Direct naar artikelinhoud
Werkloosheid

Alle 40.000 werklozen Amsterdam moeten op gesprek: ‘Als je niks wil, houdt het een keer op’

Alle 40.000 werklozen Amsterdam moeten op gesprek: ‘Als je niks wil, houdt het een keer op’
Beeld ANP XTRA

Amsterdam gaat al haar inwoners met een uitkering oproepen voor een gesprek over hun toekomst. Dat kadert in een plan om mensen aan het werk te krijgen, waarvoor 20 miljoen is uitgetrokken. “Het houdt een keer op als je niks wil”, zegt schepen Rutger Groot Wassink in de krant Het Parool.

In totaal gaat het om 40.000 werkzoekenden, waarvan driekwart langdurig werkloos is. Voor iedereen zal bekeken worden wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze willen. “Een grote groep langdurig werklozen hebben we al lang niet meer gezien en gesproken”, zegt Rutger Groot Wassink. “Zij krijgen te weinig aandacht. We weten van sommige mensen niet eens wat hun opleidingsniveau is.”

Menselijk

De schepen verzekert dat iedereen op een menselijke manier benaderd zal worden tijdens de gesprekken, maar ook dat wie niet mee wil werken, niet op genade hoeft te rekenen. “Als je niks wil en niet komt opdagen, dan houdt het een keer op”, aldus de schepen.

Dat de aanpak werkt, zouden de werkloosheidscijfers in het zuidoosten van Amsterdam aantonen. Daar worden jonge werklozen al een tijdje intensief begeleid – onder meer via coaches, opleidingen en subsidies voor werkgevers – en met effect. Er gingen meer mensen aan het werk en een aantal werklozen dat zijn kat stuurde, raakte ook zijn uitkering kwijt.

“We gaan kijken naar de rechtmatigheid van de uitkeringen”, zegt Rutger Groot Wassink. “Ik ben ervan overtuigd dat slechts een kleine groep de boel belazert, maar dat is wel slecht voor het draagvlak.”