Voorzitter Melissa Depraetere sprak de Vooruit-aanhang toe in Gent
NICOLAS MAETERLINCK

Vooruit lanceert nieuw programmapunt aan vooravond 1 mei: minimumloon van 2.500 euro bruto

Vooruit wil het minimumloon verhogen naar 2.500 euro bruto per maand. Voorzitter Melissa Depraetere lanceerde het nieuwe programmapunt tijdens een speech in Gent aan de vooravond van 1 mei, de Dag van de Arbeid.    

In het verkiezingsprogramma stond al te lezen dat Vooruit het minimumloon wil optrekken. Nu komt de partij met een concreet cijfer: 15 euro bruto per uur of 2.500 euro per maand. Op dit moment ligt dat bedrag net iets hoger dan 2.000 euro. 

Een hoger minimumloon zal het verschil tussen werken en niet werken groter maken

Melissa Depraetere, voorzitter Vooruit
Videospeler inladen...

"Alle mensen die elke dag gaan werken verdienen een loon waar ze deftig van kunnen leven", zei Melissa Depraetere tijdens haar speech in Gent aan de vooravond van 1 mei. "Een hoger minimumloon zal bovendien het verschil tussen werken en niet werken groter maken. Daardoor zullen veel meer mensen willen gaan werken."

Franstalige zusterpartij PS gaat nog een stukje verder. Zij willen het minimumloon optrekken tot 2.800 euro. 

Koopkrachtwet

Vooruit maakt van koopkracht het speerpunt van de campagne. "De socialisten zijn de enigen op wie gewone mensen écht kunnen rekenen om hun werk, hun koopkracht en hun gezondheid te beschermen", aldus Depraetere.

De partij pleit daarom ook voor de versoepeling van de loonnormwet. Die bepaalt dat de lonen in ons land bovenop de automatische indexering niet sneller mogen stijgen dan in onze buurlanden. 

Vooruit wil dat er ruimte komt voor vrije loononderhandelingen in sectoren waar veel winst gemaakt wordt. De partij pleit er ook voor om de naam van de wet te veranderen: de loonnormwet moet de koopkrachtwet worden. Eerder vandaag lanceerde minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez dat idee al in Villa Politica. 

Bekijk: Caroline Gennez in Villa Politica over de kooprachtwet die Vooruit wil

Videospeler inladen...

Meest gelezen