Luister naar

Burgerinitiatief: verplicht ehbo-les op basisscholen

Nieuws
Alle scholieren moeten ehbo-les krijgen. Bijvoorbeeld om hun ouders te redden als die onwel worden.
redactie nd
maandag 20 mei 2019 om 08:55

Den Haag

Dat vindt het Rode Kruis. De noodhulporganisatie steunt daarmee een burgerinitiatief dat handtekeningen wil verzamelen. Bij veertigduizend handtekeningen is de Tweede Kamer verplicht het onderwerp op de agenda te zetten en te bespreken.

‘Na een ongeval telt iedere minuut’, zegt het Rode Kruis op haar website. ‘Als meer mensen weten hoe ze op de juiste manier kunnen helpen, kunnen levens worden gered.’

Het gaat ook om kinderen die hun ouders moeten kunnen redden, zo blijkt uit een toelichting van Rode Kruis directeur Marieke van Schaik in een persbericht: ‘Helaas horen we regelmatig verhalen van kinderen die vertellen dat hun ouders onwel werden. Ze wisten niet wat ze moesten doen. Dat wil je natuurlijk voorkomen en dat kan.’ De lessen zouden moeten worden gegeven door speciaal opgeleide instructeurs en medici, zodat basisschoolleraren worden ontzien.

Het Rode kruis schermt op haar website met eigen onderzoek, waaruit zou blijken dat 91 procent van de scholieren voor verplichte ehbo-lessen zou zijn.

Het Rode Kruis krijgt steun van een groep artsen, verenigd onder de naam Schok & Pomp. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De herdenking op de Waalsdorpervlakte was vrij toegankelijk, maar ook de dodenherdenking in de duinen tussen Den Haag verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Ook buiten Amsterdam zijn herdenkingen rustig verlopen. 'Het verliep net als andere jaren'

Op veel plekken in Nederland was het zaterdagavond om 20.00 uur twee minuten stil. Tot incidenten - waarvoor van tevoren werd gevreesd - kwam het nauwelijks.

Overzicht van de Dam voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Lees het liveblog over dodenherdenking terug • Twee minuten stilte op halflege Dam zonder verstoringen verlopen

Nederland was vandaag twee minuten stil. Op de Dam in Amsterdam was het rustiger dan verwacht, maar de twee minuten stilte zijn zonder verstoringen verlopen. Een man met spandoek werd vlak voor de herdenking opgepakt.

Deborah Lens: 'Tijdens de twee minuten stilte denk ik aan hoe groot mijn familie had kunnen zijn.'

Waar Deborah, Moiko en Piet aan denken als zij twee minuten stil zijn. 'Ik groeide op in een gewond gezin'

Op verschillende plekken in Nederland staan mensen twee minuten stil tijdens dodenherdenking. Leeft de oorlog nog 79 jaar na dato? Drie mensen delen waarom zij het belangrijk vinden om te herdenken.

De toegangswegen naar de Dam worden vanwege de herdenking voorzien van wegversperringen, zoals hier op het Damrak.

Dodenherdenking onder hoogspanning

De vrees dat het zaterdagavond niet overal twee minuten stil blijft, is dit jaar groot. Vanwege de angst voor pro-Palestijnse protestacties worden op verschillende plekken veiligheidsmaatregelen genomen.

Historicus Gerard Groeneveld: 'Toen ik jong was, was het normaal om links en progressief te zijn. Nu is het andersom.'

Gerard Groeneveld deed onderzoek naar het oorlogsverleden van foute Nederlanders. Dit leerde hij ervan

Gerard Groeneveld is een kenner van de Tweede Wereldoorlog. Hij deed veel onderzoek naar foute Nederlanders. Nu maakt hij zich zorgen over herlevend rechts-nationalisme.

Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer zal voorzitter Martin Bosma zjin rol als kranslegger op 4 mei 'knetterneutraal' vervullen.

Ongemak om PVV'er Bosma als kranslegger: 'Nog een stap in het normaliseren van zijn gedachtengoed'

Dat Martin Bosma in zijn functie als Kamervoorzitter optreedt als kranslegger op de Dam, roept bij velen weerstand op. 'Het zou hem sieren als hij sorry zou zeggen voor zijn uitspraken.'