‘Deportatiewet’ Francken krijgt groen licht

© Belga

De vreemdelingenwet van Francken doorstaat een eerste rechterlijke toets. Een Franse drugscrimineel, hier geboren, mag het land worden uitgezet.

Yves Delepeleire

Een 23-jarige drugscrimineel van Franse nationaliteit, die in 2016 in Luik werd veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn aandeel in een netwerk van internationale heroïne- en cocaïnehandel, mag het land worden uitgezet omdat hij een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Ook al werd hij in België geboren en had hij een onbeperkt verblijfsrecht.De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV), de beroepsrechtbank in migratiedossiers, heeft het beroep van de man tegen een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) om zijn verblijfsrecht af te nemen, verworpen. Die beslissing kon worden genomen dankzij de nieuwe vreemdelingenwet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA). Daardoor kunnen buitenlanders die hier geboren zijn of voor hun twaalfde kwamen wonen, teruggestuurd worden wanneer ze een gevaar vormen voor de samenleving. In principe is daarvoor geen veroordeling door een rechter nodig.

Herstel situatieCriticasters spraken over de ‘deportatiewet’, maar in feite herstelt de wet alleen de situatie van voor 2005, toen de regering-Verhofstadt II een uitzondering in de vreemdelingenwet had laten inschrijven waardoor buitenlanders die hier geboren waren hun verblijf nooit meer konden verliezen.De ‘wet-Francken’ kwam er vooral in het kader van de strijd tegen terrorisme en radicalisering (Salah Abdeslam was Fransman van origine, maar werd geboren in Molenbeek), ook al werden dankzij de wet al andere zware criminelen uitgezet, zoals gewelddadige dieven, moordenaars, verkrachters en drugscriminelen. De wet laat dat ook toe, op voorwaarde dat de DVZ kan motiveren dat het misdrijf ernstig genoeg is en de straf proportioneel, bijvoorbeeld door het gezinsleven niet onmogelijk te maken.De Fransman ging in beroep bij de RvV, maar die volgde de beslissing van de DVZ, die zijn lange strafblad had opgelijst en daaruit besloten dat hij een ‘multirecidivist’ mocht worden genoemd.Zo was hij al eerder veroordeeld voor slagen en verwondingen, wapendracht en drugsbezit voor hij in 2016 werd veroordeeld als lid van een internationale drugsbende. Een activiteit die hem 4.000 tot 5.000 euro per maand opleverde.De Fransman probeerde aan te tonen dat hij geen enkele band heeft met Frankrijk omdat zijn hele familie hier woont, maar de DVZ wees erop dat hij geen vrouw of kind heeft, zijn studie niet had afgemaakt, nog nooit had gewerkt en dat hij ook gerust in Frankrijk een baan kon zoeken en vanuit Frankrijk met zijn familie in contact kon blijven. Het recht op gezinsleven is een mensenrecht, maar dat recht is niet absoluut.Eerste keerHet is de eerste keer dat de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen de nieuwe vreemdelingenwet heeft moeten toetsen. Dit arrest voorspelt niets over de uitkomst wanneer andere vreemdelingen nog in beroep zouden gaan, maar is voor Francken zeker een overwinning.De staatssecretaris heeft altijd gezegd dat hij met de omstreden wet vooral veroordeelde zware criminelen wilde aanpakken en terugsturen, en niet kruimeldieven of verkeersovertreders.