stroopt al eens graag de mouwen op.© rr

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Jeroen Struys

Afscheid

Niks dan dankbaarheid vanwege de aanwezige ministers en staatssecretarissen op de persconferentie van de laatste ministerraad van Vivaldi. Naar goede gewoonte werd er nog wat geld gevonden om uit te delen, en dan was het tijd voor de aanwezigen om nog eens gloedvol terug te blikken op de voorbije periode. “Ja, er zijn moeilijke momenten geweest”, schuwde minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) het understatement niet.

Een van de journalisten was zo vermetel om te vragen of premier Alexander De Croo (Open VLD) al bereid is om zijn naamkaartje te veranderen in dat van premier Bart De Wever (N-VA), maar de zittende eerste minister herinnerde eraan dat er eerst nog verkiezingen moeten komen. Mogelijk wel betekenisvol qua symboliek: op de voorlopig laatste ministerraad zonder Vlaams-nationalisten werd 88 miljoen euro vrijgemaakt voor de heraanleg van het Jubelpark, om daar in 2030 de festiviteiten te houden voor 200 jaar België.

Afscheid (2)

Op de laatste persconferentie van Vivaldi haalde Paul Van Tigchelt (Open VLD) herinneringen op aan de dag dat hij Vincent Van Quickenborne (Open VLD) mocht opvolgen als minister van Justitie. “Die zondag ging ik normaal een marathon lopen. Het is een marathon van een heel ander allooi geworden”, aldus Van Tigchelt. “Maar ik heb ondervonden dat je wel degelijk iets kunt betekenen als minister. Je kunt de handen in de lucht steken en zeggen: rien ne va plus. Of je kunt de handen uit de mouwen steken.”

Geheel tegen gewoonte in had de man met de eeuwig opgestroopte hemdsmouwen op dat moment zijn kostuumvest nog aan.

Kumbaya

Choquerende vaststelling tijdens een debat aan de andere kant van de taalgrens: politici kunnen het ook eens zijn. Tijdens een debat op de universiteitscampus van Bergen wees Europees PS-lijsttrekker Elio Di Rupo op het belang van goed onderwijs. De mijnwerkerszoon die het schopte tot doctor in de scheikunde en premier hamerde op een fundamentele sokkel van kennis en basiscapaciteiten die iedereen moet beheersen. Daarop kreeg hij zowaar bijval van die andere Bergenaar, MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Op dit punt ben ik het helemaal eens met Elio Di Rupo”, zei die zonder schroom.

Ergens vloog een witte duif voorbij.

Geen kumbaya

Op de wekelijkse markt van Leuven had zowel de N-VA als Vlaams Belang een standje om zich aan de kiezer te tonen. N-VA kwam met Theo Francken, die zoals overal warm werd onthaald. Bij gebrek aan een Francken kwam Vlaams Belang met een mobiele studio, inclusief presentatrice. Die kon evenwel niet bij iedereen op sympathie rekenen. Zo zagen we een vrouwelijke marktganger een flyer van de partij in stukken scheuren en naar een van de militanten gooien. De presentatrice van Vlaams Belang liet de gelegenheid niet zomaar voorbijgaan: “Het geweld komt van links!”

Een uur later was er een schermutseling met enkele jongeren, die de benen namen toen de partij er de politie wou bijhalen. Wanneer de militanten van Vlaams Belang iets wilden drinken op een terras op het Herbert Hooverplein ging de cafébaas voor een politiek van “aanpassen of opkrassen”: de Belangers werd gevraagd om hun regenjassen met het logo van de partij uit te trekken. Omdat de militanten dat weigerden, moesten ze het terras verlaten.

Afscheid (3)

Het mooiste moment van de voorbije legislatuur? Daar kan de premier kort over zijn: “De dag dat we de maskers af konden doen.”

Naar alle waarschijnlijkheid verwees hij daarmee naar de coronacrisis.