
Jonge man krijgt opschorting voor seks met meisje van 13: "Hij had moeten weten dat het verboden was"
Een man van 20 krijgt geen straf voor de verkrachting van een meisje van 13, 2 jaar geleden. Het meisje had ingestemd met de seks, maar door haar leeftijd kon ze geen toestemming geven. De rechtbank hield er ook rekening mee dat de jongeman zijn fout inziet, en dat hij een behandeling heeft gevolgd. Hij moet zich wel aan voorwaarden houden.
In maart 2023 hing de toen 18-jarige jongen met enkele vrienden rond in het Prinsenbosstadion in Grimbergen. Ze kregen daar het gezelschap van een meisje van 13, dat van thuis was weggelopen. Na een tijd bleef de jongen alleen achter met het meisje, en hadden ze seks. Daarna namen ze afscheid.
Het meisje werd kort daarna opgepikt door de politie, aan wie ze haar verhaal deed. Ze vertelde wel aan de agenten dat de jongen "heel lief" was geweest, en verschillende keren had gevraagd of ze wel akkoord ging met wat er gebeurde. Maar de jonge man wist wel degelijk dat ze maar 13 was, gaf hij achteraf aan de politie toe, al vond hij wel dat ze er ouder uitzag. En dus kon ze volgens de wet helemaal geen toestemming geven.
Voor de Nederlandstalige rechtbank van Brussel is de wet duidelijk: "Hoewel er hier sprake is van verregaand seksueel experimenteergedrag van beide partijen, kon zij, gezien haar jonge leeftijd, geen toestemming geven. Het gaat dan ook om ernstige feiten. Hoewel hij zich niet aan het meisje heeft opgedrongen, had betrokkene zich bewust moeten zijn van haar leeftijd en afstand moeten nemen."
Volgens de rechtbank is de jongeman er zich nu wel van bewust dat zijn gedrag absoluut onaanvaardbaar was, heeft hij duidelijk schuldinzicht en neemt hij ook zijn verantwoordelijkheid. Zo heeft hij intussen vast werk gezocht en heeft hij ook een therapie gevolgd bij een gespecialiseerd centrum. De rechtbank houdt daarmee rekening, en wil die inspanningen ook niet ongedaan maken met een gevangenisstraf. Daarom krijgt de man de gunst van de opschorting, weliswaar onder voorwaarden.
De jongeman wordt dus schuldig bevonden, maar krijgt voorlopig geen straf opgelegd, zolang hij geen nieuwe misdrijven pleegt en zich gedurende vijf jaar stipt houdt aan een reeks voorwaarden. Zo moet hij een vast adres hebben, vast werk zoeken en houden, ingaan op alle oproepingen van de probatiecommissie, contact houden met zijn justitieassistente, en zich verder laten begeleiden voor zijn sociale en seksuele problematiek.